Festår for tømmermenn

Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det koker i tømmermarkedet, men barkbiller og gigahogst på kontinentet truer lønnsomheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansavisen: – Vi har hatt god etterspørsel i alle markeder, vi kunne produsere for fullt, og vi har hatt full avsetning av alle sortimenter som kommer ut fra skogen, oppsummerer Per Kveseth (58), daglig leder i Nortømmer, som blant annet koordinerer skoghogst og selger tømmer i det internasjonale markedet.

Rundt 40 prosent av omsetningen kommer fra eksport. Sverige, Tyskland, Danmark, Belgia, Latvia og Kina er noen av landene som kjøper trevirke fra Nortømmer.

De seneste årene har Nortømmer både tjent penger og vokst med rundt 20 prosent årlig, men vi skal ikke langt tilbake for å finne røde tall.

Gull i flere bransjer: Når fett blir til gull - 40 millioner i utbytte

Måtte få frisk kapital

I 2016 måtte selskapet få 5 millioner kroner i kapitalpåfyll etter tap på driften i 2014 og 2015.

Grunnen til de negative resultatene var sviktende markeder og sterkere konkurranse fra Nortømmers konkurrenter. Selskapet konkurrerer med etablerte samvirkebedrifter som Viken Skog, Glommen Skog, Mjøsen Skog, AT Skog, Vestskog og Allskog.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nortømmer er eid av Norskog, en organisasjon for rundt 270 av landets største skogeiere.

Alt av hogstmaskiner og transport blir imidlertid leid inn fra underentreprenører. Selskapet driver tømmeromsetning i egen regi, og dekker omtrent en femtedel av det norske markedet. 70 prosent av tømmerkjøpet kommer fra ikke-medlemmer.

De best betalte toppsjefene : Tesla-sjef Elon Musk er likevel fortsatt i tet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil flyte over av tømmer

Kveseth er godt fornøyd med den gjennomsnittlige lønnsomheten de seneste tre årene, men ser likevel mørke skyer i horisonten.

– Jeg ser en del korrigeringer i markedet på kort sikt. Det pågår svært store hogster sør i Sverige, Tyskland, Polen, Italia og Tsjekkia på grunn av vindfall og barkbillesituasjonen, sier Kveseth.

Ifølge NTB har billene drept mer enn 13 millioner kubikkmeter med gran i Slovakia. Til sammenligning blir det hugget rundt 11 millioner kubikkmeter skog i Norge i løpet av et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferske tall fra Sverige viser at til nå er over en million kubikkmeter med trær drept av granbarkbillene, og fra Vestfold kommer det inn rapporter om klynger med døde trær.

– Markedet vil flyte over av tømmer en periode, samtidig som det også er svikt i trelastmarkedet. Det vil gi avsetningsutfordringer og press på prisene på kort sikt, mener Kveseth.

På litt lengre sikt er imidlertid Kveseth optimist.

– Det er en klar økning i bruk av tre. Miljøprofilen som tre representerer, er et viktig argument, sier han.

God vekst: Kjøpte for 60 mill. - nå vil han selge for 170

Finansavisen skrev tidligere denne måneden om Hønefoss-bedriften Splitkon, som satser en kvart milliard kroner på å bygge verdens største massivtrefabrikk.

Eierskifte eller en rettet emisjon mot eksterne eiere ser ikke Kveseth behov for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Salg av Nortømmer for et visst antall millioner er lite interessant for eierne, vil jeg tro. Det er langt mer lønnsomt for eierne våre å ha et selskap ut i markedet som er med på å skape konkurranse, og som kan holde prisene på tømmer oppe. Dette betyr langt mer for den enkelte skogeier enn en salgsgevinst fra Nortømmer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt krig i tømmer

I 2014 og 2015 gjorde skogeiersamvirkene noe de ikke har gjort tidligere, nemlig å forlate sine tradisjonelle teiger og krige om pris med de øvrige samvirkene.

Det gjorde at konkurransen og marginene i hele tømmermarkedet ble tøffere enn ellers, og alle tapte penger. Effekten merkes fortsatt, konstaterer Kveseth.

– Tømmerkrigen pågår fortsatt. Det har krystallisert seg enda tydeligere med en øst-vest-blokk, sier Kveseth.

Han fastslår at vestblokken styres av Viken, med AT Skog og Vestskog, som nå fusjoneres inn i AT Skog, som klare alliansepartnere.

– Østblokken representeres av Glommen og Mjøsen, som ønsker å fusjonere. Blokken styres mer eller mindre av Glommen. Det ser vi også i fusjonsforhandlingene, sier Kveseth.

Artikkelen er først publisert hos Hegnar.no