Norges mektigste kvinner etterlyser sterkere kvinnefokus i næringslivet

Onsdag denne uken kåret kåret Kapital Norges mektigste kvinner 2019
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politikerne dominerer årets kåring av Norges mektigste kvinner. I næringslivet er det stor manko på kvinnelige toppledere. – Når mange sier at de ikke finner noen, så har man her en liste å plukke fra, mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag denne uken var Kapitals redaksjonslokaler i Oslo den perfekte jaktmark for hodejegere med næringsliv og privat sektor som oppdragsgivere. Da var det nemlig duket for presentasjon av Kapitals årlige oversikt over landets mektigste kvinner, og en stor andel av navnene på listen var selv til stede.

Blant dem var sivilingeniør og bedriftsleder Berit Svendsen. Hun er klar på at det er like viktig med en slik kåring i dag som da den første listen så dagens lys for tretten år siden fordi det inspirerer.

– Vi har ikke like mange kvinner som menn på toppen av norsk næringsliv. Og så lenge vi ikke har det så inspirerer slike kåringer, sier Svendsen til ABC Nyheter og Hegnar.no.

Hun mener denne type kåringer får flere kvinner til å tenke gjennom deres mulighet til å klatre helt opp til en topplederstilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gjort fantastisk mye med å få mange damer opp, og også menn, både i organisasjonslivet og i politikken. Det er blitt en mye bedre utjevning. Så jeg er jeg er helt sikker på at vi vil klare det i næringslivet også.

Se intervjuer i video øverst i saken

– Må rekruttere i bredden

De syv øverste plassene på listen over Norges mektigste kvinner anno 2019 er forbeholdt politikken verden, og på en solid sjetteplass finner vi arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Høyre-politikeren mener mangelen på kvinnelige ledere i næringslivet er en av de store utfordringene som må tas tak i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er Norges 10 mektigste kvinner, ifølge Kapital:

  1. Erna Solberg, Statsminister (H) (1)
  2. Siv Jensen, Finansminister (Frp) (2)
  3. Ine Marie Eriksen Søreide, Utenriksminister (H) (3)
  4. Trine Skei Grande, Kultur- og likestillingsminister ( V) (4)
  5. Monica Mæland, Kommunal- og moderniseringsminister (H) (5)
  6. Anniken Hauglie, Arbeids- og sosialminister (H) (6)
  7. Sylvi Listhaug, Eldre- og folkehelseminister (Frp) (16)
  8. Kristin Skogen Lund, Konsernsjef i Schibsted (7)
  9. Hilde Merete Aasheim, Konsernsjef i Norsk Hydro
  10. Olaug Vervik Bollestad, Landbruks- og matminister (KrF)

– Kvinner er godt representert i offentlig sektor, innenfor politikk og organisasjonslivet. Det er heller ikke så verst innenfor akademia. Men i privat næringsliv er det ikke bra nok. Det er ikke bra på toppledernivå og heller ikke på nivåene under. Det sier noe om hvilken jobb næringslivet har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeids- og sosialministeren forteller at det tar lang tid å bli toppleder og at det betyr at også næringslivet må bli flinkere til å rekruttere oppover.

– Hvis de skal klare å finne kvinnelige toppledere så må de bli flinkere til også rekruttere i bredden, så her har de en stor jobb å gjøre.

– Hvilke råd har du til kvinner som har topplederambisjoner?

– Jeg tror det viktigste rådet er at man ikke sier nei når muligheten byr seg, Jeg tror nok det er en del som kanskje får muligheter som man ikke tør å si ja til, og så går toget. Så punkt én: Man må si ja til de muligheter som byr seg, man må tørre å hoppe ut på litt dypt vann. Og så må man være litt bevisst på valg av partner og passe på at man har en som er villig til å ta støyten når det trengs hjemme, svarer Hauglie.

Les også: Undersøkelse: Menn mener det er likestilling – kvinner er ikke like enige

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H), her fotografert under Fagforbundets og NTLs konferanse om svart økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet i januar i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H), her fotografert under Fagforbundets og NTLs konferanse om svart økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet i januar i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bør lære av mennene

I likhet med Hauglie mener også sosialøkonom Olaug Svarva at næringslivet må jobbe mer systematisk for å øke andelen kvinnelige ledere. Dersom det skal skapes en selskapskultur der kvinner kommer frem, må styrene stille krav til ledelsen som i sin tur må jobbe systematisk med å få frem et bredere rekrutteringsgrunnlag både blant menn og kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig å sette søkelyset på den brede gruppen man har av dyktige kvinner og innenfor de ulike bransjene, så det setter fokus på det, det gir oppmerksomhet og da vil de som er på denne listen også kunne være rollemodeller for den yngre generasjon.

På spørsmål om hva hun tenker om at listen over landets mektigste kvinner hovedsakelig består av politikere, svarer barneombud Inga Bejer Engh at det at det er mange kvinnelige toppolitikere på listen burde være en motiverende faktor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det burde motivere på de som jobber innenfor offentlig forvaltning eller i næringslivet til å tre frem i lyset og ta oppgaver som kanskje av og til kan virke litt skremmende og krevende. Men tørre å gjøre det og tenke at dette klarer vi på lik linje med alle andre menn, sier Bejer Eng før hun fortsetter:

– Ikke vær så redd for å feile og være opptatt av at alt skal være så perfekt. Gå inn i det og tenk at dette kommer sikkert til å gå selv om man ikke er hundre prosent forberedt. Den egenskapen tror jeg menn har mer enn kvinner, og det kan vi lære litt av.

Les også: Kvinner mener likelønn er deres største utfordring

– Kanskje litt overdrevet

Elisabeth Berge er departementsråd i Olje og energidepartementet. Hun savner en jevnere fordeling av kvinner, også innenfor eget departement. Berge tror det å kåre og løfte frem landets mektigste kvinner har gjort at mange organisasjoner (og mange menn) har fått øynene opp for at det finnes mange kvinner som kan bidra både i næringsliv og offentlig virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For tretten år siden var det en utrolig flott idé av Trygve Hegnar å lage listen, for da var det virkelig viktig. I dag ser vi at det er et helt annet landskap, så behovet for kåringen har nok avtatt litt med årene. Men fremdeles er det verdifullt å gjøre det.

– Hvorfor tror du det ikke er flere kvinner som er representert på denne listen?

– For å si det slik: det er ikke så mange menn som blir konsernsjefer heller. Så jeg tror på en måte at det kanskje blir litt overdrevet at det ikke er så mange kvinner som er konsernsjefer. Men det er klart at nå ser vi at det er flere kvinner som sitter i konsernledelsene og det øker sannsynligheten for at det blir flere kvinnelige konsernsjefer.