Norges mektigste kvinner etterlyser sterkere kvinnefokus i næringslivet

Onsdag denne uken kåret kåret Kapital Norges mektigste kvinner 2019

Politikerne dominerer årets kåring av Norges mektigste kvinner. I næringslivet er det stor manko på kvinnelige toppledere. – Når mange sier at de ikke finner noen, så har man her en liste å plukke fra, mener arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Onsdag denne uken var Kapitals redaksjonslokaler i Oslo den perfekte jaktmark for hodejegere med næringsliv og privat sektor som oppdragsgivere. Da var det nemlig duket for presentasjon av Kapitals årlige oversikt over landets mektigste kvinner, og en stor andel av navnene på listen var selv til stede.

Blant dem var sivilingeniør og bedriftsleder Berit Svendsen. Hun er klar på at det er like viktig med en slik kåring i dag som da den første listen så dagens lys for tretten år siden fordi det inspirerer.

– Vi har ikke like mange kvinner som menn på toppen av norsk næringsliv. Og så lenge vi ikke har det så inspirerer slike kåringer, sier Svendsen til ABC Nyheter og Hegnar.no.

Hun mener denne type kåringer får flere kvinner til å tenke gjennom deres mulighet til å klatre helt opp til en topplederstilling.

– Vi har gjort fantastisk mye med å få mange damer opp, og også menn, både i organisasjonslivet og i politikken. Det er blitt en mye bedre utjevning. Så jeg er jeg er helt sikker på at vi vil klare det i næringslivet også.

Se intervjuer i video øverst i saken

– Må rekruttere i bredden

De syv øverste plassene på listen over Norges mektigste kvinner anno 2019 er forbeholdt politikken verden, og på en solid sjetteplass finner vi arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Høyre-politikeren mener mangelen på kvinnelige ledere i næringslivet er en av de store utfordringene som må tas tak i.

Dette er Norges 10 mektigste kvinner, ifølge Kapital:

  1. Erna Solberg, Statsminister (H) (1)
  2. Siv Jensen, Finansminister (Frp) (2)
  3. Ine Marie Eriksen Søreide, Utenriksminister (H) (3)
  4. Trine Skei Grande, Kultur- og likestillingsminister ( V) (4)
  5. Monica Mæland, Kommunal- og moderniseringsminister (H) (5)
  6. Anniken Hauglie, Arbeids- og sosialminister (H) (6)
  7. Sylvi Listhaug, Eldre- og folkehelseminister (Frp) (16)
  8. Kristin Skogen Lund, Konsernsjef i Schibsted (7)
  9. Hilde Merete Aasheim, Konsernsjef i Norsk Hydro
  10. Olaug Vervik Bollestad, Landbruks- og matminister (KrF)

– Kvinner er godt representert i offentlig sektor, innenfor politikk og organisasjonslivet. Det er heller ikke så verst innenfor akademia. Men i privat næringsliv er det ikke bra nok. Det er ikke bra på toppledernivå og heller ikke på nivåene under. Det sier noe om hvilken jobb næringslivet har.

Arbeids- og sosialministeren forteller at det tar lang tid å bli toppleder og at det betyr at også næringslivet må bli flinkere til å rekruttere oppover.

– Hvis de skal klare å finne kvinnelige toppledere så må de bli flinkere til også rekruttere i bredden, så her har de en stor jobb å gjøre.

– Hvilke råd har du til kvinner som har topplederambisjoner?

– Jeg tror det viktigste rådet er at man ikke sier nei når muligheten byr seg, Jeg tror nok det er en del som kanskje får muligheter som man ikke tør å si ja til, og så går toget. Så punkt én: Man må si ja til de muligheter som byr seg, man må tørre å hoppe ut på litt dypt vann. Og så må man være litt bevisst på valg av partner og passe på at man har en som er villig til å ta støyten når det trengs hjemme, svarer Hauglie.

Les også: Undersøkelse: Menn mener det er likestilling – kvinner er ikke like enige

(Saken fortsetter under)

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H), her fotografert under Fagforbundets og NTLs konferanse om svart økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet i januar i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Arbeidsminister Anniken Hauglie (H), her fotografert under Fagforbundets og NTLs konferanse om svart økonomi og arbeidsmarkedskriminalitet i januar i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bør lære av mennene

I likhet med Hauglie mener også sosialøkonom Olaug Svarva at næringslivet må jobbe mer systematisk for å øke andelen kvinnelige ledere. Dersom det skal skapes en selskapskultur der kvinner kommer frem, må styrene stille krav til ledelsen som i sin tur må jobbe systematisk med å få frem et bredere rekrutteringsgrunnlag både blant menn og kvinner.

– Det er viktig å sette søkelyset på den brede gruppen man har av dyktige kvinner og innenfor de ulike bransjene, så det setter fokus på det, det gir oppmerksomhet og da vil de som er på denne listen også kunne være rollemodeller for den yngre generasjon.

På spørsmål om hva hun tenker om at listen over landets mektigste kvinner hovedsakelig består av politikere, svarer barneombud Inga Bejer Engh at det at det er mange kvinnelige toppolitikere på listen burde være en motiverende faktor.

– Det burde motivere på de som jobber innenfor offentlig forvaltning eller i næringslivet til å tre frem i lyset og ta oppgaver som kanskje av og til kan virke litt skremmende og krevende. Men tørre å gjøre det og tenke at dette klarer vi på lik linje med alle andre menn, sier Bejer Eng før hun fortsetter:

– Ikke vær så redd for å feile og være opptatt av at alt skal være så perfekt. Gå inn i det og tenk at dette kommer sikkert til å gå selv om man ikke er hundre prosent forberedt. Den egenskapen tror jeg menn har mer enn kvinner, og det kan vi lære litt av.

Les også: Kvinner mener likelønn er deres største utfordring

– Kanskje litt overdrevet

Elisabeth Berge er departementsråd i Olje og energidepartementet. Hun savner en jevnere fordeling av kvinner, også innenfor eget departement. Berge tror det å kåre og løfte frem landets mektigste kvinner har gjort at mange organisasjoner (og mange menn) har fått øynene opp for at det finnes mange kvinner som kan bidra både i næringsliv og offentlig virksomhet.

– For tretten år siden var det en utrolig flott idé av Trygve Hegnar å lage listen, for da var det virkelig viktig. I dag ser vi at det er et helt annet landskap, så behovet for kåringen har nok avtatt litt med årene. Men fremdeles er det verdifullt å gjøre det.

– Hvorfor tror du det ikke er flere kvinner som er representert på denne listen?

– For å si det slik: det er ikke så mange menn som blir konsernsjefer heller. Så jeg tror på en måte at det kanskje blir litt overdrevet at det ikke er så mange kvinner som er konsernsjefer. Men det er klart at nå ser vi at det er flere kvinner som sitter i konsernledelsene og det øker sannsynligheten for at det blir flere kvinnelige konsernsjefer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladets nettsider er nede18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten
Siste nytt
19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladets nettsider er nede18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten
Populært