USA fjerner toll på stål og aluminium fra Canada og Mexico

<p>USAs allierte har klaget landet inn for WTO fordi de mener tollen på stål og aluminium er i strid med regelverket.</p>
USAs allierte har klaget landet inn for WTO fordi de mener tollen på stål og aluminium er i strid med regelverket. Foto: Steve Helber / AP

USA har inngått en avtale med Canada og Mexico som innebærer at metalltollen fjernes innen 48 timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske tollen på stål og aluminium skal fjernes i bytte mot strenge tiltak som skal hindre kinesisk stål i å importeres til USA via de to nabolandene, skrev Washington Post fredag.

Noen timer senere ble nyheten bekreftet i form av en felles kunngjøring fra amerikanske og canadiske myndigheter. Kilder i de to landene opplyser at avtalen også gjelder Mexico.

Avtalen inneholder ikke kvoter på stål fra de to landene, et forslag Mexico og Canada motsatte seg.

Canadas statsminister Justin Trudeau snakket fredag med president Donald Trump i telefonen for tredje gang på en uke. De diskuterte toll på stål og aluminium, samt Kina, heter det i en uttalelse fra Canada.

Tilspisset strid med Kina

Metalltollen som ble innført i fjor vår, rammer også EU, Norge, Kina og India, som i likhet med Mexico og Canada har klaget USA inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

USAs finansminister Steven Mnuchin meldte denne uka om framgang i forhandlingene med nabolandene om å fjerne ekstratollen, som ble innført i fjor vår.

Washington er midt inne i en stadig mer tilspisset handelskonflikt med Kina. Handelssamtaler ble avbrutt forrige uke uten resultat, og Trump hevet tollsatsene på en rekke kinesiske varer fra 10 til 25 prosent. Kina svarte med samme mynt. Trump ser nå ut til å ha bestemt seg for ikke å erklære full handelskrig med USAs nærmeste allierte.

Biltoll-utsettelse

Tidligere fredag kunngjorde Det hvite hus at de utsetter i seks måneder en beslutning om å innføre straffetoll på utenlandske biler. En slik toll ville ha rammet EU og Japan spesielt hardt.

Tyskland, som har stor bilindustri og eksporterer mye til det amerikanske markedet, gleder seg over utsettelsen.

– Det er et viktig signal for tysk og europeisk økonomi at en ny opptrapping av handelskonflikten inntil videre er forhindret, sier landets finansminister Peter Altmaier.

EU klar til samtaler

Trump har lenge truet med å innføre toll på 25 prosent på importerte biler og bildeler, også det begrunnet med at amerikansk bilindustri og dermed også landets nasjonale sikkerhet er truet.

EU er lettet over utsettelsen og opplyser at de er forberedt på å forhandle fram en handelsavtale med USA som også inkluderer biler.

– EU er rede til å forhandle fram en begrenset handelsavtale som inkluderer biler, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Nasjonal sikkerhet

Trump har innført ekstratoll på flere varer og begrunnet det med hensynet til nasjonal sikkerhet. Motivasjonen var blant annet å tvinge Canada og Mexico til å gå med på å reforhandle frihandelsavtalen NAFTA. Det gjorde de, og de tre nabolandene forhandlet fram en handelsavtale som Trump sa seg fornøyd med.

Men Det hvite hus har så langt nektet å fjerne tollen på stål og aluminium.

Presidenten har nå instruert sin handelsrepresentant Robert Lighthizer til å forhandle med EU, Japan og muligens andre land for å finne en løsning på USAs «nasjonale sikkerhetsbekymringer».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden