Google, Amazon og Facebooks største fiaskoer

NEDLAGT: En seier for mobiltelefonen var det ment å være, men Jeff Bezos Fire Phone ble ingen stor hit. Etter et halvt år la Amazon på røret.
NEDLAGT: En seier for mobiltelefonen var det ment å være, men Jeff Bezos Fire Phone ble ingen stor hit. Etter et halvt år la Amazon på røret. Foto: NTB scanpix

Ingen har flere, større og dyrere fiaskoer enn Facebook, Google og Amazon.

Ingen tør lenger å gjøre som de alltid har gjort. Oppskriften på suksess er å rive i stykker det gamle og komme opp med noe nytt.

Før var det taperne som leverte tabbene og vinnerne som leverte suksessene. Det siste tiåret er det verdens mest suksessfulle selskaper som har lansert noen av de største fiaskoene. Hele tiden tester de nye produkter og tjenester. Skulle det ikke treffe snur de seg raskt rundt, legger tjenesten ned og tar med seg lærdommen videre.

Finansavisen har satt opp noen av de største feilsatsningene fra noen av verdens største selskaper: Amazon, Google og Facebook.

Les også: Amazon er ny Holberg-favoritt

De fleste skivebommer blir fort glemt. Amazon kommer ikke til å bli husket for sin flopp av en mobiltelefon, Facebook tar ikke skade av å ha lansert en rad av ubruketlige tjenester og ingen dømmer i dag Google for å ha bommet grovt på sitt forsøk med å lage en konkurrent til Twitter. Det går i glemmeboken.

– Uansett hvor stor man er så er det vanskelig å treffe markedet. Stor kommersiell suksess krever alltid en porsjon flaks med riktig produkt, forretningsmodell og budskap samtidig, sier Ove Pryde Pettersen, daglig leder i Inventas til Finansavisen.

Selskapet han leder lever nettopp av å designe nye produkter og tjenester for sine kunder.

– Fellesnevneren for alle eksemplene på listen er at de er avanserte produkter som har mye ved seg i form av datahåndtering, prosessering og mye annet. Selv om produktene kanskje ikke alltid lykkes kommersielt, lever kompetansen, teknologien og ikke minst de immaterielle rettighetene videre i selskapene. Utvikling er sjelden en så stor fiasko at den ikke har verdi videre.

Også i Norge er det etter hvert blitt mer mot til å lansere nye ting på løpende bånd.

– Norske bedrifter og gründere putter ofte betydelige ressurser inn i tidligfaseproduktutvikling. Men det er to ting som mangler. Vi greier veldig sjelden å løfte noe fra å være en god idé til å bli en kommersiell suksess for landet. Dessuten kan vi nok godt bli litt rausere med de som har prøvd uten å greie det. En fiasko eller flopp kan ha også ha stor verdi for bedriften som står bak. Det er sjelden noe er bortkastet.

Les også: Må Google begynne å kjøpe noe snart?

Google

Brillefin

FIASKO: Har du sett meldingen på Google Buzz? Nei, det har du sannsynligvis ikke. Googlegründer Sergey Brin ville ta opp kampen med Twitter, men bommet grovt. Foto: NTB scanpix
FIASKO: Har du sett meldingen på Google Buzz? Nei, det har du sannsynligvis ikke. Googlegründer Sergey Brin ville ta opp kampen med Twitter, men bommet grovt. Foto: NTB scanpix

I 2013 ble Google-brillene lansert. De som la rundt 10.000 kroner på bordet fikk ikke erstattet mobiltelefoner, nettbrett og stasjonære PC-er med dette redskapet. Det ble en kurositet og ingen komersiell suksess. Mange bedrifter i USA la ned forbud mot Google-briller av sikkerhets- og personvernshensyn. To år senere sluttet Google å selge produktet. Men mange tror at det vil vende tilbake i en eller annen form.

Liv i leieren

Motetrender går fort i glemmeboken. Husker du Second Life? Fenomenet var et spill, men også en hel virituell verden der for fant sin plass og levde et digitalt liv. Google lanserte et alternativ til Second Life, nemlig Goolge Lively. Men Lively hadde en annen utformning og slo aldri an hos massene. Bare et par måneder etter lansering ble den lagt ned i stillhet.

Summetonen

Google ble misunnelig på Twitters suksess og lanserte Google Buzz. Den var integrert med Gmail og skulle være en plattform for å dele umiddelbare utrop, bilder og statusoppdateringer. Google Buzz varte i 22 måneder.

Videospilleren

Det vil være feil å si at Google ikke har lykkes med levende bilder. Men det første forsøket het Google Video og det ble knapt brukt. To etter lansering var det borte. Andre forsøk gikk derimot langt bedre. Google kjøpte YouTube for 1,6 milliarder kroner. I dag skal YouTube være verdt det mangedobbelte, det er nevnt summer som 40 og 50 milliarder kroner.

Tok bølgen

Goolge Wave var navnet og det hørtes lovende ut. Problemet var at ingen egentlig forsto hva det var. Google forklarte det ved å si at Wave er slik epost ville ha sett ut om epost var oppfunnet i dag. Produktet ble lansert i 2010 og allerede i april samme år stengte Google alle servere som kjørte Wave.

Les også: Skattedirektøren vil skattlegge Facebook og Google

Facebook

Digitale penger

Facebook innførte sin egen digitale valuta, Facebook Credits. Disse skulle brukes til å kjøpe ting i spill og i andre applikasjoner. en dollar var lik ti Facebook Credits, men verdien ble også linket opp mot 14 andre valutaer. Spillutvikleren Zynga satset hardt på den digitale valutaen og trodde de skulle tjene en halv milliard dollar i 2010 ved å selge virituelle varer på nett i 2010. Facebook Credits kom i 2010, og ble fjernet i september 2013.

Hjemmehjelpen

Mark Zuckeberg lanserte Facebook Home sammen med teleprodusenten HTC. Facebook Home skulle gjøre mye av det et operativsystem gjør, uten å være et operativsystem. Facebook-telefonen hadde navnet HTC First og ble en fiasko. Foto: NTB scanpix
Mark Zuckeberg lanserte Facebook Home sammen med teleprodusenten HTC. Facebook Home skulle gjøre mye av det et operativsystem gjør, uten å være et operativsystem. Facebook-telefonen hadde navnet HTC First og ble en fiasko. Foto: NTB scanpix

I 2013 gjorde Facebook sitt hittil frekkeste fremstøt med tanke på å overta enheter som benytter seg av Android. Navnet var Facebook Home. Mark Zuckerberg lanserte appen selv, sammen med sjefen for telefonprodusenten HTC, som satset høyt på nyvinningen med telefoner ved navn HTC First. Salget ble en fiasko. Det skulle være alt den digitale brukeren trengte, men uten å være et operativsystem. Facebook Home fikk massiv kritikk, som førte til at selskapet i stedet satset hardere på Messenger.

Spørsmålsgenerator

Kan noen erstatte et Google-søk? I 2010 ble Facebook Questions lansert. Det skulle være den komplette og universelle spørsmål og svar-tjenesten. Ethvert spørsmål skulle kjapt besvares av en som virkelig hadde svaret. Bare et halvt år senere ble tjenesten nedlagt.

På søken

Da det viste seg at Questions ikke tok verden med storm, begynte utviklerne på Graph Search som ble introdusert i 2013. Facebook angrep Google på bortebanen. Funksjonene skulle søke ikke bare i alle brukernes innhold, men også eksternt på andre sosiale medier ved hjelp av Microstofts Bing. Graph Search skulle gi et svar og ikke bare en liste med linker, som i Google. Graph Search fungerte imidlertid ikke som lovet, noe Zuckerberg også innrømmet i flere intervjuer.

Amazon

Mobiltelefonen Fire

«The Fire Phone» ble lansert med brask og bram i 2014, med Jeff Bezoz på scenen. Utad skulle telefonen fremstå som den mest teknisk avanserte telefonen i markedet. For Amazon var formålet å knytte konsumentene enda tettere til seg. Telefonen gikk i salg med en startpris på 199 dollar, pluss abonnentkostnader. Amazon hadde ikke et merkenavn innen mobiltelefoner og folk ville heller sikre seg det nyeste fra iPhone og Samsung. Da lageret var utsolgt i 2015 ble hele prosjektet lagt ned, med avskrivninger i hundremillionersklassen.

Kozmo på døren

Levering til kunden har vært internetthandelens akilleshæl i to tiår. Allerede i 200 etablerte Amazon en leveringsservice. Det ble investert hele 60 millioner dollar i Kozmo.com som skulle levere alt fra DVD-er til varm kaffe fra Starbucks på døren. Servicen ble etablert i mange av de store byene som New York, Boston, Chicago og Los Angeles. Leveringen var gratis. Kozmo.com ble raskt lagt ned. I dag settes alle kluter til på Amazon Prime.

Konkurrent til Expedia

Amazon ville ta opp kampen med lukrative online bookingsteder som Expedia, Booking.com og Hotels.com. I april 2015 etablerte de Destinations. Allerede et halvt år senere ble satsningen lagt ned.

Rabattkuponger

Amerikanere har en lang tradisjon med å klippe ut rabattkuponger. Denne trenden gikk online med Groupon, en suksess som ble børsnotert bare tre år etter oppstarten. Amazon ville være med på trenden og startet Amazon Local i 2011, en tjeneste som skulle formidle rabatter til folk flest. Men Groupon-hysteriet la seg og i 2015 ble Local lagt ned.

Rask betaling

Hvordan håndtere kortbetaling uten å ha en full betalingsutrustning som en butikk? Spørsmålet har ridd handelsbransjen i et tiår. PayPal i Zettle har lykkes. Amazon ville være med på moroa og lanserte Amazon Register, som skulle hjelpe små og mellomstore bedrifter med betalingshåndtering. Men bedriftseiere likte ikke tanken på at giganten Amazon skulle være et mellomledd for betaling. Tjenesten ble lagt ned etter et år.

Saken er først publisert i Finansavisen lørdag 4. mai

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander
Siste nytt
16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander
Populært