Meny

Google, Amazon og Facebooks største fiaskoer

NEDLAGT: En seier for mobiltelefonen var det ment å være, men Jeff Bezos Fire Phone ble ingen stor hit. Etter et halvt år la Amazon på røret. Foto: NTB scanpix

Ingen har flere, større og dyrere fiaskoer enn Facebook, Google og Amazon.

Ingen tør lenger å gjøre som de alltid har gjort. Oppskriften på suksess er å rive i stykker det gamle og komme opp med noe nytt.

Før var det taperne som leverte tabbene og vinnerne som leverte suksessene. Det siste tiåret er det verdens mest suksessfulle selskaper som har lansert noen av de største fiaskoene. Hele tiden tester de nye produkter og tjenester. Skulle det ikke treffe snur de seg raskt rundt, legger tjenesten ned og tar med seg lærdommen videre.

Finansavisen har satt opp noen av de største feilsatsningene fra noen av verdens største selskaper: Amazon, Google og Facebook.

Les også: Amazon er ny Holberg-favoritt

De fleste skivebommer blir fort glemt. Amazon kommer ikke til å bli husket for sin flopp av en mobiltelefon, Facebook tar ikke skade av å ha lansert en rad av ubruketlige tjenester og ingen dømmer i dag Google for å ha bommet grovt på sitt forsøk med å lage en konkurrent til Twitter. Det går i glemmeboken.

– Uansett hvor stor man er så er det vanskelig å treffe markedet. Stor kommersiell suksess krever alltid en porsjon flaks med riktig produkt, forretningsmodell og budskap samtidig, sier Ove Pryde Pettersen, daglig leder i Inventas til Finansavisen.

Selskapet han leder lever nettopp av å designe nye produkter og tjenester for sine kunder.

– Fellesnevneren for alle eksemplene på listen er at de er avanserte produkter som har mye ved seg i form av datahåndtering, prosessering og mye annet. Selv om produktene kanskje ikke alltid lykkes kommersielt, lever kompetansen, teknologien og ikke minst de immaterielle rettighetene videre i selskapene. Utvikling er sjelden en så stor fiasko at den ikke har verdi videre.

Også i Norge er det etter hvert blitt mer mot til å lansere nye ting på løpende bånd.

– Norske bedrifter og gründere putter ofte betydelige ressurser inn i tidligfaseproduktutvikling. Men det er to ting som mangler. Vi greier veldig sjelden å løfte noe fra å være en god idé til å bli en kommersiell suksess for landet. Dessuten kan vi nok godt bli litt rausere med de som har prøvd uten å greie det. En fiasko eller flopp kan ha også ha stor verdi for bedriften som står bak. Det er sjelden noe er bortkastet.

Les også: Må Google begynne å kjøpe noe snart?

Google

Brillefin

FIASKO: Har du sett meldingen på Google Buzz? Nei, det har du sannsynligvis ikke. Googlegründer Sergey Brin ville ta opp kampen med Twitter, men bommet grovt. Foto: NTB scanpix

I 2013 ble Google-brillene lansert. De som la rundt 10.000 kroner på bordet fikk ikke erstattet mobiltelefoner, nettbrett og stasjonære PC-er med dette redskapet. Det ble en kurositet og ingen komersiell suksess. Mange bedrifter i USA la ned forbud mot Google-briller av sikkerhets- og personvernshensyn. To år senere sluttet Google å selge produktet. Men mange tror at det vil vende tilbake i en eller annen form.

Liv i leieren

Motetrender går fort i glemmeboken. Husker du Second Life? Fenomenet var et spill, men også en hel virituell verden der for fant sin plass og levde et digitalt liv. Google lanserte et alternativ til Second Life, nemlig Goolge Lively. Men Lively hadde en annen utformning og slo aldri an hos massene. Bare et par måneder etter lansering ble den lagt ned i stillhet.

Summetonen

Google ble misunnelig på Twitters suksess og lanserte Google Buzz. Den var integrert med Gmail og skulle være en plattform for å dele umiddelbare utrop, bilder og statusoppdateringer. Google Buzz varte i 22 måneder.

Videospilleren

Det vil være feil å si at Google ikke har lykkes med levende bilder. Men det første forsøket het Google Video og det ble knapt brukt. To etter lansering var det borte. Andre forsøk gikk derimot langt bedre. Google kjøpte YouTube for 1,6 milliarder kroner. I dag skal YouTube være verdt det mangedobbelte, det er nevnt summer som 40 og 50 milliarder kroner.

Tok bølgen

Goolge Wave var navnet og det hørtes lovende ut. Problemet var at ingen egentlig forsto hva det var. Google forklarte det ved å si at Wave er slik epost ville ha sett ut om epost var oppfunnet i dag. Produktet ble lansert i 2010 og allerede i april samme år stengte Google alle servere som kjørte Wave.

Les også: Skattedirektøren vil skattlegge Facebook og Google

Facebook

Digitale penger

Facebook innførte sin egen digitale valuta, Facebook Credits. Disse skulle brukes til å kjøpe ting i spill og i andre applikasjoner. en dollar var lik ti Facebook Credits, men verdien ble også linket opp mot 14 andre valutaer. Spillutvikleren Zynga satset hardt på den digitale valutaen og trodde de skulle tjene en halv milliard dollar i 2010 ved å selge virituelle varer på nett i 2010. Facebook Credits kom i 2010, og ble fjernet i september 2013.

Hjemmehjelpen

Mark Zuckeberg lanserte Facebook Home sammen med teleprodusenten HTC. Facebook Home skulle gjøre mye av det et operativsystem gjør, uten å være et operativsystem. Facebook-telefonen hadde navnet HTC First og ble en fiasko. Foto: NTB scanpix

I 2013 gjorde Facebook sitt hittil frekkeste fremstøt med tanke på å overta enheter som benytter seg av Android. Navnet var Facebook Home. Mark Zuckerberg lanserte appen selv, sammen med sjefen for telefonprodusenten HTC, som satset høyt på nyvinningen med telefoner ved navn HTC First. Salget ble en fiasko. Det skulle være alt den digitale brukeren trengte, men uten å være et operativsystem. Facebook Home fikk massiv kritikk, som førte til at selskapet i stedet satset hardere på Messenger.

Spørsmålsgenerator

Kan noen erstatte et Google-søk? I 2010 ble Facebook Questions lansert. Det skulle være den komplette og universelle spørsmål og svar-tjenesten. Ethvert spørsmål skulle kjapt besvares av en som virkelig hadde svaret. Bare et halvt år senere ble tjenesten nedlagt.

På søken

Da det viste seg at Questions ikke tok verden med storm, begynte utviklerne på Graph Search som ble introdusert i 2013. Facebook angrep Google på bortebanen. Funksjonene skulle søke ikke bare i alle brukernes innhold, men også eksternt på andre sosiale medier ved hjelp av Microstofts Bing. Graph Search skulle gi et svar og ikke bare en liste med linker, som i Google. Graph Search fungerte imidlertid ikke som lovet, noe Zuckerberg også innrømmet i flere intervjuer.

Amazon

Mobiltelefonen Fire

«The Fire Phone» ble lansert med brask og bram i 2014, med Jeff Bezoz på scenen. Utad skulle telefonen fremstå som den mest teknisk avanserte telefonen i markedet. For Amazon var formålet å knytte konsumentene enda tettere til seg. Telefonen gikk i salg med en startpris på 199 dollar, pluss abonnentkostnader. Amazon hadde ikke et merkenavn innen mobiltelefoner og folk ville heller sikre seg det nyeste fra iPhone og Samsung. Da lageret var utsolgt i 2015 ble hele prosjektet lagt ned, med avskrivninger i hundremillionersklassen.

Kozmo på døren

Levering til kunden har vært internetthandelens akilleshæl i to tiår. Allerede i 200 etablerte Amazon en leveringsservice. Det ble investert hele 60 millioner dollar i Kozmo.com som skulle levere alt fra DVD-er til varm kaffe fra Starbucks på døren. Servicen ble etablert i mange av de store byene som New York, Boston, Chicago og Los Angeles. Leveringen var gratis. Kozmo.com ble raskt lagt ned. I dag settes alle kluter til på Amazon Prime.

Konkurrent til Expedia

Amazon ville ta opp kampen med lukrative online bookingsteder som Expedia, Booking.com og Hotels.com. I april 2015 etablerte de Destinations. Allerede et halvt år senere ble satsningen lagt ned.

Rabattkuponger

Amerikanere har en lang tradisjon med å klippe ut rabattkuponger. Denne trenden gikk online med Groupon, en suksess som ble børsnotert bare tre år etter oppstarten. Amazon ville være med på trenden og startet Amazon Local i 2011, en tjeneste som skulle formidle rabatter til folk flest. Men Groupon-hysteriet la seg og i 2015 ble Local lagt ned.

Rask betaling

Hvordan håndtere kortbetaling uten å ha en full betalingsutrustning som en butikk? Spørsmålet har ridd handelsbransjen i et tiår. PayPal i Zettle har lykkes. Amazon ville være med på moroa og lanserte Amazon Register, som skulle hjelpe små og mellomstore bedrifter med betalingshåndtering. Men bedriftseiere likte ikke tanken på at giganten Amazon skulle være et mellomledd for betaling. Tjenesten ble lagt ned etter et år.

Saken er først publisert i Finansavisen lørdag 4. mai

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Anti-bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02 Petter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33 Her er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25 Mannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48 Verken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32 Frykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 Professor: – Folk vet at det ikke vil forandre noe uansett hva de stemmer14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Kina får skylden for mystisk gassutslipp11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer
Siste nytt
09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorAnti-bompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner18:02SportPetter Solberg kan få James Bond-oppdrag17:33NorgeHer er barndomshjemmet til Dureks norske oldemor17:25SportMannefallet i svensk langrenn fortsetter16:48PolitikkVerken Støre eller Tajik invitert i Giskes bryllup16:32VerdenFrykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09PolitikkProfessor: – Folk vet at det ikke vil forandre noe uansett hva de stemmer14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenKina får skylden for mystisk gassutslipp11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer
Populært