Fremskrittspartiets landsmøte:Frp vil gi mikrobryggeriene mulighet til å selge sterkøl

Kristoffer Sivertsen (Frp) vil at mikrobryggeriene skal få flere ben å stå på.
Kristoffer Sivertsen (Frp) vil at mikrobryggeriene skal få flere ben å stå på.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å selge sterkøl i mikrobryggeriutsalgene vil gi næringen flere bein å stå på, mener Kristoffer Sivertsen i Stavanger Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC Nyheter): I et forslag til landsmøtet foreslår Fremskrittspartiet i Rogaland at bryggeriene skal få selge sterkøl i sine ølutsalg.

Forslaget er tenkt som et prøveprosjekt og kommer 26 år etter at sterkølet ble fjernet fra hyllene i dagligvarebutikkene og flyttet til Vinmonopolet.

– Dette er ekstremt viktig siden næringen er forholdsvis ny i Norge. De jobber under vanskelige forutsetninger som vi gradvis forsøker å gjøre bedre. Vi må hjelpe næringen å bli levedyktig, dette er et steg i den retningen, sier Kristoffer Sivertsen som er leder i Stavanger Frp.

I fjor høst skrev Dagens Næringsliv at det på det meste var 160 mikrobryggerier i Norge. Da artikkelen ble publisert mot slutten av september var sju mikrobryggeri lagt ned i løpet av 2018. Størst var Voss fellesbryggeri med en gjeld på over 40 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sivertsen mener at en av grunnene til at flere mikrobryggeri må avvikle er at de ikke har mange nok bein å stå på. Salg av sterkøl vil være et nytt bein. Og særlig viktig er det at det vil gi forbrukerne flere valgmuligheter.

Lokalt øl utsolgt i Norge

Han viser til Lervigs lansering av ølet Medicine. På grunn av Vinmonopolets prosesser, som tar tid, var bryggeriet utsolgt for sterkølet i Norge da hyllene til Polet sto klare.

Det er irriterende som lokalpatriot og øl-entusiast å ikke kunne kjøpe det lokale ølet som lages et steinkast unna der jeg bor, men jeg kunne kjøpe det i Milano. Mens nordmenn satt slukøret tilbake, kunne engelskmenn og italienere skåle med nyt Norge, sier han og sukker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet ønsker å avskaffe Vinmonopolet og få sterkølet tilbake i butikkene, men Sivertsen erkjenner at det er vanskelig å få gjennomslag for nå. Men dette prøveprosjektet vil kunne være et første steg i den retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten mener han at mikrobryggeriene nok kan sitt eget håndverk bedre enn Vinmonopolet.

Les også: Frps Sivert Bjørnstad: – Kutt i subsidieringen av elbiler kan bidra til kutt i bomavgift

Bedre kunnskap

– De vil ha den beste forutsetningen for best å vite om kvalitetene i sitt eget øl. Dermed vil forbrukerne få mer kunnskap.

Han understreker at det heller ikke kan være et skille mellom de store bryggeriene og de små. Også de største må få mulighet til å selge sitt sterkøl i sine bryggeriutsalg.

En annen ting han mener bør harmoniseres er bevilling for salg av alkohol på nett. Vinmonopolet kan selge produktene de fører over hele landet, på en bevilling. Mens mikrobryggeriene bare får selge i sin kommune. Dette må endres på, mener han.

Les også: Frp-jubel over Listhaug-comeback

Viktig for turisme

Og så handler det om turisme. Han viser til Belgia, hvor mange turister drar for å smake på øl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette snakker de også om i Stavanger.

– Mange drar til steder for å oppleve øl. Og så vil de kjøpe med seg det de smaker, men i Norge må vi si nei. Det handler om å harmoniser mot en europeisk standard.

Sivertsen understreker at det tross alt ikke er snakk om flatfyll.

– Det er ikke snakk om 16-åringen som forsøker å kjøpe øl, men voksne som vil kjøpe en øl-opplevelse, ikke fyll og fanteri.

Frps landsmøtte skal stemme for forslaget søndag, men partiets landsstyre innstiller på at det vedtas.