Equinor stanser produksjonen på Statfjord A-plattformen

Oljeboringsplattformen Statfjord A slepes ut på feltet i Nordsjøen i 1977. I 2022 skal produksjonen stanses. Arkivfoto: NTB scanpix
Oljeboringsplattformen Statfjord A slepes ut på feltet i Nordsjøen i 1977. I 2022 skal produksjonen stanses. Arkivfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2022 stanser produksjonen på oljeplattformen Statfjord A etter 43 år, opplyser Equinor. Plattformen er en av de eldste plattformene på norsk sokkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelig skulle plattformen stenges i 1999, men har siden da blitt oppgradert en rekke ganger noe som har forlenget dens levetid, opplyser Equinor.

Men i 2022 er det slutt. Plattformdekket skal da leveres til Kværners verft på Stord, der det ble bygget på 1970-tallet, hvor det skal hogges opp.

Excalibur Marine Contractors, et selskap i Allseas-gruppen, er tildelt kontrakten om fjerning og opphogging av plattformen.

Gjennom dette er Kværner er tildelt en kontrakt for demontering og gjenvinning av dekket til plattformen. Målet er å gjenvinne mer en 98 prosent av materialene til nye formål, opplyser Kværner.

Plattformdekket veier hele 48.000 tonn og skal fjernes fra betongbeina i ett enkelt løft av Allseas-fartøyet Pioneering Spirit.

– Fartøyet har gjort en strålende jobb for oss med å installere tre av fire plattformdekk på Johan Sverdrup, nå skal de vise styrken sin i den andre enden av et oljefelts livsløp, sier Peggy Krantz-Underland, direktør for anskaffelser i Equinor.

Siden oppstart 24. november 1979 har Statfjord-feltet produsert over fem milliarder fat olje og gass til en samlet verdi av over 1.500 milliarder kroner, opplyser Equinor.