– Det holder ikke å være god i spansk hvis du skal overleve

Den hvite porschen står alltid feilparkert ved rundkjøringen utenfor. Fra kontoret sitt kan Heidi Bråteng av og til se trafikkpolitiet passere, men de stopper aldri. Foto: Andreas Klemsdal
Den hvite porschen står alltid feilparkert ved rundkjøringen utenfor. Fra kontoret sitt kan Heidi Bråteng av og til se trafikkpolitiet passere, men de stopper aldri. Foto: Andreas Klemsdal
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 30 år som eiendomsmegler på Costa del Sol har Heidi Bråteng sett det meste, alt fra korrupsjonsskandaler til nordmenn som har rømt fra psykiatrien. Men de fleste dagene på jobb består av å realisere nordmenns drømmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

MARBELLA, COSTA DEL SOL (Finansavisen): Hun var 15 år da hun dro til Spania for første gang, som barnevakt for ungene til morens beste venninne, og hun var der bare noen timer før hun bestemte seg, her skal jeg leve og bo. Og når Heidi Bråteng først har bestemt seg, da blir det som regel sånn. Seks år senere var hun tilbake, hadde lært seg spansk og fikk jobb som visningsassistent. Bare to år etterpå etablerte hun sitt eget meglerkontor.

I Marbella. 23 år gammel.

Heidi Bråteng

Alder: 57 år

Sivilstand: Separert. To døtre på 15 og 29 år

Stilling: Eiendomsmegler på Costa del Sol og innehaver av Segarra & Brateng

Aktuell: Påsken er høytid for nordmenns leilighetskjøp i Spania

__________________________________

Stortingets talerstol blir din. Hvilken sak tar du opp?

Jeg blir sjokkert når jeg hører at eldre i Norge lider på sykehjem. Kanskje vi bare hører om ekstreme historier? Det virker som om de eldre har bedre omsorg her i Sør-Europa. Kan det stemme? Kanskje burde man hatt et eldrepoliti i Norge?

Hva bør Norge bruke mindre penger på?

Jeg følger for lite med i norsk politikk til å vite det. Men hva med å snu på det og spørre hva Norge kan lære av Spania? Her har vi privatskoler som gir barna større rom til å lære og utvikle seg og ikke presser alle elevene inn i den samme, offentlige skolen.

Din dårligste investering?

Jeg kommer ikke på noen dårlig investering, men jeg har hatt flere gode. En kunde nektet i forbindelse med et eiendomskjøp å følge opp en avtale om også å kjøpe bilen. Det var en halvannet år gammel Volvo XC90 med V8-motor. Den skulle selges for 23.000 euro. Jeg visste at den var kjøpt for 80.000 euro bare halvannet år tidligere, så jeg kjøpte den selv.

En bok du gjerne vil lese om igjen?

«Once Is Not Enough» av Jacqueline Susann.

Ditt drømmereisemål?

Det må være en eiendom i Nord-Spania, i Galicia. Men akkurat nå skulle jeg gjerne reist til Dubai for å besøke min eldste datter som jobber der.

Det er tre tiår siden i dag, og nå ligger Avenue de España der som Heidi Bråtengs egne grønne allé, to kjørefelt som leder rett inn til meglerkontoret Segarra & Brateng, ved rundkjøringen ved Hacienda Elviria. Og der står forresten hennes hvite Porsche Cayenne feilparkert. Det lokale trafikkpolitiet sies å lukke øynene hver gang de kjører forbi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På innsiden av meglerkontoret oser det av Bråteng: farge­rike blomster, store bilder, pyntegjenstander, fotografier av de to døtrene og kontorstoler med rosa pels.

Hun har solgt så mye og møtt så mange at det ikke er mulig å fortelle om alt.

Nordmannen hun hentet på hotellet og som presenterte seg med adelstittel, eller var det baron? Hun kjørte ham rundt og viste frem de flotteste eiendommene. Men det viste seg at han ikke var riktig klok. Han hadde rømt fra et psykiatrisk sykehus i Norge.

En annen eldre mann var fast bestemt på å kjøpe leilighet i Spania. Den norske eiendomsmegleren spurte flere ganger, bør du ikke konferere med familien hjemme i Norge? Nei, svarte mannen, det var uaktuelt. Men så ringte sønnen og insisterte på å få et ord med megleren:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Far skal ikke kjøpe eiendom i Spania, send ham på første fly hjem!»

Eller den rike familien fra Jordan som skulle få en visning av en fasjonabel eiendom. Heidi Bråteng møtte frem, pent kledd og blid som en sol som alltid, men det ble fort en merkelig, trykket stemning. Deres mannlige sekretæren kom bort, snakket med lav stemme, unnskyld, de har ikke en mann som kan ta seg av visningen? Å gjøre forretninger med en kvinne var uaktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eller den generøse herren fra Kuwait. Han var i olje­bransjen og hadde norske venner som hadde anbefalt Bråtengs meglerkontor. Ja, de tilbragte en uke sammen. Så på nesten alt som var å se på, spiste lunsj sammen hver dag, med høflige og lange samtaler. Man blir godt kjent på en uke. Og på fredag hadde han bestemt seg. Han kjøpte to eiendommer for til sammen 10 millioner euro, nesten 100 millioner kroner.

– Det var en god uke, blunker Bråteng overfor Finansavisen.

(Saken fortsetter under)

Stadig flere nordmenn har valgt å bo i Marbella og nærliggende områder på grunn av det gode klimaet og på grunn av det store skandinaviske miljøet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Stadig flere nordmenn har valgt å bo i Marbella og nærliggende områder på grunn av det gode klimaet og på grunn av det store skandinaviske miljøet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Påsken er høysesong

Men alle disse historiene er unntakene. Den vanlige kunden er et hyggelig ektepar fra Norge som har lest alt som er å lese om å kjøpe eiendom i Spania og som plutselig dukker opp på kontoret hennes i Elviria.

– Folk vil orientere seg. De vil se hele kysten, Fuengirola, Calahonda, Elviria, Marbella, Puerto Banus og Estepona. Så kjører folk litt rundt, og plutselig står de i rundkjøringen her. Kunder som kommer hit i dag er veldig godt orientert. De har lett etter eiendommer på internett og lest seg grundig opp. Men jeg har solgt eiendommer her nede i over 30 år, og de trenger meg for å velge riktig objekt. Jeg kjenner gatene, smugene, utbyggerne, jeg vet hvem som har bygget hva, hvem som bor hvor og hvorfor. Det finner du ikke ved å google, sier Bråteng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men hvis du skal overleve i denne bransjen, holder det ikke bare å være god i spansk. Du må gjøre det minst like bra som de spanske meglere. Du må være spesialist i det du driver med.

Nå er det høysesong.

– Fra november til februar er det stille fra kjøperne, da jobber vi med å få inn nye oppdrag. Så begynner det å rulle litt i mars. Påsken er høysesong. Vi har åpent både skjærtorsdag, langfredag og påskeaften. Men første påskedag har vi stengt. Mange av våre beste salg har vi gjort i påsken, sier hun.

Det er aldri en dag som er lik. Kjøperne er travle mennesker som tar kontakt til alle døgnets tider. De er yrkesaktive, mellom 40 og 60 år. De kan ringe Bråteng før de selv drar på jobb hjemme i Norge, eller etter de kommer hjem. De skriver søndag at vi snakkes mandag og de skriver fredag at vi kommer ned med fly på lørdag.

– Dette er vi vant til i denne bransjen, du kan ikke gjemme deg bort.

Les også: Eieren fjernet taket og tredoblet prisen på leiligheten

Fant sin egen drømmeeiendom

23 år gammel og allerede sitt eget meglerfirma, der hun var hovedaksjonær og hadde med seg to partnere. Den gang som nå var det i Norge kundene var. Hun reiste til Norge sammen med banker, utbyggere og advokater og holdt messer. Ofte ti turer i året. Hun husker den lille skrivemaskinen hun alltid hadde med i en egen koffert. På den ble det laget avtaler, visningslister, oversikter og kjøpekontrakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Butikken gikk rundt, og det tok ikke mange årene før hun selv kunne realisere drømmeeiendommen i Marbella.

I tillegg til sitt eget eiendomsmeglerkontor eier Heidi Bråteng en prakteiendom på tre mål og med 60 frukttrær midt i Marbella. Etter 30 år som eiendomsmegler på Costa del Sol har hun sett det meste. Foto: Andreas Klemsdal
I tillegg til sitt eget eiendomsmeglerkontor eier Heidi Bråteng en prakteiendom på tre mål og med 60 frukttrær midt i Marbella. Etter 30 år som eiendomsmegler på Costa del Sol har hun sett det meste. Foto: Andreas Klemsdal

– Det var naboen som slapp meg inn, jeg måtte gå gjennom hans port. Vi hadde paraplyer og regnet pøste ned. Jeg kom inn på eiendommen nedenfra. Foran lå en enorm hage. Og helt bakerst lå huset. Jeg visste med en gang at dette var stedet. Her ville jeg bo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun eier nesten tre mål tomt like ved det kjente kobbertårnet, La Linterna o El Piruli, i Marbella by. Her har hun nå bodd i 30 år med sine 60 frukttrær, hvor det gror både avokado og appelsin. De tre hundene går ut i hagen om morgenen og finner sin egen frokost.

– På den tiden var jeg representant for Christiania Bank Luxembourg, noen år før de åpnet eget kontor. Om kundene ønsket finansiering var det jeg som fikset alt, innhentet lånetakst og alle papirer som var nødvendig. Det gjorde jo at det var lett for meg å finansiere eget kjøp, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En i banken sa «Heidi, dette må du slå til på. Du ser jo mye bra eiendom, dette er nok et godt kjøp». Den gangen var det vanlig å lage et Gibraltar-selskap og låne 70 prosent.

Les også: Færre igangsettingstillatelser til nye boliger

Marbellas byggeskandale

Hun har sett og opplevd det meste gjennom disse årene. Etter den første store krisen var det bankene som ble sittende med eiendommene. Bankene eide store leilighetsutbygginger. Bråteng solgte på vegne av dem.

Senere ble hun vitne til en av de største byggeskandalene i Europa noen gang, fra resepsjonen i sitt eget megler­kontor, som den gang lå langs Marbellas hovedgate. En buss stoppet like utenfor. Hun måtte se to ganger, den hadde samme farger som bilene til La Policía Nacional.

Det var heldigvis ikke Bråteng de var ute etter. Politiet tok med seg den spanske advokaten tvers over gaten i tillegg til titalls ansatte i kommunen og byggebransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marbellas gigantiske byggeskandale er beskrevet både gjennom bøker og filmer.

Hjernen bak det hele var Juan Antonio Roca. Etter å ha gått konkurs med et byggefirma et annet sted i landet, flyttet Roca til Marbella i 1991. Her klatret han forunderlig i gradene fra å være sjåfør for borgermesteren til å bli sjef for byplanavdelingen. Fra denne posisjonen bygget han opp en korrupsjonsring som hadde mer preg av en mafiaorganisasjon enn en kommunal byggesaksavdeling.

Byggetillatelser ble delt ut til dem som kunne betale, og pengene som kom inn ble hvitvasket gjennom avanserte metoder. Bare i løpet av årene 2002 til 2006 skal det ha blitt betalt 33 millioner euro til Roca og hans medsammensvorne.

Og Roca var ikke av den diskrete typen. Han var plutselig blitt eier av flere hoteller og gårder. Han eide et privatfly, et helikopter, 14 veteranbiler og en betydelig kunstsamling. Etter en politietterforskning som gikk under navnet Operasjon Malaya og en påfølgende rettsmaraton som varte i tre år, ble 53 personer dømt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For bare noen uker siden slapp Roca ut av fengsel, etter å ha sonet 12 år av dommen på 20.

Les også: Bygger hytter for 1,5 milliarder

(Saken fortsetter under)

Juan Antonio Roca eskorteres av den spanske sivilgarden i det han ankommer rettsklokalet i Marbella juli 2007.Foto: Reuters/Pepe Marin
Juan Antonio Roca eskorteres av den spanske sivilgarden i det han ankommer rettsklokalet i Marbella juli 2007.Foto: Reuters/Pepe Marin

Testkjører nye Porsche-modeller

Dagliglivet i Spania er ikke like dramatisk. Fritiden går til hesten som familien eier og som hun besøker flere ganger i uken. Så er det bilene, som hun elsker.

– Jeg er medlem av en bilklubb, vi drar på utflukter i helgene. Nylig besøkte vi en privat samler som hadde 55 biler i garasjen. Jeg er også god kunde av Porsche, så når det kommer nye modeller ringer de meg og jeg får kjøre de nye bilene på en testtur, gjerne fra Marbella til Sierra Nevada.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For ikke å snakke om døtrene, som hun har bilde av på kontorpulten og som hun setter høyere enn noe. Den eldste har gjort lynkarriere. Hun begynte som lærling i et byggefirma. I dag er hun sjef for 30 arkitekter i det spanske selskapet Bynok, og pendler mellom Marbella, Madrid og Dubai, med ansvar for store utbygginger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har gått på spansk privatskole og har også noen måneder på sommerskole på Landsbrukshøyskolen på Ås. Den yngste på 15 år er ikke like lysten på å reise til Norge.

Les også: Legger ut 85 leiligheter på Jessheim

Den største gaven

Hele tiden har Bråteng solgt noen av de flotteste eiendommene på Costa del Sol, store og små.

– Det er en bransje hvor du må jobbe hardt, konkurransen er enorm. Hvis du greier å hevde deg, kan du leve godt av honorarene underveis. Men de som virkelig har gjort det stort innen eiendom, er jo de som investerer. De som kjøpte, bygget og solgte, eller de som har investert og eier en portefølje av eiendommer som vokser i verdi.

Hun er glad hun er den som har kontakten med kjøperne og kan nyte klimaet og livet i Spania.

– Den beste gaven er å få jobbe med mennesker.

– Ofte glemmer jeg at jeg er på jobb. Når en familie ber meg selge huset deres, får vi en relasjon. Jeg kommer hjem til dem og blir kjent med dem og livene deres. Noen ganger er det snakk om ferieboliger som ikke er så personlige, men andre ganger er det ordentlige hjem. Jeg solgte nylig en større villa som var familieboligen til en norsk familie fra Sørlandet, en familie som har bodd her nede i 30 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Omkring 15.000 nordmenn bor i Marbella og nærområdene gjennom vinterhalvåret eller gjennom hele året. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Omkring 15.000 nordmenn bor i Marbella og nærområdene gjennom vinterhalvåret eller gjennom hele året. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Og ofte handler det om å analysere den norske familien som står på flyplassen i Malaga med fire kofferter og store drømmer.

– Jeg spør etter behov, ønsker, budsjett. Hva trenger du? Hva drømmer du om? Og hvor mye penger vil du investere? Noen ganger har det skjedd at vi er kommet langt i prosessen, også henter vi dem på hotellet og det første jeg ser er noe som endrer alt. Som for eksempel et handikap som gjør at alle eiendommene med mye trapper som jeg har funnet frem til er uaktuelle.

Les også: Prisrekord - solgte toppleilighet for 26 millioner

Friere i Spania

I Spania står en eiendomsmegler friere enn i Norge. Hun kan selge alle eiendommer, ikke bare dem hun selv er megler for. Hun er heller ikke underlagt en streng konsesjon som i Norge, selv om hun er medlem av to anerkjente meglerforeninger. Hun kan gjøre litt mer som hun selv ønsker. Det førte Bråteng til hennes beste investering noen gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En kresen dame fra Norge ga inntrykk av at hun visste akkurat hva hun ville ha. Jeg hadde lagt mye jobb ned i å finne nøyaktig riktig leilighet, og jeg mente jeg hadde funnet noe som virkelig var et røverkjøp. Beliggenheten var den beste og prisen overraskende lav. Kunden likte leiligheten og sa hun var interessert, ja hun mente leiligheten var perfekt. Men akkurat idet hun skulle til å gå, sa hun at forresten, i september skulle hun til Alicante for også å titte der.

Leiligheten var enda ikke lagt ut i markedet og Bråtengs magefølelse var at dette var et varp.

– Så jeg kjøpte den selv, med tanke på å totalrenovere og selge den videre. Men jeg rakk aldri å komme så langt, jeg ble overtalt av eieren av naboleiligheten om å selge den videre til henne. Hun måtte bare ha den, slik at barna kunne komme og bo vegg-i-vegg.

For Bråteng var det ingen dårlig dag på jobb.

– Hvor mye tjente du?

– Tja, la oss bare si at det var en god handel. Jeg fikk godt over 30 prosents avkastning på tre uker.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen onsdag 17. april