SAS-meklingen pågår uavbrutt på morgenkvisten

205 SAS-avganger er innstilt på grunn av faren for pilotstreik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
205 SAS-avganger er innstilt på grunn av faren for pilotstreik. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meklingen for SAS-pilotene fortsetter på overtid etter at partene ikke kom til enighet før fristen gikk ut. I Sverige er det brudd i forhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da fristen gikk ut ved midnatt, var det fortsatt ingen løsning på tvisten.

– Riksmekleren og partene jobber på i løpet av natten, så det kommer ingen uttalelser fra riksmekleren før det har kommet en avklaring, opplyser meklerens kontor til NTB klokken 1.38. Fire timer senere pågikk meklingen fortsatt.

NHO Luftfart og pilotene, som er samlet under paraplyen SAS Pilot Group, vil fortsette meklingen på overtid hos Riksmekleren i Oslo. SAS Pilot Group består av LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat, samt pilotenes fagforeninger i Sverige og Danmark.

– Betydelig avstand

Kravet fra pilotene er en lønnsøkning på 13 prosent. Noen timer før fristen meldte riksmekler Mats Wilhelm Ruland at det var betydelig avstand mellom partene.

– Det er partenes ansvar å finne en løsning. For at vi skal presentere et forslag, må vi mene at det er utsikter til en løsning som vi tror partene kan godta. Men det er altfor tidlig til at det er aktuelt for oss å gjøre noe slikt, sa riksmekleren ved 21-tiden torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag er 205 SAS-avganger innstilt som følge av faren for pilotstreik. Bare fra Oslo lufthavn er 44 SAS-avganger innstilt mellom 6 og 12 fredag. Kun sju avganger er oppført med normal avgang.

På sine nettsider opplyste SAS torsdag kveld at selskapet tar forholdsregler for å «minimere konsekvensene for reisende og ansatte».

Streik i Sverige

Ved 2-tiden ble de svenske SAS-pilotene tatt ut i streik etter brudd i meklingen, opplyser den svenske pilotforeningen.

Svenskene takket nei til et tilbud som ble lagt fram. Ifølge Arbetsmarknadsnytt var hoveddelene i tilbudet en lønnsøkning på 2,3 prosent og bedre mulighet for flere piloter til å jobbe i et oppsett med mer forutsigbarhet. Dette takket pilotene nei til.