SAS-meklingen inn i de avgjørende timene

Meklingen gjelder piloter i SAS. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Meklingen gjelder piloter i SAS. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kveld går meklingen for pilotene i SAS inn i sine siste timer. Inntil 60.000 passasjerer kan bli direkte rammet om partene ikke kommer til enighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken om lønnsmeklingen mellom SAS og pilotene ikke kommer i mål innen fristen ved midnatt til fredag – eller på overtid.

Mellom 50.000 og 60.000 passasjerer vil bli direkte berørt av en slik streik, anslår kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS overfor E24.

– De som ikke omfattes av den kollektivavtalen det nå megles om, vil fortsatt fly. Så det er en del fly som faktisk går. Ruter som flys av partnere av SAS og SAS sitt datterselskap SAIL, med baser i London og Malaga, vil fortsatt fly. I tillegg vil piloter som i morgen ikke er fysisk lokalisert på sin hjemmebase, få fly hjemover, sier kommunikasjonssjefen.

Partene, Parat og NHO Luftfart, er samlet hos Riksmekleren i Oslo.

Ute etter en løsning

– Vi er ute etter en løsning, selvfølgelig. Det håper vi også SAS er, uttalte leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge flygerforening i Parat til NTB i forkant av meklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group. Gruppen omfattes av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat.

Skogvang i Parat har understreket at pilotene står samlet, og blir det en løsning, kommer den samtidig for alle land.

Ombooking og oversikt

SAS har tilbudt ombooking for alle som skal reise i helgen.

– Har du billett med SAS i helgen og er urolig, kan du booke om kostnadsfritt. Det gjelder også billetter som i utgangspunktet ikke kan forandres, uttalte informasjonssjef Johansen tidligere.

SAS har laget en oversikt over hvilke flygninger som ikke blir berørt hvis det blir streik.