Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA

Norske lakseprodusenter er saksøkt i USA. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Norske lakseprodusenter er saksøkt i USA. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De amerikanske grenene av oppdrettsselskapene Mowi, Lerøy, Salmar og Grieg Seafood saksøkes for «ulovlig koordinering» i et amerikansk massesøksmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Bremnes Seashore og deres salgsselskap Ocean Quality er inkludert i søksmålet, ifølge stevningen som ble levert til en føderal domstol i Miami i Florida tirsdag, melder E24.

Ifølge E24 er det den amerikanske distributøren Euclid Fish Company som har gått til søksmål mot oppdretterne. Den ulovlige aktiviteten påstås å ha foregått fra 1. juli 2015 og fram til i dag.

«Søksmålet reises på grunnlag av ulovlig koordinering av priser for direkte-kjøpere av oppdrettslaks og lakseprodukter derfra (som laksefilet og røkt laks) som ble solgt direkte av [de saksøkte]», heter det i innledningen av stevningen.

Kommunikasjonssjef Kristina Furnes i Grieg Seafood sier de er blitt gjort oppmerksom på søksmålet.

– Det knyttes til EU-kommisjonens undersøkelser fra februar, der de undersøker om det finnes praksis som påvirker konkurransen i laksenæringen negativt. Vi er ikke kjent med noe form for praksis som undergraver konkurransen, verken i Norge, EU eller USA. Vi samarbeider med EU-kommisjonen i saken, sier hun.

I en pressemelding i midten av februar bekreftet EU-kommisjonen at de hadde foretatt uanmeldte inspeksjoner av flere norske selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks etter mistanke om prissamarbeid.