Skattesjokk i eiendom

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Nye skatteregler vil ramme eiendomssektoren, ifølge DNB-analytiker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): – De nye skattereglene som gjelder fra i år er høyst dramatisk for eiendomssektoren og får enorme implikasjoner for bransjen. Veggen av utlendinger som investerer i Norge vil forsvinne på grunn av at det ikke lenger vil bli attraktivt å investere. Det sjokkerer oss at dette ikke er kjent i det norske markedet, heller ikke blant de fleste næringsmeglere, sier Simen Mortensen, analytiker i DNB Markets, til Finansavisen.

Ifølge Finansavisen er det muligheten for å få skattemessig fradrag for renter som nå er innskjerpet. De nye skattereglene hindrer fradrag av rentekostnader som overstiger 25 prosent av EBITDA.

Les også : DNB Liv kjøper bankbygg i Bjørvika

– Utlendinger kommer til å investere mindre i Norge. Investeringsnivået vil bli lavt og innebære en betydelig reduksjon. Det vi ser er at skatteloven gir nordmenn en fordel over utlendinger og gir utlendinger en straff som nordmenn ikke har med hensyn til egenkapitalavkastning, forteller Mortensen.

Han tror at større transaksjoner som har blitt gjort siste tiden – for eksempel amerikanske Madisons kjøp av eiendommer i Bjørvika og salget av DNBs hovedkontor – ikke ville skjedd hvis de utenlandske investorene hadde vært kjent med at det ville bli innført slike norske regler.

Les også : Oppdaget at huset var mindre - fikk nesten 400.000 i erstatning

Utenlandske investorer har de siste årene stått for rundt 25 prosent av investeringene i norsk eiendom.

Reglene rammer også selskaper og holdingselskaper som kontrolleres av velstående nordmenn i utlandet som eier eiendom i Norge, sier Mortensen til Finansavisen.

Det er som kjent flere nordmenn bosatt i utlandet som har store verdier investert i norsk eiendom. Et eksempel på dette er John Fredriksen, som eier over 60 prosent av Norwegian Property.

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden