Avfallsdeponi-tilhengerne kan ha tapt kampen om Brevik

<p>Avfallsinvestor Bjørn Rune Gjelsten er lei av å vente på regjeringen. Nå stanser han arbeidet med å etablere nytt deponi for farlig avfall i de gamle kalkgruvene i Brevik i Telemark. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p>
Avfallsinvestor Bjørn Rune Gjelsten er lei av å vente på regjeringen. Nå stanser han arbeidet med å etablere nytt deponi for farlig avfall i de gamle kalkgruvene i Brevik i Telemark. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Avfallsselskapet Noah varsler mulig stans i mottaket av spesialavfall i mangel av en avklaring på om gruvene under Brevik skal kunne brukes som deponi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke vårt selskap Noah som er ansvarlig for at det skal komme ny behandlingskapasitet for farlig, uorganisk avfall i landet vårt. Det er staten Norge ved regjering og Stortinget, sier Bjørn Rune Gjelsten til VG.

Etter over sju år med utvikling av ny mottakskapasitet for farlig spesialavfall i Dalen gruve i Brevik i Telemark, stanser Gjelsten og hans avfallsselskap Noah investeringene i prosjektet.

Noahs anlegg på Langøya i Holmestrand begynner å bli fullt, men Gjelsten har ikke fått regjeringens velsignelse til å gå videre med utvikling av gruvene under Brevik. Nå kan det ende med at staten må ta over prosjektet, tror Gjelsten.

Problematisk : Jakten på avfallsdeponi har resultert i et giftsirkus

Tilbyr staten å ta over

– Ja, det gjør jeg, dersom det løser situasjonen. Vi tror staten fort kan bli ansvarlig eier og driver dersom den ikke kan legge forholdene til rette for at næringslivet selv kan ta denne oppgaven. Noah er ikke avhengig av å drive farlig avfallsvirksomhet i Norge, sier Gjelsten.

Han har bedt om en statlig reguleringsplan for å få overprøvd Porsgrunn kommunes beslutning om å nekte å omregulere området slik at kalkgruvene kan bli fremtidens deponi for farlig avfall i Norge.

Regjeringen har utsatt å ta en avgjørelse i påvente av vurderingene til en ekspertgruppe som er satt ned for å se på saken.

Delt om deponi: Støre vil droppe avfallsdeponi – får refs fra flere hold

Bellona-leder gir ikke opp

Til NRK sier Bellona-leder Frederic Hauge at Brevik er det beste deponialternativet.

– Politikerne får seg et ordentlig problem om de mener ny teknologi kan erstatte behovet for deponi, sier Hauge.

Han omtaler dagens nyhet som dramatisk og mener staten fortsatt bør sikre gruvene i Brevik som deponi for fremtiden.

Trøbbel for Venstre

Prosjektet har møtt betydelig lokal motstand i Porsgrunn og nabokommunen Bamble etter at Miljødirektoratet ga fjellhallene i Brevik grønt lys til å ta over når Langøya-deponiet er fylt opp i 2022. Direktoratet mener det er mulig å etablere anlegget i Brevik innen deponiet på Langøya er fullt, men medga i november i fjor at tiden er «svært knapp».

Ansvarlig statsråd, klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), lovet i 2017 at Venstre ikke ville overkjøre lokaldemokratiet. Han har ikke kommentert saken mandag.

Bakgrunn: Ny gruvesak kan skade Venstre

Carl-Erik Grimstad, som sitter på Stortinget for Venstre, sa i et intervju med VG i februar at partiet bør vurdere å gå ut av regjeringen dersom det åpnes for å lagre spesialavfall i de gamle gruvene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden