Ny undersøkelse: Hver tredje arbeidstaker jobber gratis overtid

En analyse av YS arbeidslivsbarometer viser at en av tre svarer at de jobber gratis overtid.
En analyse av YS arbeidslivsbarometer viser at en av tre svarer at de jobber gratis overtid. Foto: Scanpix / NTB scanpix

En analyse av YS Arbeidslivsbarometer viser at en av tre arbeidstakere jobber overtid uten å få betalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er YS-forbundet Negotia som har gjort en dybdeanalyse av YS Arbeidslivsbarometer. Der kommer det fram at en av tre arbeidstakere svarer nei på spørsmålet «blir din arbeidstid utover alminnelig arbeidstid registrert».

– Det analysen vår viser, er at hver tredje arbeidstaker ikke får registrert det som i realiteten er overtid. Dermed får de ikke betalt for dette, sier Monica A. Paulsen, leder i YS-forbundet Negotia.

Analysen viser også at hver tiende arbeidstaker i løpet av måneden jobber mer enn 10 timer i løpet av en arbeidsdag «ofte» eller «alltid».

Pålagt overtidsarbeid kan etter arbeidsmiljøloven i utgangspunktet ikke overstige 10 timer i løpet av sju dager, 25 timer i løpet av fire sammenhengende uker og 200 timer i løpet av en periode på 52 uker. Videre kan overtidsarbeid kun pålegges når det er et særlig og tidsavgrenset behov.

Aktuelt: – Vi kan ikke bruke stadig mer av sparepengene våre for å drifte Norge

Paulsen påpeker at det i aller høyeste grad skal gis overtidsbetaling ved arbeid utover alminnelig arbeidstid.

– Selvsagt skal overtid registreres og kompenseres. Her er det åpenbart rutinesvikt i mange virksomheter. Analysen vår viser at dette har vært en utfordring i flere år. Vi vil nå vurdere å be Arbeidstilsynet se på om hvordan dette kan kontrolleres bedre i tiden fremover, sier hun og legger til at det også kan skjule seg mørketall.

– Vi har medlemsgrupper som rapporterer at arbeidsgiver definerer stillingen deres som såkalt «særlig uavhengig». Det gir noe mer fleksibilitet, men også mindre betalt overtid, sier Paulsen.

Aktuelt: Gründere vil etablere gigantisk batterifabrikk i Mo i Rana

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden