Gründere vil etablere gigantisk batterifabrikk i Mo i Rana

Vindkraft skal etter planen brukes til å skaffe energi til en svær batterifabrikk i Rana kommune. Men det er fortsatt langt fram til planene blir en realitet. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Vindkraft skal etter planen brukes til å skaffe energi til en svær batterifabrikk i Rana kommune. Men det er fortsatt langt fram til planene blir en realitet. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fabrikk som skal produsere lithiumbatterier kan gi arbeid til flere tusen mennesker i Rana kommune hvis alt går etter planen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fabrikken, som vil bli like stor som Teslas fabrikk i California i USA, vil koste opp mot 33 milliarder kroner ferdig utbygd, skriver Dagens Næringsliv. Planen er å produsere lithiumbatterier til i hovedsak bilindustrien fra 2023.

Blir planene gjennomført, vil det bli et av de største industriprosjektene på land i Norge noensinne.

Bak planene, som legges fram på konferansen High North Dialog i Bodø onsdag, står blant annet tidligere konserndirektør i Norsk Hydro, Torstein Dale Sjøtveit.

– Det er meget realistisk selv om det fortsatt er masse skjær i sjøen, sier han om milliardplanene.

Aktuelt: – Du skal betale for vindkraft vi ikke har bruk for

Sjøtveit er styreleder i selskapet Freyr, som planlegger det gigantiske prosjektet. Sammen med gründeren Tore Ivar Slettemoen er han majoritetseier i selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen er å hente inn mellom 15 og 20 milliarder kroner til prosjektet i løpet av neste år. Selskapet må også få en avtale med lisenshaver til den teknologien som skal brukes til å produsere batteriene, noe de håper er i boks i løpet av i år.

For å få den energien de trenger til produksjonen skal selskapet satse på vindkraft ved å bygge ut en eksisterende park som ligger i nærheten. Men både Rana og Nesna kommune har foreløpig sagt nei til planene om en vindpark.

Aktuelt: Nå kan du sjekke om du kan få vindkraftindustri i turområdet ditt