Hydro får sin første kvinnelige toppsjef

Svein Richard Brandtzæg slutter som konsernsjef i Hydro

Video: Se utdrag fra Hydros pressekonferanse her.

Hilde Merete Aasheim blir første kvinne til å lede Hydro når hun nå overtar som konsernsjef etter Svein Richard Brandtzæg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ser veldig fram til å lede Hydro på veien videre sammen med våre 35.000 kompetente og engasjerte kolleger over hele verden, sier Aasheim.

– Unik kombinasjon

– Jeg er overbevist om at vi har det som skal til for å gjøre en utfordrende situasjon, for Hydro og den globale aluminiumsindustrien, om til muligheter som vil utvikle selskapet videre, sier den nye toppsjefen.

Hydros styreleder Dag Mejdell er glad for at Aasheim har takket ja til jobben.

– Aasheim har en unik kombinasjon av bred industriell erfaring, kommersielt instinkt og sterke lederegenskaper som gjør henne til en perfekt match som konsernsjef for Hydro, sier han.

Fakta om Hilde Merete Aasheim

* Utnevnt til konsernsjef for Norsk Hydro 18. mars 2019. Hun overtar stillingen 8. mai.

* Kommer fra stillingen som konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde primæraluminium, en stilling hun har hatt siden 2008.

* I 2007 ledet hun arbeidet med integrasjon mellom Hydros olje- og gassaktiviteter og Statoil.

* Begynte i Hydro i 2005, som konserndirektør med ansvar for området ledelse og kultur.

* Fra 1986 til 2005 hadde hun en rekke ledende stillinger i Elkem. Fra 2002 ledet hun silisiumdivisjonen og var medlem av Elkems konsernledelse.

* Utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og er i tillegg statsautorisert revisor.

* Har hatt en rekke styreverv. Fra 2015 har hun vært styreleder i Norsk Industri.

* Født i Larvik i 1958, er gift og har to barn.

Aasheim blir det tradisjonsrike industriselskapets første kvinnelige toppsjef.

– Hurra! Hydro får kvinnelig toppsjef. Det var på tide, lykke til, skriver kultur- og likestillingsminister og Venstre-leder Trine Skei Grande (V) etter at nyheten var kjent mandag morgen.

Les også: Hydro-sjefen fikk 1,7 millioner i bonus tross Brasil-saken

Brasil-fabrikk trekker Hydros resultat ned

Brasil-saken har kostet Hydro 100 millioner

Lang fartstid

Oslo 20190316. Hilde Merete Aasheim blir første kvinne til å lede Hydro når hun nå overtar som konsernsjef etter Svein Richard Brandtzæg. Foto: Halvor Molland / Norsk Hydro / Hand Out / NTB scanpix Foto: Halvor Molland / Norsk Hydro / Hand Out / NTB scanpix
Oslo 20190316. Hilde Merete Aasheim blir første kvinne til å lede Hydro når hun nå overtar som konsernsjef etter Svein Richard Brandtzæg. Foto: Halvor Molland / Norsk Hydro / Hand Out / NTB scanpix Foto: Halvor Molland / Norsk Hydro / Hand Out / NTB scanpix

Hilde Merete Aasheim (60) er nå konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde primæraluminium, en stilling hun har hatt siden 2008.

Hun har jobbet innen industrien hele sin karriere, blant annet i Elkem, Statoil og Hydro, der hun har tilbrakt totalt tolv år.

Aasheim har tidligere vært leder for den globale industriforeningen International Aluminium Institute og Norsk Industri og vært styremedlem i entreprenørselskapet Veidekke og gjødselselskapet Yara.

Svein Richard Brandtzæg ble administrerende direktør i Hydro i mars 2009. Ifølge pressemeldingen fra selskapet har han besluttet å tre tilbake etter ti år som konsernsjef.

Brandtzæg har jobbet i Hydro i 33 år og vil bli i selskapet fram til utgangen av 2019. Han vil fungere som rådgiver for den nye konsernsjefen og Hydros teknologistyre.

Brasil-trøbbel

Hydro og Brandtzæg har den siste tiden hatt problemer i Brasil. Selskapet innrømmet i mars i fjor å ha tillatt utslipp fra Alunorte-anlegget i Brasil, verdens

Konsernsjef i Norsk Hydro Svein Richard Brandtzæg fikk en bonus på 1,7 millioner kroner i 2018, noe som er en nedgang fra 2,4 millioner kroner i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Konsernsjef i Norsk Hydro Svein Richard Brandtzæg fikk en bonus på 1,7 millioner kroner i 2018, noe som er en nedgang fra 2,4 millioner kroner i fjor. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

største aluminiumsraffineri. Miljømyndighetene og en regional domstol påla selskapet å redusere produksjonen. Saken førte til børsnedgang for selskapet og trakk 2018-resultatet ned.

Norsk Hydro hadde et resultat før skatt på minus 386 millioner kroner i fjorårets siste kvartal, et fall på over 3 milliarder kroner fra samme periode året før.

– Resultatene våre reflekterer den krevende situasjonen vi står overfor i Brasil, i tillegg til økte råvarekostnader, sa Brandtzæg i februar.

Dagens Næringsliv skrev i november i fjor at Brasil-saken da hadde kostet Hydro 100 millioner kroner i bøter og advokatregninger. I tillegg kommer sju milliarder kroner i tap og utgifter.

Hydro ble etablert i 1905 og er i dag involvert i aktiviteter i over 50 land. Staten eier 34,26 prosent av aksjene i selskapet, som har sitt hovedkontor i Oslo.

Personvernpolicy