Bygger hytte til seg selv - og 19 andre

TIDLIG PÅSKE: Ståle Elstad bygger boliger i Oslo og chaletleiligheter på Geilo. Hotellet Dr. Holms ligger nede til venstre, bak trærne. Foto: Andreas Klemsdal.
TIDLIG PÅSKE: Ståle Elstad bygger boliger i Oslo og chaletleiligheter på Geilo. Hotellet Dr. Holms ligger nede til venstre, bak trærne. Foto: Andreas Klemsdal.

Ståle Elstad bygger sitt eget nabolag i åsen bak Dr. Holms Hotel på Geilo. Først bygget han ti chaletleiligheter. Nå bygger han like godt ti til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Været skifter fort til fjells. En alpinbygd som bare uker tidligere badet i pudder er nå dekket av knallhardt skareføre. Som en trøst skinner solen over Geilo og gir påskestemning.

Skliende inn fra barnebakken i Slaatta kommer Ståle Elstad. I ung alder var han en av landets mest lovende alpinister, men i ungdommen gikk han lei og prioriterte ikke treningstempoet til jevnaldrende talenter som Finn Christian Jagge og Ole Kristian Furuseth.

Skiene er fortsatt med når han utvikler en åsside like over Geilo sentrum. Elstads eventyr på Geilo startet med at han og ektefellen Elisabeth Poppe ønsket seg et sted å være i helger og ferier. De tenkte stort og endte opp med en utbyggingstomt i skråningen over Dr. Holms Hotel. Resultatet ble Geilohovda, som er under bygging og hvor åtte av ti enheter nå er solgt.

Les også: John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner

Inspirert av Alpene

Salget har gått såpass bra at Elstad nå gjør det samme en gang til, noen hundre meter bortenfor. Denne gangen var det enklere å finne tomt. Den lå ute til salgs på Finn.no. Prisen var 10 millioner kroner. Navnet på dette prosjektet er Slaatta Alpin. Hyttene blir liggende praktisk talt i barnebakken i Slaatta. Også denne gangen skal det være høy standard på alt.

HØYT UNDER TAKET: Interiørarkitekten Helene Hennie har stått for det innvendige. Illustrasjon: 3D Estate.
HØYT UNDER TAKET: Interiørarkitekten Helene Hennie har stått for det innvendige. Illustrasjon: 3D Estate.

– Vi har ikke ønsket å bygge hytter eller leiligheter slik de bygges andre steder i Norge. Vi har vært i de sveitsiske alper og drømt oss vekk. Alpene er inspirasjonskilden, derfor kaller vi det chaletleiligheter.

I praksis er enhetene hytter som ligger i kjede, forbundet med en garasje med terrasse over. De koster 10,9 millioner kroner per stykk. Det skal være en blanding av kontinentalt og hjemmekoselig. Arkitekten heter Bjarte Ågedal, som har tegnet både Geilohovda og Geilo Panorama, som ligger litt lenger opp i åsen.

Les også: - Hytteprisene vil stige mer enn boligprisene

Interiør

Prestisjen ligger i interiøret, som er designet av Helene Hennie fra Christian’s & Hennie. Takhøyden i stua er fem meter. Gjennom store panoramavinduer skal man kunne se over til Vestlia og Kikut. Ute på terrassen kommer det badestamp, kjøkken er fra italienske Boffi og hvis du vil kan du få ett bad til hvert av de fire soverommene.

På bare noen måneder har han sydd sammen et komplett prosjekt, som nå legges ut i markedet. Byggeprosjektet har riktignok ikke alle nødvendige godkjenninger ennå.

– I første byggetrinn solgte vi til ressurssterke kjøpere som gjerne har flere fritidseiendommer. Disse er i økende grad ute etter noe som er lett å holde og lett å eie - «easy living». Samtidig skal det være høy kvalitet. Vi har lagt mye arbeid ned i detaljene, sier Elstad. Han er optimistisk når det gjelder å finne nye kjøpere.

– Jeg skal ha en del møter og håper å selge noe allerede nå.

(Saken fortsetter under bildet)

SVEITSINSPIRERT: Alle andre steder ville dette gått som eneboliger i rekke. På Geilo blir det omtalt som chaletleiligheter. Ti enheter skal bygges i Slaatta Alpin. Prisen blir 10,9 millioner kroner pr. stykk. Illustrasjon: 3D Estate.
SVEITSINSPIRERT: Alle andre steder ville dette gått som eneboliger i rekke. På Geilo blir det omtalt som chaletleiligheter. Ti enheter skal bygges i Slaatta Alpin. Prisen blir 10,9 millioner kroner pr. stykk. Illustrasjon: 3D Estate.

En av fjellets beste after-ski opplevelser ligger bare noen hundre meter unna.

– I gamle dager var dette Geilos hotteste sted. Men de senere årene har den store utviklingen skjedd på Vestlia og Kikut. Nye hytter på denne siden – på solsiden – er sjelden vare, sier Elstad.

Les også: Så mye koster fritidsboligen på fjellet

En annen kjøpergruppe

Selv om det bygges mye i fjellheimen i disse dager, handler nesten all utbygging om rimelige enheter som har som mål å gi kjernefamilien tak over hodet til en pris mellom 2,5 og 4 millioner. Prosjektet på Geilo henvender seg til en annen kjøpergruppe. Prismessig er det likheter med prestisjeprosjekter i Hemsedal og Norefjell, hvor kvadratmeterprisene kan nå 80.000 til 100.000 kroner.

På midten av 2000-tallet kunne Finansavisen fortelle om stadig nye prisrekorder for private leiligheter på Dr. Holms. Enkelte av disse, med ekstremt høy standard, skal ha blitt solgt for over den magiske grensen på 100.000 kroner kvadratmeteren. Men det har også vært trangere tider på Geilo. Da de nye hotelleierne gikk ut med 25 nye leiligheter i et tilbygg til Dr. Holms i 2012, var prisene rundt 60.000 kroner pr. kvadratmeter. Standarden her var enklere. Like over Elstads chaletutbygging ligger Geilo Panorama. Her var prisen litt over 60.000 kroner pr. meter da dette ble bygget og solgt for noen år siden.

(Saken fortsetter under bildet)

HELT ØVERST: Fra hemsen har man god utsikt over Geilo. Illustrasjon: 3D Estate.
HELT ØVERST: Fra hemsen har man god utsikt over Geilo. Illustrasjon: 3D Estate.

Det var faren, Roger Elstad, som i sin tid etablerte Stiftelsen Norsk Alpingymnas (senere NTG), og som etablerte skole på Geilo i 1990. Til daglig driver Elstad junior eplehageutbygging gjennom selskapet Sigdal Eiendom. Han har i dag tre mindre prosjekter på Røa, Nordstrand og i Bærum.

Finansavisen omtalte Ståle Elstad i fjor i forbindelse med en annen virksomhet. Ekteparet Elstad og Poppe hadde på kort tid kjøpt, pusset opp og solgt tre byvillaer på Oslo vest med raskt gevinst.

Les også:
Nå koster nye og brukte hytter like mye Snart mer vanlig med hyttefelt enn med frittstående hytter Høye hyttepriser i fjellheimen: – Folk betaler mest for det som er best

Denne saken ble først publisert i Finansavisen lørdag 23. februar

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden