Meny

Konkurs på menyen

– Krysser fingre og klapper i takt for at flest mulig restauratører klarer å fortsette

NUMMER TO: Sumo fikk en tøff start på Solli plass i Oslo, men kom over kneika og åpnet en ny restaurant på Storo i fjor høst. Foto: Iván Kverme

Konkurransen øker blant Oslos restauranter, og oppskriften er klar. Overbevis kundene eller møt opp i skifteretten.

– Vi gikk mange millioner i minus i oppstartsåret, sier Simon Simonnæs til Finansavisen.

Han har vært med på mye. Millionæren som startet som dørvakt i Bergen, som bygget opp en vekterkjede, ble eiendomsinvestor og senere tok steget inn i serveringsbransjen. I Bergen bygget han opp restaurantkjeden Sumo med fire restauranter. I 2016 åpnet han dørene i Oslo for første gang.

– Hvis vi skal bli en kjede av en viss størrelse må vi få fotfeste i hovedstaden. Det er i Oslo det skjer, det er der kulturen for å spise ute er størst, sier Simonnæs.

Han er ikke alene om de tankene. Fra 2014 til 2018 har antallet skjenkesteder i Oslo økt fra 1064 til 1221.

– Vi ser det er mange nye etableringer i en bransje med sterk konkurranse fra før, sier Helga Bull-Rostrup, direktør i Virke Service og Kultur.

Tapas her og indisk der. For dem som tilbringer vinterferien i byen er det nok av serveringssteder å velge mellom, i en hovedstad der klimaet skal bli mildere de nærmeste dagene. For restaurantkonseptet til Simonnæs ble det en kjølig start på Solli plass i april 2016.

– Det var knalltøft. Jeg lurte på om vi skulle føye oss inn i rekken av dem som har gapt over mer enn de klarer å tygge. Jeg lyver om jeg ikke innrømmer det, sier han.

– Ekstremt vanskelig

EIER: Simon Simonnæs eier 90 prosent av Sumo-kjeden som ble startet opp i Bergen. Foto: Sumo

Kjernepersonell flyttet fra Bergen til Oslo. Nakker ble krummet, store ressurser ble satt inn for å få Oslo-restauranten på bena.

– Det er ekstremt vanskelig å drive restaurant. Du må treffe på alt. Hvis servicen er rask og bra, det er rent på do og god luft i lokalet, men det tar litt lang tid for kunden å betale, kan det hende kundene går fra restauranten med en mørk sky over hodet, sier Simonnæs.

– Av en eller annen grunn er vi noen som elsker å holde på i restaurantbransjen. Når noe er ekstra vanskelig å få til blir det ekstra godt når du lykkes.

Simonnæs byr på det han selv beskriver som lekent og folkelig «asian fusion». Jevn kvalitet som skal passe for et stort lag av befolkningen. 50 meter ned i gaten ligger velkjente og velrennomerte Alex Sushi.

– Et kresent Oslo-publikum har et hav å velge i, og da tar det mer enn fem minutter å få dem til å se hvem vi er og hva vi holder på med.

Les også: Burger King er større enn McDonald's

– Arbeidsglede gir kundeglede

Snuoperasjonen er godt i gang. I fjor var resultatet før skatt på 1,5 millioner kroner. Før avskrivninger og avgift til morsselskapet, var resultatet på 3,5 millioner.

– Vi har stablet sammen et godt arbeidsmiljø som fungerer. Arbeidsglede gir kundeglede, forteller Simonnæs.

Han eier 90 prosent av Sumo-kjeden gjennom sitt eget holdingselskap. De resterende ti prosentene eies av Finn Axel Rasmussen.

– Det var grunnen til at restauranten på Solli plass overlevde. Med konsernet i bakhånd unngikk vi å knekke ryggen.

Enda flere kjeder i fremtiden

Daglig leder Sigmund Festøy i Plot. Foto: Johnny Syversen

Kjeder er et stikkord. Egon er en suksesshistorie. Olivia det samme. Og det finnes mange flere. Sigmund Festøy, daglig leder i konsulentfirmaet Plot, tror vi i økende grad vil se kjededannelser fremover.

– Større selskaper går inn for å utnytte potensiale for vekst. De vil typisk se etter skalerbare konsepter. Det er interessant at Orkla har kjøpt Kotipizza Group, Finlands største serveringssted for pizza, som er mye større enn Peppes.

– Så enkeltstående restauranter vil slite?

– De vil slite mest, men også etablerte kjeder får utfordringer. De må treffe med konseptet. Industrielle aktører kan også slite med å få lønnsomhet i sterk konkurranse med nye gründere og andre.

Slitsomt å lage seg middag

Det er ikke rart at personer med en restauratør i magen blir lysten på å prøve lykken nå. Lukten av en bransje i vekst er like sterk som hvitløk og chilli. I 2015 omsatte restaurantbransjen for nesten 37 milliarder kroner. I 2017 var tallet 41,6 og i fjor ligger omsetningen an til å lande på 44 milliarder kroner.

– Det er slitsomt å lage seg middag. Den underliggende trenden er at nordmenn vil kjøpe seg tid, i tillegg til at flere husholdninger nå består av én eller to personer. Det er mer naturlig å lage middag til fire eller fem, enn bare til seg selv. Når du spiser ute kan du kombinere det å slippe å lage maten selv med å treffe venner, forklarer Festøy.

Dermed popper det opp både nye konsepter og nye restauranter.

– Det er forholdsvis lave inngangsbarrierer som gjør det lett å etablere et serveringssted. Markedet er i vekst, og det legger til rette for nyetableringer, som igjen kan føre til en overetablering. Det ser vi nå, sier Festøy.

– Hvordan blir 2019 for restaurantbransjen?

– Konkurransen blir tøff, serveringsstedene må slåss om kundene. Flere av restaurantene kommer ikke til å klare seg.

Flere går konkurs

SMELTET BORT: Melt Grilled Cheese i Waldemar Thranes gate gikk konkurs mindre enn to år etter åpningen.

I en lang gate på vestsiden av Akerselva dukket det våren 2017 opp et nytt serveringssted som spesialiserte seg på toast med masse ost. I februar 2019 er lokalene til Melt Grilled Cheese i Waldemar Thranes gate tomme, og et konkursbo er opprettet. Daglig leder Mats Paulsen er i gang med andre prosjekter og ønsker ikke å kommentere.

I november 2015 ble San Leandro AS registrert i Brønnøysundregistrene med Manuel Gonzalez som eier. Restauranten åpnet på Skillebekk med samme navn som et av de første tapasstedene i Oslo. San Leandro var en kjede som hadde lokaler på Grünerløkka, i Vika og i Sporveisgaten.

– Navnet var godt kjent. Min første feil, sier Gonzalez.

Restauranten hans serverte også gjestene tapas, i tillegg til tradisjonelle spanske retter.

– Konkurransen i Oslo er tøff. Det er for mange tapasrestauranter. Konseptet er ferdig.

San Leandro er registrert med et samlet underskudd på nærmere millionen for 2016 og 2017. 5. februar i år ble konkursboet opprettet.

– Hva er planene dine nå?

– Jeg må ha en pause. De to siste årene var virkelige tøffe.

Han er ikke alene. 2018 ble et tøft år for flere restauratører og kafeeiere. 60 restauranter ble slått konkurs. Tar vi med tvangsavviklingene er tallet ifølge Bisnode oppe i 92.

– I fjor var det mange konkurser innen serveringsbransjen både på landsplan og i Oslo, sier Bull-Rostrup i Virke.

Les også: 525 bedrifter konkurs hver måned

– Ekstrem overetablering. Ingen i Oslo er trygge

En kjent profil i serveringsbransjen i Oslo gjennom mange år kjente også på et tøft 2018. Jan Vardøens Nighthawk Diner går mot nedleggelse.

– Hvis ingen kommer inn med penger, må vi stenge dørene, fortalte Vardøen til Aftenposten 8. februar.

Det ser verst ut for avdelingen i Bygdøy Allé, men også restauranten på Grünerløkka kan gå med i dragsuget. Vardøen har sine tanker om overetableringen i Oslo.

– Det er stas med så mye å velge mellom, mange av stedene er veldig fine, men det er helt klart en ekstrem overetablering. Ingen i Oslo er trygge, sier Vardøen til Aftenposten.

Lunsj-kultur i Oslo, ikke i Bergen

Hos Sumo har likevel tryggheten senket seg. Solli plass har blitt en destinasjon, lokalbefolkningen kommer innom. Tallene har gått fra røde til svarte, og en ny Sumo-restaurant åpnet på Storo i fjor høst. Planene stopper heller ikke der. Simonnæs ønsker to nye restauranter i Oslo i løpet av 2019.

– Vi jobber konkret for å få det til. Vi snuser på Youngstorget, Operakvatalet og Grünerløkka. Lokasjonen må fungere for vårt konsept.

– Hva er forskjellene på bransjen i Oslo og Bergen?

– Det er mer konkurranse i Oslo, med et bredere tilbud. I Oslo er det også en lunsj-kultur, som er helt fraværende i Bergen. Der er vi fortsatt matpakke-mennesker. Utover det er nok ikke forskjellene så store. Østlendinger har hakket bedre økonomi og er hakket mer bereist, som gjør at de har tilegnet seg litt mer internasjonale vaner.

– Hva tenker du om konkurser i bransjen i 2019?

– Jeg hører jo hva Vardøen sier, og har ingen grunn til å tvile på det. Jeg støtter hans konklusjoner. Men vi skal ikke spekulere i hva andre gjør eller ikke gjør, vi kommer til å fortsette med å tenke på oss selv og se på eget forbedringspotensial, sier Simonnæs.

– Krysser fingrene og klapper i takt

Han har ingen ønsker om å se kolleger gå konkurs, verken i nabolaget til egne restauranter eller andre steder i Oslo.

– Det er heller omvendt. Vi etablerte oss nærme Alex Sushi, ikke for å konkurrere med dem, men for å gjøre noe som ligner på en helt annen måte. Det øker tilgjengeligheten og tilbudet i området. Nå har Kverneriet kommet også. Det er veldig bra, sier Simonnæs.

– Vi krysser fingre og klapper i takt for at flest mulig restauratører klarer å fortsette videre.

Solen vil skinne for noen, mens regnskyllet vil bli for kraftig for andre.

– Økt konkurranse gir alle i Oslo et bedre utvalg og tilbud. At flere prøver seg vil sannsynligvis også føre til at flere vil gå konkurs fremover, sier Bull-Rostrup.

Artikkelen ble først publisert i Finansavisen, 16.02

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruiseskipet Viking Sky har lagt til kai i Molde16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen
Siste nytt
17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruiseskipet Viking Sky har lagt til kai i Molde16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen
Populært