EU stopper skatteunndragelse

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Francois Lenoir / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge må bli medlem av EU for å stå sammen med andre land i kampen mot multinasjonale selskapers skatteunndragelse, skriver Johannes Bangum fra Unge Venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Johannes Bangum
Medlem i Unge Venstre

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke skrev lederen av ungdom mot EU et innlegg i denne avisen, der hun i praksis la hele skylden for selskapers skatteunndragelse på EU.

Hun skrev blant annet: «Gjennom å opprette datterselskaper i andre land, kan man, takket være EUs frie flyt, flytte kapitalen fritt til landet med de mest gunstige skattesatsene.»

Det ungdom mot EU glemmer er at de mest kjente skatteparadisene i verden – Panama, Cayman Islands og Sveits – ikke er en del av EU. «Den frie flyten» av kapital gjøres ikke mulig av EU, men av teknologi og globalisering.

Faktisk har EU lenge vært en del av løsningen på problemet. Donald Trump kaller EUs konkurranse-kommisær Margrethe Vestager for EUs «tax lady« who «hates the US» (fordi mange av selskapene som EU presser til å betale mer skatt er fra USA).

Alene blir land tråkket på, sammen står de sterkere.

Den store tragedien i verden er at land hver for seg ikke klarer å stå imot forhandlingsmakten til de multinasjonale selskapene. Alle land ønsker å tiltrekke seg investeringer, og tilbyr derfor lave skattesatser. Land i Afrika frister bedrifter med skattefritak, mens Norge ikke tør å kreve mer skatt fra Google i frykt for at selskapet trekker seg ut av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsningen er helt åpenbar: land må samarbeide internasjonalt for å skape en felles front mot de multinasjonale selskapene. Alle land må samtidig kreve at selskapene betaler mer skatt.

Dette blir allerede gjort i EU. I 2014 ga EU-kommisjonen en bot til Apple på 120 milliarder kroner fordi selskapet hadde unngått å betale skatt i EU-land. Andre selskaper som har blitt presset av EU til å betale mer skatt er Fiat, Starbucks og Amazon.

EU er egentlig et sosialdemokratisk paradis som kjemper mot selskapers skatteplanlegging.

At ungdom mot EU ikke klarer å se dette på grunn av sitt hat mot EU er ikke overraskende, men veldig trist.