– Jeg trodde Thon ville vist større raushet
Mandag tapte Erik Jacobsen retten til å bruke Stortorvet Gjestgiveri på Hamar, men skiltet skrur han ikke ned med det første.
Mandag ettermiddag ble det klart, Oslo tingrett slo fast at restauranten Stortorvet Gjestgiveri på Hamar ikke får lov til å bruke navnet lenger. Men eier Erik Jacobsen har ikke til hensikt å skru ned skiltet. Han er bekymret for hva det kan føre til om dommen blir stående.
– Vi har en måned på oss til å avgjøre om vi eventuelt skal anke, eller om vi velger å endre navn. Vi tar denne betenkningstiden i bruk, men vi mener uansett at dommen bygger på feil slutninger, sier Erik Jacobsen til ABC Nyheter.
Det var Hamar Arbeiderblad som omtalte saken først.
Dermed blir skiltet hengende på restauranten på Hamar i minst noen uker til. Skulle saken ankes, blir det hengende enda lenger -siden dommen da ikke blir rettskraftig.
– Blir dommen fra tingretten stående vil den danne presedens, sier han. Jacobsen viser til at det tross alt er mange institusjoner med like navn.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Tenk på hvor mange Grand Hotell det finnes i Norge, påpeker han.
– Skal bare det hotellet som var først med å ta navnet Grand få beholde det? I så fall hva da med Astoria? På Hamar ligger Hotell Astoria, i Oslo ligger Thon Hotell Astoria. Blir dette den neste saken som havner i retten?
Bakgrunn: Restaurant på Hamar saksøkes av Olav Thon
(Artikkelen fortsetter under)
Kan forvirre på nett
Han forteller at problemstillingen med de to restaurantene har oppstått som følge av at de ved Stortorvets Gjæstgiveri praktiserer bordbestilling på nett, mens Stortorvet Gjestgiveri Hamar ikke benytter dette bestillingssystemet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi har ikke bestilling på nett, vi tar bare imot bordbestillinger pr. telefon. Vi ønsker på den måten å ha kontroll på bestillingene, forklarer han.
Men bestiller du bord på nett ved Stortorvets Gjæstgiveri, er det dårlig opplyst at stedet befinner seg i Oslo og dermed har gjester som skulle til Hamar endt opp med bord i Oslo. Dette har igjen ført til at restauranten i Oslo ved flere anledninger har hatt tomme bord.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Etter vår mening ville det vært en enkel sak å gjøre nettsiden til Stortorvet Gjæstgiveri mer tydelig hva gjelder stedsangivelse slik at problemer med feilbestillinger ble unngått.
Dessuten er det ikke slik at vi ønsker å bli oppfattet som Gjæstgiveriet i Oslo. Tvert imot. Vi har en helt annen profil og et helt annet konsept enn dem.
Kan gifte seg: Thon utelukker ikke å gifte seg når han blir 100
(Artikkelen fortsetter under)
Hentet fra lokal restaurant
Navnet Stortorvet Gjestgiveri Hamar kommer dels fra en tidligere restaurant i byen som het Oplandske Gjestgiveri, Hamar eldste restaurant som gikk inn for åtte-ti år siden.
– Typografien fra denne restaurantens skilt er benyttet i restaurantens logo. Vi ønsket å benytte ordet gjestgiveri da vi ønsket å videreføre de gode minnene fra Oplandske Gjestgiveri, sier Jacobsen til ABC Nyheter. Han fortsetter:
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi ligger ved Stortorvet på Hamar og fant det formålstjenlig å benytte denne stedsangivelsen i navnet. Rundt Stortorvet på Hamar er det mange kulturaktiviteter. Blant annet ligger Hamars nye kulturhus her som vi ønsker å bli assosiert med.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan mener alle ordene i logoen er ulike i forhold til hvordan Oslo-restauranten skriver sitt navn.
– Vi benytter ikke genitiv S. Ei heller Æ i gjestgiveri. Dessuten skriver vi Hamar til slutt for helt klart å understreke at vår restaurant ligger i Hamar. Slik sett vil vår logo derfor kunne anses som et egennavn, mens uten noen slik stedsangivelse er jo både stortorv og gjestgiveri vanlige fellesnavn som ingen skal ha enerett til bruk av.
Jacobsen mener de avviker på alle områder sammenlignet med uttrykket restauranten i Oslo benytter.
– Det blir blant annet vist til at dere har skrifttype som er veldig lik den de benytter i Oslo. Kunne dere endret på denne?
Artikkelen fortsetter under annonsenJacobsen viser til at Oslo-restauranten har åtte forskjellige måter å skrive navnet sitt på og det er bare på fasaden. Han mener at de derfor ikke har noen ensartet profil. Firmanavnet skrives med flere ulike fonter, flere ulike farger og firmanavnet er endatil forkortet på ulike måter.
– Jeg hadde trodd at en mann som Olav Thon hadde vist en noe større raushet overfor en liten restaurant med 45 sitteplasser her på Hamar, men det er nå så.
Tjener godt : Olav Thon håver inn milliarder
Godt fornøyd med dommen
Olav Thons advokat Peter Steen sier til ABC Nyheter at det så vidt han vet ikke er andre serveringssteder som benytter seg av navnet. Hva det eventuelt vil kunne bety om dommen blir rettskraftig, har de ikke sett nærmere på. Hotellene til Thon er det andre enn Steen som holder på.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi er totalt sett fornøyd med resultatet ettersom vi fikk gjennomslag for vår hovedanførsel om at de ikke skal bruke navnet.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jacobsen påpeker at det er vanskelig å forholde seg til siden restauranten i Oslo benytter seg av flere uttrykk og skrivemåter som på skiltene på bygget. Hvilke tanker gjør du deg om det?
– Det blir sekundært hvor navnet er på bygningen, det er bruken som er saken. De har utformet navnet på en visuell måte at når du ser likheten når du ser disse opp mot hverandre. Dette er hoveddelen av saken vår.
Vil rydde i Oslo: Olav Thon skal få orden på «nye Plata». Vil pusse vektere på narkomiljøet i Brugata
– Betyr ingenting
Merkevarespesialist og dosent Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania stusser når han hører om dommen.
– Restauranten i Oslo er nok en sterk merkevare for dem som liker brune steder, men kanskje ikke så veldig for unge mennesker. De vokter vel navnet, men det har jo ingenting å si for dem at det finnes en restaurant på Hamar med samme navn. Det er ingen som helst fare for at kundene tar feil og havner på stortorvet på Hamar i stedet for i Oslo, sier han og humrer før han legger til:
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er mye ståhei for noe som gjør ingenting forretningsmessig.
Blindheim mener at det kunne også styrket merkevaren om begge restaurantene beholdt navnet. Men han sitter igjen med en følelse om at restauranten i Oslo, som har dype røtter i byens historie, er et sted som er i ferd med å gå ut på dato.
– Det er lenge siden sist jeg var der, men jeg ser at det er en knokkelklubb - bestående av mange eldre. Litt som Wesselstuen i Bergen, som har sett sine bedre dager, sier han.
Støtter pels: Olav Thon: – Feil å legge ned pelsdyrnæringen