Meny

Ny teknologi for byen:

– I Norge er det utrolig dyrt å feile – i andre land er man rausere med dem som feiler

TEKNODEBATT: Berit Svendsen og Bernt Reitan Jenssen har ulik oppfatning av NSBs nye bybiler. Men dette er de enige om: – Vi har fått en digitaliseringsminister i Norge. Det er postitivt. Men vi trenger flere ledere med digitalkompetanse på alle nivåer, sier Berit Svendsen.

Bylivet er komplisert. Teknologi som løser det kan bli verdens største marked. Og når Berit Svendsen møter Bernt Reitan Jenssen, så koker det.

«Flytt ut av Oslo!» oppfordret Mímir Kristjánsson i en kronikk denne uken. Han erklærte at han skulle følge sin indre hjemlengsel og forlate hovedstaden til fordel for sin hjemby. Han mener det gagner samfunnet om flere forlate byen. «Det er aldri for sent å flytte hjem. Da gjør du samtidig både Norge og Oslo en tjeneste», hevdet Kristjánsson - med et kokende kommentarfelt som svar.

Bylivet er et sant kaos, det skal Kristjánsson ha. Men det er ikke dermed sagt at alternativet – landsbylivet – er noe bedre. Problemer er til for å løses og for byen ligger svaret i å leve smartere, gjennom ny teknologi, ifølge stadig flere.

For øyeblikket finnes det flere hundre oppstartsselskaper i Norge som skal gjøre bylivet bedre, enklere, tryggere eller rikere.

– Smartby pluss mobilitet, det blir et kjempemarked i fremtiden. I Norge har vi en gyllen mulighet til å ta internasjonale markedsandeler. Vi kan utvikle løsninger som har et enormt marked der ute. Allerede i dag lager vi ting i Norge som kan eksporteres, sier Bernt Reitan Jenssen til Finansavisen.

Han møter Berit Svendsen over en kopp Pepsi Max.

– Norge har et fantastisk utgangspunkt. Vi har en av verdens mest digitaliserte befolkninger. Vi har et bankvesen som har fått til samarbeid og som har jobbet frem gode løsninger. Vi har teleoperatører som har gjort oss til et av verdens beste mobilland. Også har vi Ruter som gjør det morsomt å kjøre kollektivt, sier Berit Svendsen.

Norge tar i bruk ny teknologi tidlig

INGEN GRENSER: Teknologiske løsninger skal gjøre byene smartere. Foto: Dreamstime

Berit og Bernt. Den ene er blitt internasjonal direktør for Vipps, etter å ha hoppet av Telenorkarusellen. Den andre ble hentet inn fra Posten til Ruter for å få hovedstadens kollektivtrafikk på rett kurs, eller diverse moderniseringsfiaskoer.

Sistnevnte minner oss om at vi i Norge tar i bruk teknologi på et tidligere tidspunkt enn resten av verden. Det gir oss et konkurransefortrinn.

– I begynnelsen er teknologi dyrt. Senere faller prisen. Her til lands tar vi ting i bruk mens teknologien ennå er relativt høyt priset. Det gjør at vi kan teste ut ting hjemme som senere kan bli globale slagere. Det er noe mange i Norge ser på, inkludert regjeringen, sier Reitan Jenssen, som sitter i et ekspertutvalg som skal gi regjeringen anbefalinger om teknologi og fremtidens transportinfrastruktur.

– Så må vi sørge for at Norge ikke bare blir et våtmarksområdet for andre som vil prøve seg, men avle frem egne virksomheter som kan være med å lage en industri i Norge, som kan utvikle ideer i det norske økosystemet.

– Trenger ledere som går foran og stiller de riktige spørsmålene

Årets smartbyløsning – innstilte kandidater

RoomMate – En norskutviklet trygghetsalarm som tilbyr overvåkning og kommunikasjon med eldre som bor hjemme. Varsler om aktivitet, fallulykker, søvn, de som forlater hjemmet og annet. Samarbeid med Bærum kommune og Lørenskog sykehjem.

SmartCharge/Meshcraft – En plattform som sørger for bedre og mer effektive ladestasjoner for elbiler.

Unite Living – En komplett plattform for alle sider ved et utleieforhold. Selskapet vil også endre utleiebransjen ved å matche leietagere og utleiere ved hjelp av avanserte algoritmer.

OsloBike – Løsning for å koble bysykkelordninger med Facebook for å tilby turister full guiding på sitt bybesøk.

Smartbyen Stavanger – Stavanger er ledende på å dele åpne data, i den hensikt at andre kan utvikle nye tjenester basert på disse datasettene.

Og det er derfor Berit og Bernt sitter rundt et bord flere timer etter at de andre har gått hjem til middag. De er medlemmer av en jury som i regi av Den norske dataforening skal kåre Årets smartbyløsning. Vinneren ble kåret under konferansen Software denne uken. Fem ulike caser var innstilt som finalister (se faktaboks).

Stina Birkeland leder faggruppen Smarte byer i Dataforeningen og tok initativet til prisutdelingen, som i år skjer for andre året.

– Det er en tøff jobb å velge én, blant alle kandidatene. Vi ser etter selskaper og løsninger som gir mest mulig verdi til innbyggerne, sier Birkeland.

I det digitale Norge trenger vi noen som kan gå foran. Vi trenger ledelse, mener Svendsen.

– Det er noe vi mangler i Norge. Ledere som går foran og tør å stille de riktige spørsmålene og være med på endringene som kommer. Digital ledelse er noe vi må ha inn i samfunnet, høyt og lavt.

Men det skjer positive ting.

– Nå har vi fått en digitaliseringsminister. Det er positivt. Og kommuner utnevner stadig oftere digitale sjefer som har ansvar for dette arbeidet i kommunen. Det finnes masse bra initiativer i eldreomsorgen og man ser hvordan institusjoner begynner å samarbeide internt. Se for eksempel på Digitale Agder. Det skjer også mye spennende innenfor skolesystemet, ikke minst i Asker og Bærum. Norge har alle forutsetninger for å lykkes, mener Svendsen.

Les også: Teknologi kan føre til ny verdenskrig

– I andre land er man rausere med dem som feiler

Men vinnerne er ikke bare dem som gjør alt riktig, minner Reitan Jenssen om. Skal vi få frem nye selskaper som kan løse byenes hodebry må vi tenke annerledes om det å prøve og feile.

– I Norge i dag er det utrolig dyrt å feile. Ikke bare økonomisk, men også omdømmemessig. I andre land er man rausere med dem som feiler. Vi må tørre å prøve og feile, det er litt av grunnen til at vi sitter her. Det er et fåtall som blir til store suksesser, men vi må passe på at flertallet ikke blir rammet av frykten for å gjøre feil.

Store, dyre feil som dukker opp etter mange år er fiaskoer. Små, feil som dukker opp tidlig er læring.

– Det er så ulikt fra den kulturen vi har i dag, særlig i offentlig sektor.

– Først bruker vi tre måneder på å få et mandat. Deretter setter vi et mål om hvor vi skal være om tre år. Så kjemper vi mot alle avvik til vi er fremme ved målet. Og når vi står der med noe som er blitt akkurat slik vi ville, så innser vi at det egentlig er ganske gammeldags, sier Reitan Jenssen.

– Det er utdatert før det kommer i gang, supplerer Svendsen, som om det høres kjent ut.

Reitan Jenssen leder et selskap som til tross for trengsel på trikken, har tatt i bruk fremtidens teknologi. I kjølvannet av Flexus-fiaskoen har Ruter vært en av de første i verden med mobile billetter.

– Og i dag er vi blant de første i verden som kan følge hele trafikkbildet i sanntid, inkludert å se hvor alle kjøretøyene er til enhver tid. Vi vet hvor mange som er om bord på hver eneste t-banevogn. Nå har vi snart 30 busser som kan settes inn på strekninger hvor vi ser det blir trøbbel, basert på hva algoritmene finner ut av trafikkflyten, sier Reitan Jenssen.

Det skjer mye hele tiden. Snart kommer det 115 nye elektriske busser rullende inn, Nesoddbåten blir elektrisk og Ruter bruker mer og mer tid på testing av autonome kjøretøy.

– Vi ønsker å lage gode kundeløsninger basert på gjennomdigitaliserte sanntidssystemer. Vi er blant de i verden som er kommet lengst med det.

Vil gi folk poeng for å gå

Reitan Jenssen snakker også om tjenesten Ruter Gange som to studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har utviklet en pilot for: en tjeneste som kan bli integrert i Ruter-appen for å tilby gåruter som naturlig supplement til kollektivt, og som kan gi reisende poeng for å ta bena fatt. Disse poengene kan samles opp og brukes til å kjøpe billett til bane, trikk, båt, buss eller tog.

– Vi bruker Ruter-billetter som valuta for å kjøpe en kundeadferd ingen andre har som businesscase, sier Reitan Jenssen.

Busspassasjerer vil ha smarte byer. Og eldre vil ha smarte byer. Vi får høre om Svendsens mor. Hun er 85 år og vil ha banebrytende teknologi i leiligheten sin.

– Hun har komfyrvakt, men hun vil mer teknologi. Hun vil ha fallsensor og sensor som forteller pårørende og hjemmehjelpen når hun går ut døren hjemme. Hun vil motta tjenester i hjemmet, gjerne digitale, og greie seg selv så lenge som mulig.

– Det er regnet ut at vi må bygge 30 nye sykehjem hvert eneste år de neste årene for å håndtere stadig flere eldre. Nei, vi må løse eldreomsorg på en smartere måte.

De er ikke enige om alt. Svendsen roser den nye utleieordningen NSB Bybil:

– Det er et fantastisk konsept som tar deg fra der du er, til dit du ønsker å komme.

Reitan Jenssen har et litt annet syn på det.

– Overflaten ute i byen er et knapphetsgode. Det er viktig at vi bruker den på en smart måte. Individuelle transportmidler tar mye plass.

– Hvis NSB Bybil bidrar til å bruke byrommet effektivt og erstatter privatbiler er det positivt. Hvis bilene bidrar til å ta opp plassen og fortrenger smartere måter å bevege seg på, er det problematisk.

Les også: Investerer over syv milliarder i grønn teknologi

– Vi må ikke glemme hva vi har fått til

Svendsen forsøker å ta opp miljøaspektene men blir avbrutt av en overivrig Reitan Jenssen som forteller om turene til Silicon Valley og utviklingsfasene for autonome kjøretøy.

– Det er vel og bra å hylle oppstartsselskaper, men veien frem til å levere løsninger til store byer er vel lang, inkludert tunge offentlige innkjøpsprosesser?

– Offentlige innkjøpere har en sentral rolle, på godt og på vondt. Det finnes gode eksempler på at ildsjeler i det offentlige kan få hjulene i gang for unge selskaper. Et eksempel er Dignio og Lars Dahle som startet med Bydel St. Hanshaugen og i dag leverer ehelse til Kina.

– Vi må ikke glemme hva vi faktisk har fått til i Norge. Altinn – en av verdens mest suksessfulle digitale integrasjonsprosesser. Mange land er ikke i nærheten.

– Et eksempel er Latvia, som er kjent for å være langt fremme på digitalisering. En reklameplakat på bussen reklamerer for enkel innlevering av selvangivelse: «File your tax-forms in five minutes». En kjempesuksess i Latvia. I Norge er dette helautomatisert og utfylling av selvangivelse ble avskaffet for fem år siden.

Artikkelen ble først publisert av Finansavisen, 09.02.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:47 Maktkamp og hestehandel venter i Thailand06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger
Siste nytt
06:47VerdenMaktkamp og hestehandel venter i Thailand06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30NorgeKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27NorgeNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52VerdenFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27VerdenFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11VerdenUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01NorgeBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15NorgeRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger
Populært