Ny teknologi for byen:

– I Norge er det utrolig dyrt å feile – i andre land er man rausere med dem som feiler

TEKNODEBATT: Berit Svendsen og Bernt Reitan Jenssen har ulik oppfatning av NSBs nye bybiler. Men dette er de enige om: – Vi har fått en digitaliseringsminister i Norge. Det er postitivt. Men vi trenger flere ledere med digitalkompetanse på alle nivåer, sier Berit Svendsen.
TEKNODEBATT: Berit Svendsen og Bernt Reitan Jenssen har ulik oppfatning av NSBs nye bybiler. Men dette er de enige om: – Vi har fått en digitaliseringsminister i Norge. Det er postitivt. Men vi trenger flere ledere med digitalkompetanse på alle nivåer, sier Berit Svendsen.

Bylivet er komplisert. Teknologi som løser det kan bli verdens største marked. Og når Berit Svendsen møter Bernt Reitan Jenssen, så koker det.

«Flytt ut av Oslo!» oppfordret Mímir Kristjánsson i en kronikk denne uken. Han erklærte at han skulle følge sin indre hjemlengsel og forlate hovedstaden til fordel for sin hjemby. Han mener det gagner samfunnet om flere forlate byen. «Det er aldri for sent å flytte hjem. Da gjør du samtidig både Norge og Oslo en tjeneste», hevdet Kristjánsson - med et kokende kommentarfelt som svar.

Bylivet er et sant kaos, det skal Kristjánsson ha. Men det er ikke dermed sagt at alternativet – landsbylivet – er noe bedre. Problemer er til for å løses og for byen ligger svaret i å leve smartere, gjennom ny teknologi, ifølge stadig flere.

For øyeblikket finnes det flere hundre oppstartsselskaper i Norge som skal gjøre bylivet bedre, enklere, tryggere eller rikere.

– Smartby pluss mobilitet, det blir et kjempemarked i fremtiden. I Norge har vi en gyllen mulighet til å ta internasjonale markedsandeler. Vi kan utvikle løsninger som har et enormt marked der ute. Allerede i dag lager vi ting i Norge som kan eksporteres, sier Bernt Reitan Jenssen til Finansavisen.

Han møter Berit Svendsen over en kopp Pepsi Max.

– Norge har et fantastisk utgangspunkt. Vi har en av verdens mest digitaliserte befolkninger. Vi har et bankvesen som har fått til samarbeid og som har jobbet frem gode løsninger. Vi har teleoperatører som har gjort oss til et av verdens beste mobilland. Også har vi Ruter som gjør det morsomt å kjøre kollektivt, sier Berit Svendsen.

Norge tar i bruk ny teknologi tidlig

INGEN GRENSER: Teknologiske løsninger skal gjøre byene smartere. Foto: Dreamstime
INGEN GRENSER: Teknologiske løsninger skal gjøre byene smartere. Foto: Dreamstime

Berit og Bernt. Den ene er blitt internasjonal direktør for Vipps, etter å ha hoppet av Telenorkarusellen. Den andre ble hentet inn fra Posten til Ruter for å få hovedstadens kollektivtrafikk på rett kurs, eller diverse moderniseringsfiaskoer.

Sistnevnte minner oss om at vi i Norge tar i bruk teknologi på et tidligere tidspunkt enn resten av verden. Det gir oss et konkurransefortrinn.

– I begynnelsen er teknologi dyrt. Senere faller prisen. Her til lands tar vi ting i bruk mens teknologien ennå er relativt høyt priset. Det gjør at vi kan teste ut ting hjemme som senere kan bli globale slagere. Det er noe mange i Norge ser på, inkludert regjeringen, sier Reitan Jenssen, som sitter i et ekspertutvalg som skal gi regjeringen anbefalinger om teknologi og fremtidens transportinfrastruktur.

– Så må vi sørge for at Norge ikke bare blir et våtmarksområdet for andre som vil prøve seg, men avle frem egne virksomheter som kan være med å lage en industri i Norge, som kan utvikle ideer i det norske økosystemet.

– Trenger ledere som går foran og stiller de riktige spørsmålene

Årets smartbyløsning – innstilte kandidater

RoomMate – En norskutviklet trygghetsalarm som tilbyr overvåkning og kommunikasjon med eldre som bor hjemme. Varsler om aktivitet, fallulykker, søvn, de som forlater hjemmet og annet. Samarbeid med Bærum kommune og Lørenskog sykehjem.

SmartCharge/Meshcraft – En plattform som sørger for bedre og mer effektive ladestasjoner for elbiler.

Unite Living – En komplett plattform for alle sider ved et utleieforhold. Selskapet vil også endre utleiebransjen ved å matche leietagere og utleiere ved hjelp av avanserte algoritmer.

OsloBike – Løsning for å koble bysykkelordninger med Facebook for å tilby turister full guiding på sitt bybesøk.

Smartbyen Stavanger – Stavanger er ledende på å dele åpne data, i den hensikt at andre kan utvikle nye tjenester basert på disse datasettene.

Og det er derfor Berit og Bernt sitter rundt et bord flere timer etter at de andre har gått hjem til middag. De er medlemmer av en jury som i regi av Den norske dataforening skal kåre Årets smartbyløsning. Vinneren ble kåret under konferansen Software denne uken. Fem ulike caser var innstilt som finalister (se faktaboks).

Stina Birkeland leder faggruppen Smarte byer i Dataforeningen og tok initativet til prisutdelingen, som i år skjer for andre året.

– Det er en tøff jobb å velge én, blant alle kandidatene. Vi ser etter selskaper og løsninger som gir mest mulig verdi til innbyggerne, sier Birkeland.

I det digitale Norge trenger vi noen som kan gå foran. Vi trenger ledelse, mener Svendsen.

– Det er noe vi mangler i Norge. Ledere som går foran og tør å stille de riktige spørsmålene og være med på endringene som kommer. Digital ledelse er noe vi må ha inn i samfunnet, høyt og lavt.

Men det skjer positive ting.

– Nå har vi fått en digitaliseringsminister. Det er positivt. Og kommuner utnevner stadig oftere digitale sjefer som har ansvar for dette arbeidet i kommunen. Det finnes masse bra initiativer i eldreomsorgen og man ser hvordan institusjoner begynner å samarbeide internt. Se for eksempel på Digitale Agder. Det skjer også mye spennende innenfor skolesystemet, ikke minst i Asker og Bærum. Norge har alle forutsetninger for å lykkes, mener Svendsen.

Les også: Teknologi kan føre til ny verdenskrig

– I andre land er man rausere med dem som feiler

Men vinnerne er ikke bare dem som gjør alt riktig, minner Reitan Jenssen om. Skal vi få frem nye selskaper som kan løse byenes hodebry må vi tenke annerledes om det å prøve og feile.

– I Norge i dag er det utrolig dyrt å feile. Ikke bare økonomisk, men også omdømmemessig. I andre land er man rausere med dem som feiler. Vi må tørre å prøve og feile, det er litt av grunnen til at vi sitter her. Det er et fåtall som blir til store suksesser, men vi må passe på at flertallet ikke blir rammet av frykten for å gjøre feil.

Store, dyre feil som dukker opp etter mange år er fiaskoer. Små, feil som dukker opp tidlig er læring.

– Det er så ulikt fra den kulturen vi har i dag, særlig i offentlig sektor.

– Først bruker vi tre måneder på å få et mandat. Deretter setter vi et mål om hvor vi skal være om tre år. Så kjemper vi mot alle avvik til vi er fremme ved målet. Og når vi står der med noe som er blitt akkurat slik vi ville, så innser vi at det egentlig er ganske gammeldags, sier Reitan Jenssen.

– Det er utdatert før det kommer i gang, supplerer Svendsen, som om det høres kjent ut.

Reitan Jenssen leder et selskap som til tross for trengsel på trikken, har tatt i bruk fremtidens teknologi. I kjølvannet av Flexus-fiaskoen har Ruter vært en av de første i verden med mobile billetter.

– Og i dag er vi blant de første i verden som kan følge hele trafikkbildet i sanntid, inkludert å se hvor alle kjøretøyene er til enhver tid. Vi vet hvor mange som er om bord på hver eneste t-banevogn. Nå har vi snart 30 busser som kan settes inn på strekninger hvor vi ser det blir trøbbel, basert på hva algoritmene finner ut av trafikkflyten, sier Reitan Jenssen.

Det skjer mye hele tiden. Snart kommer det 115 nye elektriske busser rullende inn, Nesoddbåten blir elektrisk og Ruter bruker mer og mer tid på testing av autonome kjøretøy.

– Vi ønsker å lage gode kundeløsninger basert på gjennomdigitaliserte sanntidssystemer. Vi er blant de i verden som er kommet lengst med det.

Vil gi folk poeng for å gå

Reitan Jenssen snakker også om tjenesten Ruter Gange som to studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har utviklet en pilot for: en tjeneste som kan bli integrert i Ruter-appen for å tilby gåruter som naturlig supplement til kollektivt, og som kan gi reisende poeng for å ta bena fatt. Disse poengene kan samles opp og brukes til å kjøpe billett til bane, trikk, båt, buss eller tog.

– Vi bruker Ruter-billetter som valuta for å kjøpe en kundeadferd ingen andre har som businesscase, sier Reitan Jenssen.

Busspassasjerer vil ha smarte byer. Og eldre vil ha smarte byer. Vi får høre om Svendsens mor. Hun er 85 år og vil ha banebrytende teknologi i leiligheten sin.

– Hun har komfyrvakt, men hun vil mer teknologi. Hun vil ha fallsensor og sensor som forteller pårørende og hjemmehjelpen når hun går ut døren hjemme. Hun vil motta tjenester i hjemmet, gjerne digitale, og greie seg selv så lenge som mulig.

– Det er regnet ut at vi må bygge 30 nye sykehjem hvert eneste år de neste årene for å håndtere stadig flere eldre. Nei, vi må løse eldreomsorg på en smartere måte.

De er ikke enige om alt. Svendsen roser den nye utleieordningen NSB Bybil:

– Det er et fantastisk konsept som tar deg fra der du er, til dit du ønsker å komme.

Reitan Jenssen har et litt annet syn på det.

– Overflaten ute i byen er et knapphetsgode. Det er viktig at vi bruker den på en smart måte. Individuelle transportmidler tar mye plass.

– Hvis NSB Bybil bidrar til å bruke byrommet effektivt og erstatter privatbiler er det positivt. Hvis bilene bidrar til å ta opp plassen og fortrenger smartere måter å bevege seg på, er det problematisk.

Les også: Investerer over syv milliarder i grønn teknologi

– Vi må ikke glemme hva vi har fått til

Svendsen forsøker å ta opp miljøaspektene men blir avbrutt av en overivrig Reitan Jenssen som forteller om turene til Silicon Valley og utviklingsfasene for autonome kjøretøy.

– Det er vel og bra å hylle oppstartsselskaper, men veien frem til å levere løsninger til store byer er vel lang, inkludert tunge offentlige innkjøpsprosesser?

– Offentlige innkjøpere har en sentral rolle, på godt og på vondt. Det finnes gode eksempler på at ildsjeler i det offentlige kan få hjulene i gang for unge selskaper. Et eksempel er Dignio og Lars Dahle som startet med Bydel St. Hanshaugen og i dag leverer ehelse til Kina.

– Vi må ikke glemme hva vi faktisk har fått til i Norge. Altinn – en av verdens mest suksessfulle digitale integrasjonsprosesser. Mange land er ikke i nærheten.

– Et eksempel er Latvia, som er kjent for å være langt fremme på digitalisering. En reklameplakat på bussen reklamerer for enkel innlevering av selvangivelse: «File your tax-forms in five minutes». En kjempesuksess i Latvia. I Norge er dette helautomatisert og utfylling av selvangivelse ble avskaffet for fem år siden.

Artikkelen ble først publisert av Finansavisen, 09.02.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Erdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse
Siste nytt
16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenErdogan truer med å gjenoppta offensiven12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse
Populært