Meny

Ny teknologi for byen:

– I Norge er det utrolig dyrt å feile – i andre land er man rausere med dem som feiler

TEKNODEBATT: Berit Svendsen og Bernt Reitan Jenssen har ulik oppfatning av NSBs nye bybiler. Men dette er de enige om: – Vi har fått en digitaliseringsminister i Norge. Det er postitivt. Men vi trenger flere ledere med digitalkompetanse på alle nivåer, sier Berit Svendsen.

Bylivet er komplisert. Teknologi som løser det kan bli verdens største marked. Og når Berit Svendsen møter Bernt Reitan Jenssen, så koker det.

«Flytt ut av Oslo!» oppfordret Mímir Kristjánsson i en kronikk denne uken. Han erklærte at han skulle følge sin indre hjemlengsel og forlate hovedstaden til fordel for sin hjemby. Han mener det gagner samfunnet om flere forlate byen. «Det er aldri for sent å flytte hjem. Da gjør du samtidig både Norge og Oslo en tjeneste», hevdet Kristjánsson - med et kokende kommentarfelt som svar.

Bylivet er et sant kaos, det skal Kristjánsson ha. Men det er ikke dermed sagt at alternativet – landsbylivet – er noe bedre. Problemer er til for å løses og for byen ligger svaret i å leve smartere, gjennom ny teknologi, ifølge stadig flere.

For øyeblikket finnes det flere hundre oppstartsselskaper i Norge som skal gjøre bylivet bedre, enklere, tryggere eller rikere.

– Smartby pluss mobilitet, det blir et kjempemarked i fremtiden. I Norge har vi en gyllen mulighet til å ta internasjonale markedsandeler. Vi kan utvikle løsninger som har et enormt marked der ute. Allerede i dag lager vi ting i Norge som kan eksporteres, sier Bernt Reitan Jenssen til Finansavisen.

Han møter Berit Svendsen over en kopp Pepsi Max.

– Norge har et fantastisk utgangspunkt. Vi har en av verdens mest digitaliserte befolkninger. Vi har et bankvesen som har fått til samarbeid og som har jobbet frem gode løsninger. Vi har teleoperatører som har gjort oss til et av verdens beste mobilland. Også har vi Ruter som gjør det morsomt å kjøre kollektivt, sier Berit Svendsen.

Norge tar i bruk ny teknologi tidlig

INGEN GRENSER: Teknologiske løsninger skal gjøre byene smartere. Foto: Dreamstime

Berit og Bernt. Den ene er blitt internasjonal direktør for Vipps, etter å ha hoppet av Telenorkarusellen. Den andre ble hentet inn fra Posten til Ruter for å få hovedstadens kollektivtrafikk på rett kurs, eller diverse moderniseringsfiaskoer.

Sistnevnte minner oss om at vi i Norge tar i bruk teknologi på et tidligere tidspunkt enn resten av verden. Det gir oss et konkurransefortrinn.

– I begynnelsen er teknologi dyrt. Senere faller prisen. Her til lands tar vi ting i bruk mens teknologien ennå er relativt høyt priset. Det gjør at vi kan teste ut ting hjemme som senere kan bli globale slagere. Det er noe mange i Norge ser på, inkludert regjeringen, sier Reitan Jenssen, som sitter i et ekspertutvalg som skal gi regjeringen anbefalinger om teknologi og fremtidens transportinfrastruktur.

– Så må vi sørge for at Norge ikke bare blir et våtmarksområdet for andre som vil prøve seg, men avle frem egne virksomheter som kan være med å lage en industri i Norge, som kan utvikle ideer i det norske økosystemet.

– Trenger ledere som går foran og stiller de riktige spørsmålene

Årets smartbyløsning – innstilte kandidater

RoomMate – En norskutviklet trygghetsalarm som tilbyr overvåkning og kommunikasjon med eldre som bor hjemme. Varsler om aktivitet, fallulykker, søvn, de som forlater hjemmet og annet. Samarbeid med Bærum kommune og Lørenskog sykehjem.

SmartCharge/Meshcraft – En plattform som sørger for bedre og mer effektive ladestasjoner for elbiler.

Unite Living – En komplett plattform for alle sider ved et utleieforhold. Selskapet vil også endre utleiebransjen ved å matche leietagere og utleiere ved hjelp av avanserte algoritmer.

OsloBike – Løsning for å koble bysykkelordninger med Facebook for å tilby turister full guiding på sitt bybesøk.

Smartbyen Stavanger – Stavanger er ledende på å dele åpne data, i den hensikt at andre kan utvikle nye tjenester basert på disse datasettene.

Og det er derfor Berit og Bernt sitter rundt et bord flere timer etter at de andre har gått hjem til middag. De er medlemmer av en jury som i regi av Den norske dataforening skal kåre Årets smartbyløsning. Vinneren ble kåret under konferansen Software denne uken. Fem ulike caser var innstilt som finalister (se faktaboks).

Stina Birkeland leder faggruppen Smarte byer i Dataforeningen og tok initativet til prisutdelingen, som i år skjer for andre året.

– Det er en tøff jobb å velge én, blant alle kandidatene. Vi ser etter selskaper og løsninger som gir mest mulig verdi til innbyggerne, sier Birkeland.

I det digitale Norge trenger vi noen som kan gå foran. Vi trenger ledelse, mener Svendsen.

– Det er noe vi mangler i Norge. Ledere som går foran og tør å stille de riktige spørsmålene og være med på endringene som kommer. Digital ledelse er noe vi må ha inn i samfunnet, høyt og lavt.

Men det skjer positive ting.

– Nå har vi fått en digitaliseringsminister. Det er positivt. Og kommuner utnevner stadig oftere digitale sjefer som har ansvar for dette arbeidet i kommunen. Det finnes masse bra initiativer i eldreomsorgen og man ser hvordan institusjoner begynner å samarbeide internt. Se for eksempel på Digitale Agder. Det skjer også mye spennende innenfor skolesystemet, ikke minst i Asker og Bærum. Norge har alle forutsetninger for å lykkes, mener Svendsen.

Les også: Teknologi kan føre til ny verdenskrig

– I andre land er man rausere med dem som feiler

Men vinnerne er ikke bare dem som gjør alt riktig, minner Reitan Jenssen om. Skal vi få frem nye selskaper som kan løse byenes hodebry må vi tenke annerledes om det å prøve og feile.

– I Norge i dag er det utrolig dyrt å feile. Ikke bare økonomisk, men også omdømmemessig. I andre land er man rausere med dem som feiler. Vi må tørre å prøve og feile, det er litt av grunnen til at vi sitter her. Det er et fåtall som blir til store suksesser, men vi må passe på at flertallet ikke blir rammet av frykten for å gjøre feil.

Store, dyre feil som dukker opp etter mange år er fiaskoer. Små, feil som dukker opp tidlig er læring.

– Det er så ulikt fra den kulturen vi har i dag, særlig i offentlig sektor.

– Først bruker vi tre måneder på å få et mandat. Deretter setter vi et mål om hvor vi skal være om tre år. Så kjemper vi mot alle avvik til vi er fremme ved målet. Og når vi står der med noe som er blitt akkurat slik vi ville, så innser vi at det egentlig er ganske gammeldags, sier Reitan Jenssen.

– Det er utdatert før det kommer i gang, supplerer Svendsen, som om det høres kjent ut.

Reitan Jenssen leder et selskap som til tross for trengsel på trikken, har tatt i bruk fremtidens teknologi. I kjølvannet av Flexus-fiaskoen har Ruter vært en av de første i verden med mobile billetter.

– Og i dag er vi blant de første i verden som kan følge hele trafikkbildet i sanntid, inkludert å se hvor alle kjøretøyene er til enhver tid. Vi vet hvor mange som er om bord på hver eneste t-banevogn. Nå har vi snart 30 busser som kan settes inn på strekninger hvor vi ser det blir trøbbel, basert på hva algoritmene finner ut av trafikkflyten, sier Reitan Jenssen.

Det skjer mye hele tiden. Snart kommer det 115 nye elektriske busser rullende inn, Nesoddbåten blir elektrisk og Ruter bruker mer og mer tid på testing av autonome kjøretøy.

– Vi ønsker å lage gode kundeløsninger basert på gjennomdigitaliserte sanntidssystemer. Vi er blant de i verden som er kommet lengst med det.

Vil gi folk poeng for å gå

Reitan Jenssen snakker også om tjenesten Ruter Gange som to studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har utviklet en pilot for: en tjeneste som kan bli integrert i Ruter-appen for å tilby gåruter som naturlig supplement til kollektivt, og som kan gi reisende poeng for å ta bena fatt. Disse poengene kan samles opp og brukes til å kjøpe billett til bane, trikk, båt, buss eller tog.

– Vi bruker Ruter-billetter som valuta for å kjøpe en kundeadferd ingen andre har som businesscase, sier Reitan Jenssen.

Busspassasjerer vil ha smarte byer. Og eldre vil ha smarte byer. Vi får høre om Svendsens mor. Hun er 85 år og vil ha banebrytende teknologi i leiligheten sin.

– Hun har komfyrvakt, men hun vil mer teknologi. Hun vil ha fallsensor og sensor som forteller pårørende og hjemmehjelpen når hun går ut døren hjemme. Hun vil motta tjenester i hjemmet, gjerne digitale, og greie seg selv så lenge som mulig.

– Det er regnet ut at vi må bygge 30 nye sykehjem hvert eneste år de neste årene for å håndtere stadig flere eldre. Nei, vi må løse eldreomsorg på en smartere måte.

De er ikke enige om alt. Svendsen roser den nye utleieordningen NSB Bybil:

– Det er et fantastisk konsept som tar deg fra der du er, til dit du ønsker å komme.

Reitan Jenssen har et litt annet syn på det.

– Overflaten ute i byen er et knapphetsgode. Det er viktig at vi bruker den på en smart måte. Individuelle transportmidler tar mye plass.

– Hvis NSB Bybil bidrar til å bruke byrommet effektivt og erstatter privatbiler er det positivt. Hvis bilene bidrar til å ta opp plassen og fortrenger smartere måter å bevege seg på, er det problematisk.

Les også: Investerer over syv milliarder i grønn teknologi

– Vi må ikke glemme hva vi har fått til

Svendsen forsøker å ta opp miljøaspektene men blir avbrutt av en overivrig Reitan Jenssen som forteller om turene til Silicon Valley og utviklingsfasene for autonome kjøretøy.

– Det er vel og bra å hylle oppstartsselskaper, men veien frem til å levere løsninger til store byer er vel lang, inkludert tunge offentlige innkjøpsprosesser?

– Offentlige innkjøpere har en sentral rolle, på godt og på vondt. Det finnes gode eksempler på at ildsjeler i det offentlige kan få hjulene i gang for unge selskaper. Et eksempel er Dignio og Lars Dahle som startet med Bydel St. Hanshaugen og i dag leverer ehelse til Kina.

– Vi må ikke glemme hva vi faktisk har fått til i Norge. Altinn – en av verdens mest suksessfulle digitale integrasjonsprosesser. Mange land er ikke i nærheten.

– Et eksempel er Latvia, som er kjent for å være langt fremme på digitalisering. En reklameplakat på bussen reklamerer for enkel innlevering av selvangivelse: «File your tax-forms in five minutes». En kjempesuksess i Latvia. I Norge er dette helautomatisert og utfylling av selvangivelse ble avskaffet for fem år siden.

Artikkelen ble først publisert av Finansavisen, 09.02.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:40 – 80 skadd i eksplosjoner ved katolske kirker på Sri Lanka06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje
Siste nytt
06:40Verden– 80 skadd i eksplosjoner ved katolske kirker på Sri Lanka06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje
Populært