Nå skal hun bygge opp Norges billigste boliglånsbank

Jannicke Bricaud - Foto: Iván Kverme
Jannicke Bricaud - Foto: Iván Kverme

Jannicke Bricaud er den eneste ansatte i banken uten navn.

(Finansavisen): Tittelen til 45-åringen er bankdirektør. Direktørkontoret er knøttlite og ikke plassert i et hjørne, som seg hør og bør for en bankdirektør. Kontoret er kjemisk renset for kunst. En enkel pult, en datamaskin, to små skaphyller og én besøksstol i pinnevarianten. Intet dagslys. På veggene henger håndskrevne post it-lapper med ett budskap på hver: «Tinglysning», «Megler», «Myndighetsrapportering», «Mislighold». Det er så mange slike lapper at det kunne vært et kunstprosjekt. Eller et resultat av en ivrig brainstorming i et reklamebyrå. Det er starten på noe nytt.

– Dette er helt back to basic. Skikkelig gründervirksomhet. Det er bare meg som er ansatt her, og jeg jobber mye alene. Det er noen ganger litt frustrerende, men kult likevel. Jeg har jo også et aktivt styre og eiere i ryggen. Det er tilfredsstillende å skulle skape noe, sier Jannicke Bricaud til Finansavisen.

Hun er sporty kledd og strutter av energi. Hun ser ut som en blanding av en golfer, seiler og alpinist. Hadde vi kommet nærme nok, ville hun kanskje luktet mentol eller sitron.

– Jeg var en pest og en plage på barneskolen. Jeg stinket hvitløk i gymmen.

Les også: Trygve Hegnar: Syke skatteforslag

Så opp til mormor

Unge Jannicke, som flyttet fra St. Hanshaugen til Montebello da hun var 12 år, vokste nemlig ikke opp på norsk 70-tallsmat som seibiff med løk, fiskegrateng, kålruletter, lever, hvalbiff, blodpudding, røkt kolje, flesk og duppe, lungemos og mors kjøttkaker.

– Jeg så opp til mormor, hun var ekstremt god til å lage mat, akkurat som min egen mor. Mormor bodde mange år i Frankrike. Derfor ville jeg også til Frankrike. Fra jeg var ung, var jeg fast bestemt på å studere økonomi i Frankrike. Det var økonomi jeg skulle jobbe med, sier hun som er arvelig belastet med en langt over middels interesse for mat og vin. Det ryktes at hun også er en ekstremt dyktig kokk selv:

– Vi spiste aldri typisk norsk mat. Det gikk, og går fortsatt, i retter fra Frankrike, Italia, Thailand og India. Hverken mor eller jeg er redd for å bruke hvitløk eller annet krydder, og jeg koser meg virkelig når jeg lager mat.

Les også: Vinner Trump handelskrigen?

Bank uten navn

Tidligere Amundsen, nå Bricaud, bodde seks år i Frankrike og studerte til siviløkonom ved universitetet i Toulouse. Den franske flørten Cyril ble med hjem til Norge i 1998, og er far til parets barn på 10, 14 og 17 år.

– Da jeg var ferdig med studiene i Frankrike, ville jeg hjem. Her var det et gryende arbeidsmarked, sier 45-åringen som nå bor i Bærum.

Første steg på karrierestigen var i Storebrand. Lederrolle fikk hun første gang som 28-åring. Deretter gikk turen videre til SEB og KLP før hun hoppet av for å bygge opp Pareto Banks satsning på SMB-markedet. Der var hun i tre måneder.

– Jeg fikk en telefon med spørsmål om jeg ville være med å starte en bank. Jeg hadde jobbet i bransjen i 21 år og hadde kjempelyst!

Banken som Bricaud skal starte, er så fersk at den ikke en gang har fått et navn. Selskapet som har fått konsesjon, heter S-Foretaket. Bak dette står eiendomsmeglerkjeden Partners. De har vært med å finansiere bankprosjektet sammen med et ventureselskap som eies av et norsk IT-miljø. Der tradisjonelle banker har kjøpt eiendomsmeglerkjeder for å få boliglån, gjør S-Foretaket tvert om. De er eiendomsmeglerkjeden som starter bank.

– S-Foretaket skal etablere Norges billigste boliglånsbank, sier Bricaud.

Av de drøyt 130 bankene som finnes i Norge, skal den nye bankbabyen være billigst på boliglån. Det er hele forretningsideen.

– Hvordan skal du få til det?

– Det er mulig å levere billigere enn i dag. Vi fokuserer kun på boliglån og vil være en liten organisasjon. Vi skal maksimalt bestå av 15 personer. Gode prosesser og systemer som håndterer prosessene står i fokus, sier hun.

Les også: Her er lønnsforskjellene størst

Årets kredittpris 2007

Bricaud kan skilte med tildelingen av Årets kredittpris i 2007 for sitt fokus på analyse- og prosessdrevet kredittgivning, så hun er ingen novise på området. Hun har også jobbet mye med LEAN.

– I tradisjonelle banker er det mye annet som stjeler fokus. Vi starter på scratch, uten å dra med oss tunge organisasjoner, gamle og dyre vaner, mentalitet og systemer, sier den ferske banksjefen som startet i stillingen i november i fjor.

Banken skal være digital med lave kostnader og null filialer.

– Kundene må enkelt kunne komme i kontakt med banken. Det er en stor beslutning for folk å ta opp lån for å kjøpe bolig. Vi skal ha enkle og forståelige prosesser og bruke et språk folk skjønner.

– Hvis dere skal være billig må dere også ha de beste kundene. Hvordan skal dere fange disse?

– Vi skal tiltrekke oss de med god betjeningsevne og god sikkerhet. Og vi må forholde oss til boliglånsforskriften. Mye er regulert, som blant annet hovedregel om krav til minimum 15 prosent egenkapital og et maksimalt lån på fem ganger brutto inntekt. I utgangspunktet er vi en bank for Kari og Ola Nordmann som er godt sikret. Ett av kravene våre, er at boligen som kjøpes, må ligge i et område hvor det omsettes mange boliger. Vi sikter oss også mot dem som har en ryddig økonomi og egenkapital på minimum 35 prosent, altså mer enn minstekravet.

Les også: Avinor-bonuser skal gi økt flytrafikk

– Vi må hente penger

Bricaud deler villig historier om alt fra da hun ble spurt om legitimasjon på Vinmonopolet for to år siden til at hun elsker fart og spenning. Også når hun kjører bil. Høyrefoten hviler tungt på hennes BMW cabriolet. Når hun spiller innebandy, er hun direkte farlig for omgivelsene. Når hun kjører båt på hytta i Arendal, går det så fort at de som henger etter i tube blir stive av skrekk. Jo mer vind hun får i seilene når hun windsurfer, desto lykkeligere blir hun. Hun er strålende fornøyd med sin Vespa scooter. Den får hun parkert hvor som helst. På hytta på Hafjell er hun ikke i nærheten av å slite ut skisålene i de blå og grønne løypene i alpinanlegget.

– Jeg elsker å kjøre fort på ski!

Når vi derimot spør om hvor mye penger hun må hente inn for å få banken uten navn på luften, blir hun Dronningen av Tåke.

– Vi må hente penger. Det er et krav fra Finans­tilsynet.

– Vi vil ha et tall…

– Vi er i dialog med meglerhus og har uavhengig av dette allerede blitt kontaktet av noen solide investorer. Vi skal få penger på plass for å nå det langsiktige målet om en markedsandel på 1 prosent.

–Skal du hente penger i Norge eller utenlands?

– Mest i Norge. Vi trenger mye penger. Flere hundre millioner kroner. Vi vil ha en bunnsolid aksjonærbase. Det må vi ha for å kunne drive bank. Kundene må være sikre på at banken finnes i morgen. De må kunne ha en bank også på regnværsdager.

– Blir dette bankprosjektet en realitet?

– Konsesjonen er på plass, og vi kommer på luften når egen- og fremmedkapitalen er på plass.

– I år?

– Ambisjonen er i år.

– Dere skal være billigst på boliglån. Hva med innskudd?

– Når du driver en bank, er du pliktig til å ta imot innskudd. Innskudd, både fra privatpersoner og bedrifter, er en fin kilde til funding, men hovedproduktet vårt er boliglån.

At prosjektet ikke blir noe av, er altså ikke noe alternativ for Bricaud.

– Vi skal bli Norges billigste boliglånsbank med bedre avkastning enn de andre. Vi skal ha høy avkastning til en lav risiko.

– Det skurrer i gamle siviløkonomører. Avkastning og risiko henger jo sammen…

– Vi skal ha vesentlig lavere kostnader enn våre konkurrenter, sier hun med trykk på vesentlig:

– Og risikoen er lav. Vi snakker tross alt om boliglån. Det er ekstremt lave tap på boliglån, og vi er en utfordrerbank. Jeg kan ikke huske sist det ble etablert en ny bank innen boliglån. Det er mange nye aktører når det gjelder forbrukslån, men ingen har satset på bare én nisje som oss.

Les også: Landets eldste kjøpt opp av Nordens største

– Vår tur til å utfordre

Bricaud blar i kartoteket i topplokket og skrur tiden tilbake til da hun jobbet i Storebrand.

– Jeg husker at bankens daværende sjef, ristet på hodet da Skandiabanken, nå Sbanken, skulle etablere seg i år 2000. Det var Norges første rene nettbank for privatpersoner uten noen filialkontorer og gebyrer. Dette hadde ikke bankfolket særlig tro på. Det var også mange andre som var skeptiske.

I fjor kåret Norsk Kundebarometer Sbanken til den beste norske banken for 17. år på rad. Banken har også det beste omdømmet blant de mest synlige aktørene innen bankbransjen.

– Nå er det vår tur til å utfordre markedet, sier minibanksjefen.

Saken ble først publisert på Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela
Siste nytt
14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela
Populært