Økte inntekter for Equinor – men svakere enn ventet

Konsernsjef Eldar Sætre peker på sterk drift og høy produksjon for et godt resultat for Equinor i fjerde kvartal 2018, Selskapet hadde et justert driftsresultat på 4,4 milliarder dollar.
Konsernsjef Eldar Sætre peker på sterk drift og høy produksjon for et godt resultat for Equinor i fjerde kvartal 2018, Selskapet hadde et justert driftsresultat på 4,4 milliarder dollar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterk drift og høy produksjon ga solide resultater for Equinor i fjerde kvartal 2018, Selskapet hadde et justert driftsresultat på 4,4 milliarder dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sterk drift og høy produksjon ga solide resultater og kontantstrøm i et kvartal med betydelige markedssvingninger. Vi leverte økt avkastning for året som helhet, og forventer økt inntjening også framover. Etter sterke forbedringer de senere år, forslår styret å øke kvartalsutbyttet med 13 prosent til 0,26 amerikanske dollar per aksje, sier konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding onsdag morgen.

Konsernsjef Sætre konstaterer samtidig at selskapet gjennom kvartalet har styrket sin finansielle posisjon og redusert gjeldsgraden.

– Kontantstrømmen var sterk fra alle deler av virksomheten. Med en gjennomsnittlig oljepris på 71 dollar per fat, genererte vi godt over 6 milliarder i organisk fri kontantstrøm for året. Vi har også gjennomført flere verdiøkende transaksjoner, styrket vår finansielle posisjon, og redusert gjeldsgraden fra 29 til 22, 2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt hadde Equinor i fjerde kvartal i fjor en omsetning på 21,72 milliarder dollar, noe som er en økning fra 17,11 milliarder dollar i samme periode i 2017.

Høy produksjon og høyere priser

Selskapets justerte driftsresultatet i fjerde kvartal havnet på 4,4 milliarder dollar, opp fra 4 milliarder i samme kvartal i fjor. Analytikere hadde på forhånd ventet et resultat på 4,78 milliarder dollar, ifølge TDN Direkt. Det justerte driftsresultatet er dermed lavere enn ventet.

Bunnlinjen viser et resultat på 3,37 milliarder dollar i fjerde kvartal, og steg dermed fra 1,67 milliarder dollar i fjor. Gjeldsgraden er samtidig redusert til 22,2 prosent

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petroleumsgiganten sier at høy produksjon og høyere priser bidro til et styrket resultat, men det betydelige fallet i oljeprisen gjennom kvartalet ga samtidig en negativ engangseffekt. I tillegg ble tallet svekket av leteaktivitet og lavere marginer fra raffinering og produkthandel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet forventer at produksjonen i 2019 skal ligge på om lag samme nivå som i 2018. I tillegg forventes en gjennomsnittlig årlig produksjonsvekst på om lag 3 prosent fra 2019 til 2025.

Rekordhøy produksjon

Den samlede produksjonen til Equinor økte i fjerde kvartal og havnet på 2,170 millioner fat oljeekvivalenter per dag, en økning fra 2,134 millioner i fjor. Nye felt som kom i produksjon, porteføljeendringer og nye brønner trekkes fram som hovedårsak til økningen. Produksjonen ble imidlertid delvis påvirket av forventet naturlig produksjonsnedgang og redusert gassavtak.

Equinor leverte i 2018 den høyeste produksjonen noen gang, der den underliggende produksjonsveksten er på mer enn 2 prosent.

Sætre leder et selskap han fastslår er godt posisjonert for lønnsom vekst i årene framover, og viser blant annet til at Equinor har en rekke prosjekter som kommer i produksjon mot 2025. I 2019 starter produksjonen fra Johan Sverdrup, som ifølge Sætre forventes å