Uviss skjebne for tyrkisk milliardprosjekt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbyggere brukte milliarder på små slott i Burj al Babas, men gikk til slutt konkurs. Drømmeprosjektet ser ut til å bli en fiasko, skriver The Guardian.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video og bilder tatt av en drone har satt søkelyset på eventyrprosjektet som så langt har blitt en fiasko i Burj al Babas, et luksusområde nær landsbyen Mudurnu mellom Istanbul og Ankara. 300 mini-slott, verdt drøyt 4,2 millioner kroner stykket, står tett i tett, men prosjektet har en uviss framtid, skriver storavisen The Guardian. 732 bygg var planlagt oppført i Burj al Babas, 587 ble ferdigstilt.

Arbeidet med de 300 små luksusslottene som inngikk i prosjektet startet i 2014, men stoppet opp da utbyggeren Sarot Property Group gikk konkurs i fjor. Prosjektet – som har en estimert verdi på 151 millioner pund, tilsvarende nesten 1,7 milliarder kroner – går nå en usikker skjebne i møte.

Les også: «The Terminator» langer ut mot Donald Trump

Byggeprosjektet har i lang tid fått kritikk av innbyggerne i Mudurnu, som påpeker at luksusbyggene ikke står i stil med områdets tradisjonelle arkitektur – for eksempel bestående av tradisjonelle trehus i ottomansk stil, samt en 600 år gammel moské.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Små slott står tett i tett i Burj al Babas, Tyrkia. Foto: Adem Altan/AFP/NTB scanpix
Små slott står tett i tett i Burj al Babas, Tyrkia. Foto: Adem Altan/AFP/NTB scanpix

Kun en håndfull av de «Disney-aktige» slottene er solgt.

– Mange investorer har nå trukket seg ut, sier Mezher Yerdelen i Sarot, ifølge The Guardian. Selskapet har nå 20 millioner pund i gjeld.

Les også: Kan det likevel ende med nyvalg i Storbritannia? (DA+)

Yerdelen håper imidlertid i det lengste at prosjektet vil bli ferdigstilt.

– Vi trenger bare å selge 100 villaer for å få unna gjelden. Jeg tror vi kan løse denne krisen på fire-fem måneder, sier han.

En utbygger The Guardian har snakket med i Istanbul frykter imidlertid at skaden er uopprettelig.

– Byggeprosjekter uten god nok planlegging, og som ikke tar hensyn til sine omgivelser, har eksplodert siden Burj al Babas fikk klarsignalet. Jeg frykter myndighetene har åpnet en Pandoras eske, sier Yasar Adnan Adanah til avisen.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no