Dårligste brussalg på ti år i 2018

Nordmenn kjøpte 460 millioner liter brus i 2018. Det er det dårligste salget på ti år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Nordmenn kjøpte 460 millioner liter brus i 2018. Det er det dårligste salget på ti år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2018 ble det solgt 460 millioner liter brus, viser tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen. Det er det laveste salget på ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene viser et salgsfall på over 10 prosent fra 2017 til i fjor, noe som tilsvarer 13,6 millioner liter. Direktør Petter Nome mener grensehandelen har skylden.

– Det er veldig vanskelig å finne en annen forklaring på at brussalget synker så kraftig, når vi samtidig ser at nær alle andre drikkevarekategorier øker, sier Nome til E24.

Han mener sukkeravgiften har skylda for at nordmenn heller kjøper brusen sin i Sverige.

– Vi fikk et voldsomt avgiftshopp på brus på 40 prosent i januar i fjor. Norge har nå verdens høyeste avgifter på brus, og i tillegg en emballasjeavgift. Sverige har ingen av delene, sier han.

Nedgangen ble spesielt sterk i desember, som endte med en tilbakegang på 24,2 prosent målt mot samme måned året før.

Nordmenn kjøpte imidlertid mer energidrikker og kullsyreholdig i 2018. Salget av kullsyreholdig vann steg med 14,5 millioner liter, mens salget av energidrikker steg med 5,3 millioner liter.