Meny

Stein Erik Hagen spår butikkdød: – Vi har nok ting

Stein Erik Hagen på NHOs årskonferanse, 2019. Han tror det kommer et veiskille for norsk varehandel. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Hagen mener nordmenn prioriterer å bruke penger på opplevelser fremfor varer, og at det kommer til å føre til mange butikknedleggelser.

Under NHOs årskonferanse fortalte Stein Erik Hagen at han venter en dyster fremtid for butikkvirksomheten i Norge slik vi kjenner den i dag:

– Det vi ser nå er at folk er mer opptatt av å bruke penger på opplevelser og mindre på ting. Ting har vi nok av, sier investoren til Nettavisen.

Hagen, som blant annet eier jernvarekjeden Jernia og nettbutikken Komplett, mener butikknedleggelsene kommer til å stå i kø framover. Han spår at varehandelen står overfor et veiskille:

– Det har vært en overetablering av butikker i Norge, det har vært for mange. Når omsetningen går litt ned, vil mange butikker få problemer og vil være nødt til å legge ned. Det vil vi se fremover, sier Hagen til Nettavisen.

Les også : Stein Erik Hagen vil kjøpe opp brennevinsprodusent

Høyeste konkurstall på 25 år

Statistikk fra butikkåret 2018 støtter opp under Hagens hypotese. Innen varehandel måtte 1.042 selskaper slå seg konkurs i fjor - en økning på 22,7 prosent fra 2017, melder analysebyrået Experian ifølge NTB.

Konkurstallene for 2018 er de høyeste på 25 år, skriver Dagens Næringsliv.

Blant kjedene som slo seg konkurs i 2018 finner vi livsstilsbutikken Enklere Liv, lekebutikkene Toys R Us og BR Leker, klesbutikken PM og elektronikkjeden Spaceworld Soundgarden. I tillegg vil smykkebutikken CMYK avvikle 18 butikker i løpet av februar 2019, etter å ha blitt slått konkurs i 2016.

Les også : Butikkene taper for netthandelen – konkurstopp i fjor

Populært