Meny

Fellesforbundet ut mot NHO-sjefen: – I norsk arbeidsliv respekterer vi Høyesterett

– I norsk arbeidsliv respekterer vi avgjørelser i det norske rettssystemet. Hvis du i stedet velger å ta en ny runde ute i Europa, så har du ikke skjønt noen ting, sier Fellesforbundsleder Jørn Eggum. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Fellesforbundets leder Jørn Eggum er oppgitt over NHO-sjef Ole Erik Almlid for uttalelsen om at han ikke angrer på å ha tatt verftsstriden til EØS-tilsynet ESA.

– Tvert imot, det var nødvendig, og jeg ville gjort det samme om igjen, sa den nyansatte NHO-sjefen på et pressemøte mandag.

Kommentaren kom etter spørsmål om hvorvidt han angret på at NHO gikk til ESA etter at Høyesterett slo fast at norske verft måtte betale alle reiseutgifter for utenlandske arbeidstakere som skulle på jobboppdrag i Norge.

Fellesforbundsleder Eggum sier onsdag til NRK at han blir provosert av svaret fra NHO-sjefen.

– Han har ikke skjønt hva den norske modellen er. I norsk arbeidsliv respekterer vi avgjørelser i det norske rettssystemet. Hvis du i stedet velger å ta en ny runde ute i Europa, så har du ikke skjønt noen ting, sier han.

Les også: Anniken Hauglie ber ESA om nåde for norsk forhandlingsmodell i verftsstrid

Kleven verft avviser at nye hurtigruteskip er for tunge

Satte full fyr på EØS-motstanden

ESA ga i fjor vinter NHO medhold i den bitre verftsstriden, som til da hadde pågått i nærmere ni år. Tariffnemnda vedtok til slutt et kompromiss som tok hensyn til ESAs vurdering, og dermed ble høyesterettskjennelsen delvis overprøvd.

Dette satte full fyr på EØS-motstanden i Fellesforbundet, og ifølge NRK er det godt mulig organisasjonens 100.000 medlemmer vedtar å skrote hele avtalen på landsmøtet i høst.

NHO er på sin side varm EØS-tilhenger. Viktigheten av avtalen er et av hovedtemaene på NHOs årskonferanse «Vi og verden», som ble sparket i gang onsdag formiddag.

Les også: LO-lederen advarer mot «franske tilstander»

Ap og LO mener NHO og regjeringen har trigget EØS-motstand i fagbevegelse

NHOs nyansatte sjef Ole Erik Almlid (midten) får krass kritikk fra Fellesforbundet samme dag som han leder sin første årskonferanse i Oslo Spektrum. Her avbildet sammen med Marianne Dahlstrøm i NHO (rosa skjorte), Toril Ytreberg (t.v.) og Peter Markovski (t.h.) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Populært