Meny

Fra last til laft:

– Jeg tok på meg et blybelte og hoppet fra tieren. Dette skulle jeg satse på

Arild Brune er skipsmegleren som gir gamle hytter, stabbur og uthus nytt liv, i nye familier andre steder i Norge. Foto: Espen Aarbakke Johnsen
Skipsmegleren har byttet ut last med laft. Nå tar han ned gamle hus og stabbur, restaurerer dem og gir dem et nytt liv et annet sted i landet.

Gründer:

Navn:

Arild J. Brune (60).

Selskap:

Varden Byggeservice – Gamle Tømmerhus AS.

Forretningsidé:

Ta ned gamle hus, restaurere dem og sette dem opp et annet sted.

Ambisjon:

Omsette for rundt 5 millioner kroner i året. Minst 30 prosent skal ligge igjen på bunnlinjen.

Finansiering:

Egenkapital, ingen lån.

Eiere:

Gründeren 100 prosent.

– Det handler om at bygg som ellers ville forfalt, får et videre liv. Tenk deg at du kjører oppover et dalføre og får øye på et nydelig bygg. Et bygg du gjerne skulle hatt på din tomt. Kanskje som et ekstra gjestehus på hyttetunet. Det er akkurat det vi jobber med, sier Arild Brune til Finansavisen.

– Vi gjennomfører hele prosessen fra vi kjøper bygget, tar det ned, restaurerer det og gjør det som trengs, som for eksempel å sette inn et moderne bad og gjøre klar for vann og strøm og frakter det til kunden og setter det opp en gang til, fortsetter han.

Det er neppe det han så for seg at skulle bli hans karrierevei. For snakk om å ta en skikkelig avstikker karrieremessig.

– Jeg har Norges-rekorden i å være kortest på landslaget. Jeg ble tatt ut på juniorlandslaget i alpint. Tyve minutter senere gikk jeg så på trynet at jeg holdt på å stryke med. Der endte min alpinkarriere.

Les også: Alibaba-gründer skal pushe Fredriksen-laks i Kina

– Brenner for gamle hus

Etter endt militærtjeneste bar det videre til jusstudier i Oslo. Det ble med første avdeling før Brune hoppet av for å begynne på Norges Markedshøyskole – som han fullførte samtidig som han jobbet som alpintrener.

– Min svigerfar drev et skipsmeglerfirma, og jeg har alltid vært interessert i den delen av industrien. Jeg jobbet for ham og gikk på Det norske Shippingakademi ved siden av. Men jeg ville ha ham som svigerfar og ikke som sjef.

Brune fikk jobb i Stolt-Nielsen og vekslet mellom å jobbe i Oslo og London. Tittelen hans og hans kolleger var Shipbrokers, selv om de i praksis var befraktere. Brune var også innom Fearnleys, men han synes det gikk for fort i svingene og vendte tilbake til et selskap med tidligere kolleger fra Stolt-Nielsen. Senere kjøpte han ut de to aksjonærene i svigerfarens selskap og drev dette i mange år.

– Det har vært moro, men det jeg virkelig brenner for, og har gjort siden jeg var en liten gutt, er gamle hus. Ikke moderne bygg, men historiske hus og vakre gårder.

Hoppet fra tieren

Steder som Maihaugen og Norsk folkemuseum var som godteri for unge Brune, som i en alder av 60 har gjort interessen til et levebrød.

– Vi hadde en seter på Ringebufjellet, og hadde lyst på et bygg til på tunet. Jeg traff en bonde som hadde et tømmerbygg som sto litt på halv tolv og spurte ham om jeg kunne kjøpe det av ham. Og det kunne jeg i prinsippet, men han fikk ikke selge. Bygg eldre enn 1850 er verneverdige og man må søke om å flytte eller fjerne dem. Det er ikke gjort i en håndvending, for både kommune og fylkeskommune skal si sitt før det eventuelt går gjennom.

– Da bygget jeg heller en ny hytte. Og hvordan skulle jeg få en hytte med sjel i veggene? Jeg måtte finne en og flytte den.

Han fant et to-etasjes gårdshus i Trøndelag, plukket det ned og flyttet det til Gudbrandsdalen. Senere flyttet han et toetasjes stabbur fra Alvdal. De seneste 12 årene har han vært på jakt etter passende bygg som skal få et nytt liv et annet sted.

– Jeg fikk mange forespørsler, og planen var at jeg skulle gjøre dette på si. Men slik gikk det ikke. I april i fjor tok jeg på meg et blybelte og hoppet fra tieren. Dette skulle jeg satse på.

Les også: Gründer gikk fra nesten-konkurs til ny oljeboom

– Fyller et lite rom i et udefinert marked

Brune overtok selskapet Varden Byggeservice på Fåvang. Han kjente innehaveren godt. I disse dager endrer han navn på selskapet til Varden Byggeservice – Gamle Tømmerhus AS for å understreke hva han driver med og få flere treff på Google.

– Så vidt meg bekjent er vi de eneste i Norge som tar hele prosjektet fra a til å. Til nå har vi solgt 12 bygg. Syv av dem er oppført. Vi fyller et lite rom i et udefinert marked.

Mye av grovarbeidet gjør Brune selv. Han kjører 1.500 kilometer i uken og leier inn håndverkere som rørleggere, elektrikere og gravere. Han bruker tre firmaer i Gudbrandsdalen til blant annet lafting og ferdigstillelse.

I 2018 vil omsetningen ende på 2 millioner kroner. I 2019 rundt 3 millioner kroner. Men så mye større enn å omsette for 5 millioner kroner, har ikke Brune ambisjoner om. Det er skreddersøm og mye som skal på plass. Han vil selv ha kontroll på resultatet. Minst 30 prosent skal ligge igjen på bunnlinjen.

Prisene varierer fra hva kundene ønsker, men et lite bygg kan koste mellom 150.000 og 300.000 kroner fiks ferdig på egen tomt, eksklusiv merverdiavgift.

– Det er mange muligheter for bygg som ser ut som et uthus. Vi er ikke museumsvoktere, og kan godt sette inn et vindu i et bygg som opprinnelig ikke hadde et. Uten oss er det mange bygg som ikke ville hatt et videre liv. Kulturhistorie er viktig, men bygget skal være funksjonelt. I utgangspunktet bygger vi om til akkurat det kundene vil ha.

Artikkelen ble først publisert av Finansavisen, 29.12.

Populært