– Det handler om å få riktig ski til rett bruk

Ski-gründer Jens-Martin Johnsrud har brukt 8 millioner kroner på skisatsningen. Nå trenger han 2,5 millioner kroner fra Folkeinvest.no for å få fart på internajonaliseringen. Foto: Eivind Yggeseth
Ski-gründer Jens-Martin Johnsrud har brukt 8 millioner kroner på skisatsningen. Nå trenger han 2,5 millioner kroner fra Folkeinvest.no for å få fart på internajonaliseringen. Foto: Eivind Yggeseth
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da sivilingeniøren lanserte verdens første­ twintip vannski, fikk han ideen til ski som også kunne brukes i snørike bratte opp- og nedoverbakker. Nå skal han legge ­utenlandske fjell for sine alpine føtter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jens-Martin Johnsrud rekker forsiktig frem høyre hånd for å hilse. Den er pakket inn i fatle.

– Jeg falt på skulderen da jeg drev med stisykling i Lillomarka. Forrige uke ble jeg operert, men det går bra, sier han og snakker ikke mer om sykling. Den neste timen handler det om interessen for å lage ting og ski som fungerer både til vanns og til lands.

– Helt siden jeg var liten, har jeg alltid likt å lage ting. Fysiske produkter. Jeg er utdannet flymekaniker, men å mekke på fly viste seg ikke å være det jeg hadde aller mest lyst til å drive med.

Eureka-opplevelse

Johnsrud studerte produktutvikling og produksjon ved NTNU, og det skulle vise seg å være vel så viktig som erfaringen fra kunnskapen om avanserte materialer som brukes i luften.

Jens-Martin Johnsrud (34)

  • Selskap: Stereo Skis
  • Forretningsidé: Utvikle verdens beste håndlagede nisje-ski
  • Ambisjon: Omsette for 20 millioner kroner om fem år
  • Finansiering: 1,4 millioner kroner fra Innovasjon Norge, 8 millioner kroner fra investorer, henter inn ytterligere 2,5 millioner kroner i disse dager
  • Eiere: Gründeren (55 prosent), investorer (venner og kjente i nære relasjoner) resten

– Jeg vokste opp på Skarnes. Og det få vet, er at der finnes landets største miljø for vannski. Om sommeren holdt jeg på med vannski, om vinteren kjørte jeg alt fra twintip og carving til snowboard. Jeg var også på vannski-landslaget hvor jeg blant annet kjørte slalåm etter båt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kreative skiløperen fikk en eureka-opplevelse da han gikk på NTNU. På alpinskifronten kom innovasjoner på rekke og rad, som twintip og carving. Og da snowboard kom, dukket wakeboard opp for bruk på vann. Men bortsett fra det, hadde det ikke skjedd endringer på vannski på 30 år. Minst.

– Jeg ville lage en vannvariant av twintip-skiene. En ski som kunne fungere på hopp og rails og andre utfordringer, akkurat som vintervarianten.

Les også: Svenskene tar norske-kronen inn i varmen

Flere ønsker lokalprodusert

Johnsrud begynte med research. Han måtte lære mer om hvordan en ski produseres, med treverk, skum og glassfiber. Han ringte til både Madshus og Åsnes, men de hadde satt ut produksjonen og hadde ikke lenger den kunnskapen på huset selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg prøvde og feilet og laget en twintip-ski som ble testet i vannsportmiljøet i Orlando i USA. Og den funket! Det var da jeg skjønte hvordan alpinski også ble laget. Det er jo nesten likt. Da tenkte jeg at jeg kunne lage verdens beste ski for snø i Norge. Dette er jo skisportens vugge, sier mannen som utviklet verdens første twintip vannski for akkurat ti år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gikk nesten fire år etter det før de første parene med Stereo Skis dukket opp på det norske markedet. Nå har Johnsrud ski for skiparker, toppturer, frikjøring og bakkekjøring. Bortsett fra parkskiene, som koster 5.000 kroner, ligger prisene på mellom 8.000 og 11.000 kroner per par. Skiene er utviklet i Norge og håndlaget på Åre skifabrikk i Sverige. Salget i år vil være litt høyere enn fjoråret: et sted mellom 700 og 800 par ski og en del mer målt i kroner fordi flere av skiene selges som pakker.

– Det er klart det er utfordringer med å konkurrere med de store merkene, men det gir oss også muligheter, sier Johnsrud, som med «oss» mener seg selv og to som jobber deltid. Målet er å utvide dette til heltidsstillinger.

– Vi ser at flere vil ha lokale produkter med fokus på hvor det kommer fra. Samtidig blir historiefortelling stadig viktigere, og det er også fokus på bærekraft og miljøvennlighet. I tillegg er toppturer blitt en trend, sier Johnsrud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De er født på 90-tallet og god for hundrevis av millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvalitet foran kvantitet

Det som tidligere var en nisjesport, er nå en folkesport. Over halvparten av alle skiene de selger, er til bruk på toppturer.

– Vi ser også at nordmenn bruker mye penger på sportsutstyr, og de vil gjerne ha ski som er tilpasset det de skal; en for topptur og en bakkeski for eksempel.

– Våre utenlandske distributører, både i Østerrike, Frankrike og Australia melder tilbake at det som er Skandinavisk klinger ekstremt bra. Da lurer de ikke en gang på om kvaliteten er bra. De vet den er god, og skandinavisk design slår ekstremt godt an utenlands for tiden. Alt dette taler for at de ti årene jeg har brukt på å bygge kunnskap og merkevare, endelig skal bli god butikk. Timingen er god, sier mannen med armen i fatle.

Johnsrud har som mål å selge 2.000 par ski neste år. I løpet av fem år er målet 5.000 par ski, hvilket tilsvarer en omsetning på rundt 20 millioner kroner i året.

– Nå satser vi sterkt på USA og Japan, og på sikt skal vi ha høyere volumer enn de 5.000 parene. Men vi skal fortsatt være en nisjeleverandør som ikke skal fire på kvaliteten for å få opp volumene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor langt er du kommet med internasjonaliseringsprosessen?

– Den er i full gang. Derfor startet vi for to dager siden en folkefinansieringskampanje som vil vare til midten av november. Målet er å hente inn ytterligere 2,5 millioner kroner for å skyte fart. Nå har vi sporadiske nettsalg til England og Italia, har noen nye butikker i Østerrike, har den største skibutikken i Moskva og en distributør i Japan. I Norge selger vi i nisjebutikker som har høy kunnskap om ski, og målet er å få et høyere nettsalg for å øke dekningsbidraget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De 100 største formuene

– Riktig ski til rett bruk

Skiprodusenten innrømmer at utstyr til toppturer er dyrt. Kanskje blir du invitert på topptur, men velger å si nei fordi investeringen i utstyr fort kan komme opp i 20.000 kroner. Eller du er usikker på om det er sporten for deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor skal vi, som første aktør på markedet, leie ut fullt utstyr med det utstyret som er riktig for kundenes bruk. Vi skal leie ut alle typer ski, og vi er i ferd med å åpne et eget lokale for dette. Der skal vi gi eksperthjelp, folk kan slå av en prat og så videre.

– Det handler om å få riktig ski til rett bruk, sier Amie Helstad, som ble deltidskollega med Johnsrud for en måned siden.

Helstad har bakgrunn fra blant annet Swix og har vært lidenskapelig skiløper siden hun var to år gammel. Hun er også norgesmester i skicross og freeride og har konkurrert verden rundt.

– Før du skal bruke så mye penger på en ski, er det greit å ha testet det først. Hvis det resulterer i at kundene vil kjøpe testutstyret, så vær velkommen! For meg er det også meningsfylt å tilby noe slikt, sier Jens-Martin Johnsrud.

Les også: De rikeste med null i inntekt

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 3. november