– Det handler om å få riktig ski til rett bruk

Ski-gründer Jens-Martin Johnsrud har brukt 8 millioner kroner på skisatsningen. Nå trenger han 2,5 millioner kroner fra Folkeinvest.no for å få fart på internajonaliseringen. Foto: Eivind Yggeseth
Ski-gründer Jens-Martin Johnsrud har brukt 8 millioner kroner på skisatsningen. Nå trenger han 2,5 millioner kroner fra Folkeinvest.no for å få fart på internajonaliseringen. Foto: Eivind Yggeseth

Da sivilingeniøren lanserte verdens første­ twintip vannski, fikk han ideen til ski som også kunne brukes i snørike bratte opp- og nedoverbakker. Nå skal han legge ­utenlandske fjell for sine alpine føtter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens-Martin Johnsrud rekker forsiktig frem høyre hånd for å hilse. Den er pakket inn i fatle.

– Jeg falt på skulderen da jeg drev med stisykling i Lillomarka. Forrige uke ble jeg operert, men det går bra, sier han og snakker ikke mer om sykling. Den neste timen handler det om interessen for å lage ting og ski som fungerer både til vanns og til lands.

– Helt siden jeg var liten, har jeg alltid likt å lage ting. Fysiske produkter. Jeg er utdannet flymekaniker, men å mekke på fly viste seg ikke å være det jeg hadde aller mest lyst til å drive med.

Eureka-opplevelse

Johnsrud studerte produktutvikling og produksjon ved NTNU, og det skulle vise seg å være vel så viktig som erfaringen fra kunnskapen om avanserte materialer som brukes i luften.

Jens-Martin Johnsrud (34)

  • Selskap: Stereo Skis
  • Forretningsidé: Utvikle verdens beste håndlagede nisje-ski
  • Ambisjon: Omsette for 20 millioner kroner om fem år
  • Finansiering: 1,4 millioner kroner fra Innovasjon Norge, 8 millioner kroner fra investorer, henter inn ytterligere 2,5 millioner kroner i disse dager
  • Eiere: Gründeren (55 prosent), investorer (venner og kjente i nære relasjoner) resten

– Jeg vokste opp på Skarnes. Og det få vet, er at der finnes landets største miljø for vannski. Om sommeren holdt jeg på med vannski, om vinteren kjørte jeg alt fra twintip og carving til snowboard. Jeg var også på vannski-landslaget hvor jeg blant annet kjørte slalåm etter båt.

Den kreative skiløperen fikk en eureka-opplevelse da han gikk på NTNU. På alpinskifronten kom innovasjoner på rekke og rad, som twintip og carving. Og da snowboard kom, dukket wakeboard opp for bruk på vann. Men bortsett fra det, hadde det ikke skjedd endringer på vannski på 30 år. Minst.

– Jeg ville lage en vannvariant av twintip-skiene. En ski som kunne fungere på hopp og rails og andre utfordringer, akkurat som vintervarianten.

Les også: Svenskene tar norske-kronen inn i varmen

Flere ønsker lokalprodusert

Johnsrud begynte med research. Han måtte lære mer om hvordan en ski produseres, med treverk, skum og glassfiber. Han ringte til både Madshus og Åsnes, men de hadde satt ut produksjonen og hadde ikke lenger den kunnskapen på huset selv.

– Jeg prøvde og feilet og laget en twintip-ski som ble testet i vannsportmiljøet i Orlando i USA. Og den funket! Det var da jeg skjønte hvordan alpinski også ble laget. Det er jo nesten likt. Da tenkte jeg at jeg kunne lage verdens beste ski for snø i Norge. Dette er jo skisportens vugge, sier mannen som utviklet verdens første twintip vannski for akkurat ti år siden.

Det gikk nesten fire år etter det før de første parene med Stereo Skis dukket opp på det norske markedet. Nå har Johnsrud ski for skiparker, toppturer, frikjøring og bakkekjøring. Bortsett fra parkskiene, som koster 5.000 kroner, ligger prisene på mellom 8.000 og 11.000 kroner per par. Skiene er utviklet i Norge og håndlaget på Åre skifabrikk i Sverige. Salget i år vil være litt høyere enn fjoråret: et sted mellom 700 og 800 par ski og en del mer målt i kroner fordi flere av skiene selges som pakker.

– Det er klart det er utfordringer med å konkurrere med de store merkene, men det gir oss også muligheter, sier Johnsrud, som med «oss» mener seg selv og to som jobber deltid. Målet er å utvide dette til heltidsstillinger.

– Vi ser at flere vil ha lokale produkter med fokus på hvor det kommer fra. Samtidig blir historiefortelling stadig viktigere, og det er også fokus på bærekraft og miljøvennlighet. I tillegg er toppturer blitt en trend, sier Johnsrud.

Les også: De er født på 90-tallet og god for hundrevis av millioner

Kvalitet foran kvantitet

Det som tidligere var en nisjesport, er nå en folkesport. Over halvparten av alle skiene de selger, er til bruk på toppturer.

– Vi ser også at nordmenn bruker mye penger på sportsutstyr, og de vil gjerne ha ski som er tilpasset det de skal; en for topptur og en bakkeski for eksempel.

– Våre utenlandske distributører, både i Østerrike, Frankrike og Australia melder tilbake at det som er Skandinavisk klinger ekstremt bra. Da lurer de ikke en gang på om kvaliteten er bra. De vet den er god, og skandinavisk design slår ekstremt godt an utenlands for tiden. Alt dette taler for at de ti årene jeg har brukt på å bygge kunnskap og merkevare, endelig skal bli god butikk. Timingen er god, sier mannen med armen i fatle.

Johnsrud har som mål å selge 2.000 par ski neste år. I løpet av fem år er målet 5.000 par ski, hvilket tilsvarer en omsetning på rundt 20 millioner kroner i året.

– Nå satser vi sterkt på USA og Japan, og på sikt skal vi ha høyere volumer enn de 5.000 parene. Men vi skal fortsatt være en nisjeleverandør som ikke skal fire på kvaliteten for å få opp volumene.

– Hvor langt er du kommet med internasjonaliseringsprosessen?

– Den er i full gang. Derfor startet vi for to dager siden en folkefinansieringskampanje som vil vare til midten av november. Målet er å hente inn ytterligere 2,5 millioner kroner for å skyte fart. Nå har vi sporadiske nettsalg til England og Italia, har noen nye butikker i Østerrike, har den største skibutikken i Moskva og en distributør i Japan. I Norge selger vi i nisjebutikker som har høy kunnskap om ski, og målet er å få et høyere nettsalg for å øke dekningsbidraget.

Les også: De 100 største formuene

– Riktig ski til rett bruk

Skiprodusenten innrømmer at utstyr til toppturer er dyrt. Kanskje blir du invitert på topptur, men velger å si nei fordi investeringen i utstyr fort kan komme opp i 20.000 kroner. Eller du er usikker på om det er sporten for deg.

– Derfor skal vi, som første aktør på markedet, leie ut fullt utstyr med det utstyret som er riktig for kundenes bruk. Vi skal leie ut alle typer ski, og vi er i ferd med å åpne et eget lokale for dette. Der skal vi gi eksperthjelp, folk kan slå av en prat og så videre.

– Det handler om å få riktig ski til rett bruk, sier Amie Helstad, som ble deltidskollega med Johnsrud for en måned siden.

Helstad har bakgrunn fra blant annet Swix og har vært lidenskapelig skiløper siden hun var to år gammel. Hun er også norgesmester i skicross og freeride og har konkurrert verden rundt.

– Før du skal bruke så mye penger på en ski, er det greit å ha testet det først. Hvis det resulterer i at kundene vil kjøpe testutstyret, så vær velkommen! For meg er det også meningsfylt å tilby noe slikt, sier Jens-Martin Johnsrud.

Les også: De rikeste med null i inntekt

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 3. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Hetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Sterke bilder: Gris kastet hylende fra 70 meter høy bro11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM
Siste nytt
11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32PolitikkFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38PolitikkFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10PolitikkKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01PengerTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05KulturSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenHetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenSterke bilder: Gris kastet hylende fra 70 meter høy bro11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM
Populært