– Det handler om å få riktig ski til rett bruk

Ski-gründer Jens-Martin Johnsrud har brukt 8 millioner kroner på skisatsningen. Nå trenger han 2,5 millioner kroner fra Folkeinvest.no for å få fart på internajonaliseringen. Foto: Eivind Yggeseth
Ski-gründer Jens-Martin Johnsrud har brukt 8 millioner kroner på skisatsningen. Nå trenger han 2,5 millioner kroner fra Folkeinvest.no for å få fart på internajonaliseringen. Foto: Eivind Yggeseth

Da sivilingeniøren lanserte verdens første­ twintip vannski, fikk han ideen til ski som også kunne brukes i snørike bratte opp- og nedoverbakker. Nå skal han legge ­utenlandske fjell for sine alpine føtter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens-Martin Johnsrud rekker forsiktig frem høyre hånd for å hilse. Den er pakket inn i fatle.

– Jeg falt på skulderen da jeg drev med stisykling i Lillomarka. Forrige uke ble jeg operert, men det går bra, sier han og snakker ikke mer om sykling. Den neste timen handler det om interessen for å lage ting og ski som fungerer både til vanns og til lands.

– Helt siden jeg var liten, har jeg alltid likt å lage ting. Fysiske produkter. Jeg er utdannet flymekaniker, men å mekke på fly viste seg ikke å være det jeg hadde aller mest lyst til å drive med.

Eureka-opplevelse

Johnsrud studerte produktutvikling og produksjon ved NTNU, og det skulle vise seg å være vel så viktig som erfaringen fra kunnskapen om avanserte materialer som brukes i luften.

Jens-Martin Johnsrud (34)

  • Selskap: Stereo Skis
  • Forretningsidé: Utvikle verdens beste håndlagede nisje-ski
  • Ambisjon: Omsette for 20 millioner kroner om fem år
  • Finansiering: 1,4 millioner kroner fra Innovasjon Norge, 8 millioner kroner fra investorer, henter inn ytterligere 2,5 millioner kroner i disse dager
  • Eiere: Gründeren (55 prosent), investorer (venner og kjente i nære relasjoner) resten

– Jeg vokste opp på Skarnes. Og det få vet, er at der finnes landets største miljø for vannski. Om sommeren holdt jeg på med vannski, om vinteren kjørte jeg alt fra twintip og carving til snowboard. Jeg var også på vannski-landslaget hvor jeg blant annet kjørte slalåm etter båt.

Den kreative skiløperen fikk en eureka-opplevelse da han gikk på NTNU. På alpinskifronten kom innovasjoner på rekke og rad, som twintip og carving. Og da snowboard kom, dukket wakeboard opp for bruk på vann. Men bortsett fra det, hadde det ikke skjedd endringer på vannski på 30 år. Minst.

– Jeg ville lage en vannvariant av twintip-skiene. En ski som kunne fungere på hopp og rails og andre utfordringer, akkurat som vintervarianten.

Les også: Svenskene tar norske-kronen inn i varmen

Flere ønsker lokalprodusert

Johnsrud begynte med research. Han måtte lære mer om hvordan en ski produseres, med treverk, skum og glassfiber. Han ringte til både Madshus og Åsnes, men de hadde satt ut produksjonen og hadde ikke lenger den kunnskapen på huset selv.

– Jeg prøvde og feilet og laget en twintip-ski som ble testet i vannsportmiljøet i Orlando i USA. Og den funket! Det var da jeg skjønte hvordan alpinski også ble laget. Det er jo nesten likt. Da tenkte jeg at jeg kunne lage verdens beste ski for snø i Norge. Dette er jo skisportens vugge, sier mannen som utviklet verdens første twintip vannski for akkurat ti år siden.

Det gikk nesten fire år etter det før de første parene med Stereo Skis dukket opp på det norske markedet. Nå har Johnsrud ski for skiparker, toppturer, frikjøring og bakkekjøring. Bortsett fra parkskiene, som koster 5.000 kroner, ligger prisene på mellom 8.000 og 11.000 kroner per par. Skiene er utviklet i Norge og håndlaget på Åre skifabrikk i Sverige. Salget i år vil være litt høyere enn fjoråret: et sted mellom 700 og 800 par ski og en del mer målt i kroner fordi flere av skiene selges som pakker.

– Det er klart det er utfordringer med å konkurrere med de store merkene, men det gir oss også muligheter, sier Johnsrud, som med «oss» mener seg selv og to som jobber deltid. Målet er å utvide dette til heltidsstillinger.

– Vi ser at flere vil ha lokale produkter med fokus på hvor det kommer fra. Samtidig blir historiefortelling stadig viktigere, og det er også fokus på bærekraft og miljøvennlighet. I tillegg er toppturer blitt en trend, sier Johnsrud.

Les også: De er født på 90-tallet og god for hundrevis av millioner

Kvalitet foran kvantitet

Det som tidligere var en nisjesport, er nå en folkesport. Over halvparten av alle skiene de selger, er til bruk på toppturer.

– Vi ser også at nordmenn bruker mye penger på sportsutstyr, og de vil gjerne ha ski som er tilpasset det de skal; en for topptur og en bakkeski for eksempel.

– Våre utenlandske distributører, både i Østerrike, Frankrike og Australia melder tilbake at det som er Skandinavisk klinger ekstremt bra. Da lurer de ikke en gang på om kvaliteten er bra. De vet den er god, og skandinavisk design slår ekstremt godt an utenlands for tiden. Alt dette taler for at de ti årene jeg har brukt på å bygge kunnskap og merkevare, endelig skal bli god butikk. Timingen er god, sier mannen med armen i fatle.

Johnsrud har som mål å selge 2.000 par ski neste år. I løpet av fem år er målet 5.000 par ski, hvilket tilsvarer en omsetning på rundt 20 millioner kroner i året.

– Nå satser vi sterkt på USA og Japan, og på sikt skal vi ha høyere volumer enn de 5.000 parene. Men vi skal fortsatt være en nisjeleverandør som ikke skal fire på kvaliteten for å få opp volumene.

– Hvor langt er du kommet med internasjonaliseringsprosessen?

– Den er i full gang. Derfor startet vi for to dager siden en folkefinansieringskampanje som vil vare til midten av november. Målet er å hente inn ytterligere 2,5 millioner kroner for å skyte fart. Nå har vi sporadiske nettsalg til England og Italia, har noen nye butikker i Østerrike, har den største skibutikken i Moskva og en distributør i Japan. I Norge selger vi i nisjebutikker som har høy kunnskap om ski, og målet er å få et høyere nettsalg for å øke dekningsbidraget.

Les også: De 100 største formuene

– Riktig ski til rett bruk

Skiprodusenten innrømmer at utstyr til toppturer er dyrt. Kanskje blir du invitert på topptur, men velger å si nei fordi investeringen i utstyr fort kan komme opp i 20.000 kroner. Eller du er usikker på om det er sporten for deg.

– Derfor skal vi, som første aktør på markedet, leie ut fullt utstyr med det utstyret som er riktig for kundenes bruk. Vi skal leie ut alle typer ski, og vi er i ferd med å åpne et eget lokale for dette. Der skal vi gi eksperthjelp, folk kan slå av en prat og så videre.

– Det handler om å få riktig ski til rett bruk, sier Amie Helstad, som ble deltidskollega med Johnsrud for en måned siden.

Helstad har bakgrunn fra blant annet Swix og har vært lidenskapelig skiløper siden hun var to år gammel. Hun er også norgesmester i skicross og freeride og har konkurrert verden rundt.

– Før du skal bruke så mye penger på en ski, er det greit å ha testet det først. Hvis det resulterer i at kundene vil kjøpe testutstyret, så vær velkommen! For meg er det også meningsfylt å tilby noe slikt, sier Jens-Martin Johnsrud.

Les også: De rikeste med null i inntekt

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 3. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:50 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:37 Politiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere
Siste nytt
03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37VerdenVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:50VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23VerdenBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:37NorgePolitiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere
Populært