– Det handler om å få riktig ski til rett bruk

Ski-gründer Jens-Martin Johnsrud har brukt 8 millioner kroner på skisatsningen. Nå trenger han 2,5 millioner kroner fra Folkeinvest.no for å få fart på internajonaliseringen. Foto: Eivind Yggeseth
Ski-gründer Jens-Martin Johnsrud har brukt 8 millioner kroner på skisatsningen. Nå trenger han 2,5 millioner kroner fra Folkeinvest.no for å få fart på internajonaliseringen. Foto: Eivind Yggeseth

Da sivilingeniøren lanserte verdens første­ twintip vannski, fikk han ideen til ski som også kunne brukes i snørike bratte opp- og nedoverbakker. Nå skal han legge ­utenlandske fjell for sine alpine føtter.

Jens-Martin Johnsrud rekker forsiktig frem høyre hånd for å hilse. Den er pakket inn i fatle.

– Jeg falt på skulderen da jeg drev med stisykling i Lillomarka. Forrige uke ble jeg operert, men det går bra, sier han og snakker ikke mer om sykling. Den neste timen handler det om interessen for å lage ting og ski som fungerer både til vanns og til lands.

– Helt siden jeg var liten, har jeg alltid likt å lage ting. Fysiske produkter. Jeg er utdannet flymekaniker, men å mekke på fly viste seg ikke å være det jeg hadde aller mest lyst til å drive med.

Eureka-opplevelse

Johnsrud studerte produktutvikling og produksjon ved NTNU, og det skulle vise seg å være vel så viktig som erfaringen fra kunnskapen om avanserte materialer som brukes i luften.

Jens-Martin Johnsrud (34)

  • Selskap: Stereo Skis
  • Forretningsidé: Utvikle verdens beste håndlagede nisje-ski
  • Ambisjon: Omsette for 20 millioner kroner om fem år
  • Finansiering: 1,4 millioner kroner fra Innovasjon Norge, 8 millioner kroner fra investorer, henter inn ytterligere 2,5 millioner kroner i disse dager
  • Eiere: Gründeren (55 prosent), investorer (venner og kjente i nære relasjoner) resten

– Jeg vokste opp på Skarnes. Og det få vet, er at der finnes landets største miljø for vannski. Om sommeren holdt jeg på med vannski, om vinteren kjørte jeg alt fra twintip og carving til snowboard. Jeg var også på vannski-landslaget hvor jeg blant annet kjørte slalåm etter båt.

Den kreative skiløperen fikk en eureka-opplevelse da han gikk på NTNU. På alpinskifronten kom innovasjoner på rekke og rad, som twintip og carving. Og da snowboard kom, dukket wakeboard opp for bruk på vann. Men bortsett fra det, hadde det ikke skjedd endringer på vannski på 30 år. Minst.

– Jeg ville lage en vannvariant av twintip-skiene. En ski som kunne fungere på hopp og rails og andre utfordringer, akkurat som vintervarianten.

Les også: Svenskene tar norske-kronen inn i varmen

Flere ønsker lokalprodusert

Johnsrud begynte med research. Han måtte lære mer om hvordan en ski produseres, med treverk, skum og glassfiber. Han ringte til både Madshus og Åsnes, men de hadde satt ut produksjonen og hadde ikke lenger den kunnskapen på huset selv.

– Jeg prøvde og feilet og laget en twintip-ski som ble testet i vannsportmiljøet i Orlando i USA. Og den funket! Det var da jeg skjønte hvordan alpinski også ble laget. Det er jo nesten likt. Da tenkte jeg at jeg kunne lage verdens beste ski for snø i Norge. Dette er jo skisportens vugge, sier mannen som utviklet verdens første twintip vannski for akkurat ti år siden.

Det gikk nesten fire år etter det før de første parene med Stereo Skis dukket opp på det norske markedet. Nå har Johnsrud ski for skiparker, toppturer, frikjøring og bakkekjøring. Bortsett fra parkskiene, som koster 5.000 kroner, ligger prisene på mellom 8.000 og 11.000 kroner per par. Skiene er utviklet i Norge og håndlaget på Åre skifabrikk i Sverige. Salget i år vil være litt høyere enn fjoråret: et sted mellom 700 og 800 par ski og en del mer målt i kroner fordi flere av skiene selges som pakker.

– Det er klart det er utfordringer med å konkurrere med de store merkene, men det gir oss også muligheter, sier Johnsrud, som med «oss» mener seg selv og to som jobber deltid. Målet er å utvide dette til heltidsstillinger.

– Vi ser at flere vil ha lokale produkter med fokus på hvor det kommer fra. Samtidig blir historiefortelling stadig viktigere, og det er også fokus på bærekraft og miljøvennlighet. I tillegg er toppturer blitt en trend, sier Johnsrud.

Les også: De er født på 90-tallet og god for hundrevis av millioner

Kvalitet foran kvantitet

Det som tidligere var en nisjesport, er nå en folkesport. Over halvparten av alle skiene de selger, er til bruk på toppturer.

– Vi ser også at nordmenn bruker mye penger på sportsutstyr, og de vil gjerne ha ski som er tilpasset det de skal; en for topptur og en bakkeski for eksempel.

– Våre utenlandske distributører, både i Østerrike, Frankrike og Australia melder tilbake at det som er Skandinavisk klinger ekstremt bra. Da lurer de ikke en gang på om kvaliteten er bra. De vet den er god, og skandinavisk design slår ekstremt godt an utenlands for tiden. Alt dette taler for at de ti årene jeg har brukt på å bygge kunnskap og merkevare, endelig skal bli god butikk. Timingen er god, sier mannen med armen i fatle.

Johnsrud har som mål å selge 2.000 par ski neste år. I løpet av fem år er målet 5.000 par ski, hvilket tilsvarer en omsetning på rundt 20 millioner kroner i året.

– Nå satser vi sterkt på USA og Japan, og på sikt skal vi ha høyere volumer enn de 5.000 parene. Men vi skal fortsatt være en nisjeleverandør som ikke skal fire på kvaliteten for å få opp volumene.

– Hvor langt er du kommet med internasjonaliseringsprosessen?

– Den er i full gang. Derfor startet vi for to dager siden en folkefinansieringskampanje som vil vare til midten av november. Målet er å hente inn ytterligere 2,5 millioner kroner for å skyte fart. Nå har vi sporadiske nettsalg til England og Italia, har noen nye butikker i Østerrike, har den største skibutikken i Moskva og en distributør i Japan. I Norge selger vi i nisjebutikker som har høy kunnskap om ski, og målet er å få et høyere nettsalg for å øke dekningsbidraget.

Les også: De 100 største formuene

– Riktig ski til rett bruk

Skiprodusenten innrømmer at utstyr til toppturer er dyrt. Kanskje blir du invitert på topptur, men velger å si nei fordi investeringen i utstyr fort kan komme opp i 20.000 kroner. Eller du er usikker på om det er sporten for deg.

– Derfor skal vi, som første aktør på markedet, leie ut fullt utstyr med det utstyret som er riktig for kundenes bruk. Vi skal leie ut alle typer ski, og vi er i ferd med å åpne et eget lokale for dette. Der skal vi gi eksperthjelp, folk kan slå av en prat og så videre.

– Det handler om å få riktig ski til rett bruk, sier Amie Helstad, som ble deltidskollega med Johnsrud for en måned siden.

Helstad har bakgrunn fra blant annet Swix og har vært lidenskapelig skiløper siden hun var to år gammel. Hun er også norgesmester i skicross og freeride og har konkurrert verden rundt.

– Før du skal bruke så mye penger på en ski, er det greit å ha testet det først. Hvis det resulterer i at kundene vil kjøpe testutstyret, så vær velkommen! For meg er det også meningsfylt å tilby noe slikt, sier Jens-Martin Johnsrud.

Les også: De rikeste med null i inntekt

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 3. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:18 Ecuador trekker lov etter drivstoffbråk05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:15 Brann i sagbruk i Hedmark05:03 Personbil og lastebil kolliderte i Hedmark05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:46 Søk etter savnede i Japan fortsetter04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42 Superdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15 Hevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12 Stor EØS-splid i Fellesforbundet11:00 Mette-Marits boktog inntar Tyskland10:51 Bottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50 Framgang i slukningsarbeidet i California10:45 Mann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38 UEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35 Fellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30 Sangen i skolen består10:22 Spanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03 Kolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00 Sedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50 Valget i gang i Polen09:42 King klatrer på landslagets scoringsliste09:30 Høyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29 Spanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21 Marerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02 Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00 41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39 Kvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58 Moreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11 Dette skjer i dag05:46 163 studenter tar staten for retten05:38 Dette skjedde i natt05:18 Tre biler totalskadd i brann i Oslo05:10 Mann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37 Tyver stjal ni kenguruer i Balle02:37 Ocean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05 Kvinne påkjørt i Arendal00:27 Fører stanset med nærmere 3 i promille00:08 Moreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50 Lagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48 Ødegaard: – Vår beste landskamp23:41 Italia EM-klar etter ny seier23:36 King-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30 Straffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25 Nordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16 Jarstein fra spansk mareritt til jubel22:43 Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10 Ambulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32 Tyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10 Økt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30 Skogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18 Ajer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania
Siste nytt
05:18VerdenEcuador trekker lov etter drivstoffbråk05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:15NorgeBrann i sagbruk i Hedmark05:03NorgePersonbil og lastebil kolliderte i Hedmark05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:46VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond11:42NorgeSuperdry-kjeden konkurs – opptil 60 ansatte berørt11:15VerdenHevder kurdere har gjenerobret syrisk by11:12NorgeStor EØS-splid i Fellesforbundet11:00NorgeMette-Marits boktog inntar Tyskland10:51SportBottas vant da Mercedes forlenget tittelrekken, flagtabbe i fokus10:50VerdenFramgang i slukningsarbeidet i California10:45NorgeMann omkom i ATV-ulykke i Vest-Agder10:38SportUEFA vil se på tyrkiske fotballhelters militærhilsen10:35PolitikkFellesforbundets leder i EØS-debatt: – Det er faen ikke greit10:30NorgeSangen i skolen består10:22SportSpanske stjerner får kritikk etter «svak» Ullevaal-prestasjon10:03NorgeKolonial.no, skjerp dere! Slutt med dette idiotiet10:00PengerSedler verdt over 4 milliarder kroner blir snart for gamle09:50VerdenValget i gang i Polen09:42SportKing klatrer på landslagets scoringsliste09:30NorgeHøyesterett skal vurdere om mor krenket datteren på sosiale medier09:29VerdenSpanjol omkom i minibussulykke i Sverige09:21SportMarerittstarten fortsetter for Zuccarellos Wild09:02SportNorges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen09:00Norge41-åring i retten for overgrep mot mer enn 40 mindreårige jenter08:39NorgeKvinne omkom i togpåkjørsel i Sandnes06:58VerdenMoreno gir signaler om innrømmelser etter demonstrasjoner06:11NorgeDette skjer i dag05:46Norge163 studenter tar staten for retten05:38NorgeDette skjedde i natt05:18NorgeTre biler totalskadd i brann i Oslo05:10NorgeMann alvorlig skadd i voldshendelse i Asker03:37VerdenTyver stjal ni kenguruer i Balle02:37VerdenOcean Viking reddet 74 mennesker i gummibåt utenfor Libya01:05NorgeKvinne påkjørt i Arendal00:27NorgeFører stanset med nærmere 3 i promille00:08SportMoreno: – Vi kom for å vinne, men ett poeng er greit23:50SportLagerbäck imponert av spillerne som berget hjemmestatistikken23:48SportØdegaard: – Vår beste landskamp23:41SportItalia EM-klar etter ny seier23:36SportKing-straffe på overtid berget EM-håpet for Norge23:30SportStraffe-dobbel og debutantmål i viktig Sverige-seier23:28NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Asker23:25SportNordtveit ut med ribbeinstrøbbel: – Som å bli stukket med en høygaffel23:16SportJarstein fra spansk mareritt til jubel22:43SportFra spansk mareritt til jubel for King og Norge22:10NorgeAmbulansefly måtte snu uten pasient – flyplass hadde ikke personell21:32VerdenTyskland og Frankrike stanser våpeneksport til Tyrkia21:10Helse og livsstilØkt bruk av smertestillende skaper bekymring: – Uheldig og farlig20:30VerdenSkogbrann sprer seg i utkanten av Los Angeles20:18SportAjer eneste endring i Lagerbäcks lag mot Spania
Populært