Bygger ny bydel til tre milliarder kroner

APOSTLENES HESTER: I Ydalir vil ikke biler spille hovedrollen. Foto: Tegn_3.
APOSTLENES HESTER: I Ydalir vil ikke biler spille hovedrollen. Foto: Tegn_3.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ydalir blir Norges første bydel hvor målet er nullutslipp. Halvparten av alle nye boliger i Elverum bygges her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Halvparten av alle nye boliger i Elverum, blir bygget i Ydalir, sier daglig leder Odd-Erling Lange i Elverum Vekst til Finansavisen. Han skuer ut over heisekranene og arbeiderne som er i ferd med å ferdigstille skolen og barnehagen i det nye bolig- og næringsområdet ved hoppbakken Ydalir en drøy kilometer utenfor Elverum sentrum.

Det er stipulert et sted mellom 800 og 1.000 boenheter på et område som er femti fotballbaner stort. Skolen, barnehagen og en handelspark blir ferdig først og skal stå ferdig til de unge, håpefulle i august neste år. De første boligene kommer forhåpentlig også neste år.

Til nå har Elverum kommune investert en halv milliard kroner i infrastruktur, skole, barnehage og idrettshall. Totalt er hele Ydalir-prosjektet på rundt 3 milliarder kroner totalt, inkludert private investeringer for å få bydelen på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeidet startet for lenge siden. I Ydalir har det ligget et sand- og grustak i over 50 år. Elverum har hatt befolkningsvekst siden krigen, og det var behov for ny skole og flere boliger, sier prosjektleder Anna-Thekla Tonjer i Elverum Vekst.

Les også: Kuttet prisen på luksusleilighet med 100 mill.

Nullutslipp

Elverum Vekst er en paraply med tre selskaper som driver med bolig- og næringsutvikling, og Elverum Tomteselskap har kjøpt opp tomt for tomt i Ydalir. Så begynte ballen å rulle:

– Elverum er skogshovedstaden, så vi satser på treverk som er miljøvennlig og binder CO2. Vi er et pilotprosjekt og har laget en konkret masterplan. Det er en offensiv satsning, sier Lange.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nullutslipp? Det er ikke mulig…

– Nei, men vi skal redusere utslippene så mye som mulig. Våre utbyggere skal følge våre krav. Det er en privatrettslig avtale som går lenger enn offentlig regelverk. Vi skal nærme oss nullutslipp, men vi kommer ikke dit, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva betyr det i praksis?

– Blant annet at alle skal koble seg til fjernvarme for oppvarming og varmt vann, følge passivhus-standard og dokumentere utslippsreduksjon gjennom klimagassregnskap, utstrakt bruk av tre eller andre materialer med lite utslipp, bruk av solceller og det er gjort plangrep med sykkelveier, tun og parkering, sier Lange.

– Plangrep med hensyn til parkering?

– Når det gjelder bilbruk, må vi endre holdning. Spesielt når det gjelder småkjøring. Det skal være enklere å sykle eller gå. Det skal være maksimalt ett parkeringsanlegg per utbyggingsområde, og en maksimalgrense for antall parkeringsplasser. For en ettroms blir det mest sannsynlig ingen parkeringsplass, mens en fireroms vil få en parkeringsplass, sier Lange.

Saken fortsetter under bildet

Tonjer forklarer ytterligere:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gått mange runder med dette. Det er et vanskelig tema. Vi vil for eksempel ha parkeringsplassene nærmest veien og lengst unna husene. Vi jobber også for å få på plass en bildelingsordning. Man må ikke kjøre over alt. Her er det kort vei til sentrum, kollektivtilbud, gang- og sykkelsti, butikker, skole og barnehage. Vi oppfordrer folk til å gå, sykle og bruke sparkstøtting. Det er flatt og fint. Ydalir skal først og fremst være et godt sted å bo, hvor bil ikke spiller hovedrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: River pengemaskin - satser 15 milliarder

Boligtyper for alle

– Hvem er målgruppen?

– Folk flest! Det skal være boligtyper for alle. Vi snakker ikke om en økolandsby med geiter på taket. Det skal ikke være sært. At det er godt for miljøet, får de med på kjøpet, sier Tonjer.

– Satser dere på lokale kjøpere eller innflyttere?

Artikkelen fortsetter under annonsen
PROSJEKT MED GOD FREMDRIFT: Byggingen av skole, barnehage og idrettshall er i rute og åpner i august neste år. Foto: Hilde Oreld.
PROSJEKT MED GOD FREMDRIFT: Byggingen av skole, barnehage og idrettshall er i rute og åpner i august neste år. Foto: Hilde Oreld.

– Begge deler. På grunn av skolen og barnehage, passer Ydalir godt for barnefamilier. Skolen blir hjertet og skal ikke stenge klokken tre. Skolekjøkkenet kan for eksempel leies ut og ha et lavterskel middagstilbud for en nyskilt mann eller til barnebursdager, sier Lange, som legger til at de har tegnet kontrakt med tre utbyggere fra regionen.

– Nordbolig, Bakke Eiendom og R-Byggetjenester er med nå. I tillegg er vi i dialog med et lokalt eiendomsfirma. Vi vil helst ha lokale aktører, for det gir noe tilbake til byen.

– Ydalir vil tiltrekke seg unge som er miljøbevisste og har fokus på bærekraft. Vi samarbeider med Sparebank 1 Østlandet som tilbyr grønt boliglån. De som kjøper bolig i Ydalir får ekstra gunstig rente, forteller Tonjer.

– Vi ligger først i løypa og konkretiserer hva det vil si å ta miljøgrep. Vi ser at forskningsmiljøene ikke har tenkt på det vi etterspør i praksis. Mange får det til i teorien, men praksis – det er oss. Det er ikke mange som vet hva et klimagassregnskap er. Nå vet vi det, sier Lange.

Les også:
Boligpriser: – Må eie bolig i 4-5 år for å unngå å tape penger Flere kjøper nummer to-bolig i Oslo

Denne saken ble først publisert i Finansavisen.no