100 ansatte mister jobben når deler av Jøtul flyttes til Polen

Ovnsprodusenten Jøtul flytter deler av produksjonen til Polen. Det fører til at rundt 100 ansatte på Kråkerøy i Fredrikstad mister jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken ble behandlet på et styremøte mandag. Der ble det vedtatt å gå videre med restruktureringen av selskapet, blant annet gjennom å bygge anlegget på 20.000 kvadratmeter i Polen.

Oppstarten ved anlegget i Polen er planlagt i første kvartal 2020, ifølge en pressemelding fra Jøtul Group mandag.

Flytter også fra Danmark

Datterselskapet Scans produksjon, som i dag skjer i Vissenbjerg i Danmark, flyttes også til Polen. Det samme gjelder de mest arbeidsintensive prosessene ved anlegget på Kråkerøy, blir det opplyst.

Støperiet blir beholdt i Norge. Det samme gjelder hovedkontoret, administrasjonen, salgs- og markedsføringsavdelingene, utviklingsavdelingen og lagerfunksjoner.

– Vi har jobbet veldig tett med vår nye eier, OpenGate Capital, for å planlegge en bærekraftig framtid for Jøtul. Etter år med tap var det nødvendig med vesentlige endringer for å opprettholde lønnsomheten. Ansatte i Norge og Danmark blir dessverre berørt når vi flytter noen deler av produksjonen til Polen, sier administrerende direktør Nils Agnar Brunborg i Jøtul.

Aktuelt: – Arbeidsgivere mister mange diamanter i den store sandkassen

100 av 280 ansatte

Til NRK opplyser klubbleder Arild Johannessen ved Jøtul i Fredrikstad at det ser ut som rundt 100 fast ansatt blir berørt. Jøtul har 280 ansatte på Kråkerøy.

– Det vil i hovedsak ramme produksjonslinjen og ansatte der. Vi skal i forhandlinger med bedriften, så får vi se om vi klarer å få etablert nye oppgaver her, sier klubblederen.

Ifølge Nettavisen mister også 70 ansatte i Danmark jobben.

Oppkjøpsfondet Ratos solgte i februar i år selskapet til OpenGate Capital, etter å ha eid Jøtul siden 2006. Tidligere var ovnsprodusenten eid av familien til Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ordføreren vil ha hjelp av regjeringen

Truls Velgaard er Høyres gruppeleder i bystyret. Han mener kommunen må trå til for å hjelpe Jøtul-fabrikken.

– Vi må se om det er mulig å påvirke konklusjonen Jøtul har gjort. Er det mulig å reversere avgjørelsen, eller i hvert fall få redusert antallet som mister jobben. Her forventer jeg at ordføreren engasjerer seg, sier Velgaard.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) ser til regjeringen for hjelp.

– Her ser det ut til å bli nødvendig at både lokalsamfunn og storsamfunn stiller opp for de berørte. Staten bør også komme med bidrag til omstilling og arbeidsplassvekst Fredrikstad, mener Nygård.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden