Norsk verdenssensasjon endelig hjemme

Se video: Norsk seilbåt tok verdensrekord.

En ubemannet båt krysset Atlanterhavet på fire måneder. Nå er den norske verdenssensasjonen trygt hjemme igjen i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To meter lange «Sailbuoy» ble den første førerløse båten i verden til å krysse Atlanterhavet da den i sommer kom seg over fra Canada til Irland på 80 dager.

Nå er den autonome seilbåten trygt framme i Bergen igjen etter turen fra Irland - uten å ha fått en eneste skramme, skriver TV 2.

Det får oppfinner og forsker David Peddie (51) til å smile stolt. Han begynte å utvikle båten allerede i 2005, og selv om målet med seilasen over Atlanteren var å sette verdensrekord er han ikke i tvil om at nytteverdien til fartøyet er stor.

– Seilbøyen kan utstyres med måleinstrumenter som imøtekommer en lang rekke behov innen fiskeri- og oljenæringen og når det gjelder miljøovervåking, sier Peddie til TV 2.

Les også: Vil utvikle ambulansedroner

Fulgte med via satellitt

Med seil som fremdrift, og en smart solcelledrevet datamaskin som kan posisjonere seil for å navigere, klarte «Sailbuoy» å stå i mot harde bølger på ferden over Atlanterhavet. David Peddie fulgte med båten via satellitt. Han kunne også gi den beskjeder underveis, som for eksempel å unngå oljeplattformer.

– Ved hjelp av ekkolodd, er vi allerede i gang med å kartlegge fisk og annet liv i havet. Vi kan utstyre Seilbøyen med målesinstrumenter for vind, bølger og temperatur. Den kan ha kamera både over og under vann for å registrere forurensning som olje og plast. Og all data overføres i sanntid via satellitt, sier Peddie til TV 2.

Hvis alt går etter planen, kan de første kommersielle eksemplarene av Sailbuoy være på markedet til neste år, skriver Fiskeribladet Fiskaren.

Les også: Storstilt plan for å rense havet for plast

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden