DNB-sjefen frykter hacking kan utløse neste finanskrise

Konsernsjef Rune Bjerke presenterer DNB sier til Dagens Næringsliv at det er vanskelig å forutse hva som vil utløse den neste finanskrisen, og at han aller mest frykter det han ikke vet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Konsernsjef Rune Bjerke presenterer DNB sier til Dagens Næringsliv at det er vanskelig å forutse hva som vil utløse den neste finanskrisen, og at han aller mest frykter det han ikke vet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNB-sjef Rune Bjerke sier det er vanskelig å forutse hva som vil utløse den neste finansielle krisen, men han mistenker det kan være hackerangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått noen eksempler på begivenheter som viser at teknologi og manipulasjon av teknologi kan være veldig skummelt. Vi har blant annet sett at noen klarte å hacke seg inn i sentralbankens midler i Bangladesh, og at noen har klart å påvirke et valg i USA, sier Bjerke til Dagens Næringsliv.

Banksjefen mener dette viser hvor sårbart finanssystemet kan være for manipulasjon, men sier det er vanskelig å si hvordan en slik situasjon burde håndteres.

– Men jeg synes det er veldig viktig og bra å se at sentralbankene i flere land, inkludert i Norge, utreder mulighetene for å utvikle digitale reservevalutaer.

I en situasjon der den øvrige finansielle infrastrukturen rammes av en krise, eller transaksjonssystemer hackes, kan en digital reservevaluta bidra til å holde finanssystemet og kapitalstrømmer i gang, skriver DN.

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge er også bekymret over dette scenarioet. Han sier finansnæringen hele tiden jobber med å sikre at det er et godt forsvar i alle ledd.