Flere lærlinger får kontrakt

Stadig flere lærlinger får prøve seg i arbeidslivet, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. Foto: Frank May / NTB scanpix
Stadig flere lærlinger får prøve seg i arbeidslivet, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall lærekontrakter øker for tredje år på rad, viser foreløpige tall fra Utdanningsdirektoratet. – Godt nytt, fastslår kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekorden fra 2017 ser dermed ut til å stå for fall.

Ved utgangen av august hadde i alt 802 flere lærlinger fått godkjent lærekontrakt sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Det utgjør 44,3 prosent av søkerne og tilsvarer en økning på 2,5 prosentpoeng. Så langt i år har over 11.000 elever fått godkjente lærekontrakter.

– Det er godt nytt at antall lærekontrakter ser ut til å øke for tredje år på rad. Vi trenger mange flinke fagarbeidere i årene fremover. Vi må derfor jobbe for at enda flere får læreplass, sier Sanner i en pressemelding.

Han viser til at det er høye søkertall til yrkesfagene, mens stadig flere fullfører og består en yrkesrettet videregående utdanning. Samtidig sender han et klart signal til bedriftene:

– Vi må jobbe videre for at den positive utviklingen skal fortsette. Jeg forventer at bedrifter og fylkeskommuner forsterker innsatsen med å skaffe flere læreplasser til motiverte ungdommer, sier Sanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vest-Agder topper statistikken med 57, 8 prosent av søkerne som har fått godkjent lærekontrakt. I Buskerud har til sammenligning bare halvparten så mange av elevene, 28,2 prosent, fått lærlingplass.

I tillegg er det stor variasjon mellom fagene: 60 prosent av elevene på bygg- og anleggsteknikk har fått lærekontrakt, mens det samme gjelder for kun 24 prosent av elevene i medier og kommunikasjon.