Meny

Slik kan Einar Aas reise seg igjen

Foto: Finansavisen.
Enten velger Einar Aas å slå seg selv konkurs eller så tar han opp kampen.

(Finansavisen.no): Etter at Nasdaq onsdag 12. september tvangssolgte porteføljen til Einar Aas, skylder han svært mye penger. Hvor mye og til hvem, er det ingen som vet ennå, men trolig er det snakk om litt over én milliard kroner.

Før porteføljen hans ble solgt mot hans vilje, hadde Aas allerede betalt Nasdaq 350 millioner kroner han hadde tilgjengelig i likvide midler. Men summen var langt fra nok til å dekke underdekningen i posisjonene han hadde tatt i kraftmarkedet, skriver Finansavisen.

Selv om det kan virke håpløst å gjøre opp for seg, så er det ikke umulig.

Aas har de siste årene brukt en del midler på kjøp av eiendommer, tomter, investeringer i andre selskaper og ved å låne ut penger.

Les også : - Flere vil havne i samme skvis som Einar Aas

Konkurs er enklest

Det er flere måter Einar Aas kan komme ut av uføret han har havnet i, ifølge en konkursadvokat Finansavisen har vært i kontakt med.

Den enkleste utveien er å slå seg selv personlig konkurs. Da møter han opp i sin lokale tingrett og melder fra om hva som har skjedd, fyller ut noen skjemaer og så tar andre av seg ryddejobben.

En advokat vil bli oppnevnt som bostyrer av retten, og vedkommende tar over hele prosessen. Bostyreren vil ta beslag og selge alle eiendelene til Aas og fordele pengene som kommer inn likt mellom kreditorer, skriver Finansavisen.

Les også: Åkesson i Danmark: – Sverige er ekstremt

Akkordløsning

Men det ønsker de kanskje ikke. Årsaken er at de kan få mer penger igjen ved å innlede akkordforhandlinger med Aas, ifølg avisen.

Velger han å rydde opp med kreditorene på kammerset, vil Aas ha en hånd på rattet i prosessen og han kan unngå offentlighetens lys i mye større grad enn om han slår seg selv konkurs. Er det noe vi vet, så er det at Einar Aas skyr oppmerksomhet.

Det kan også være en fordel for de involverte kreditorene at man ordner opp på privaten. Da har de nemlig ingen plikt til å rapportere på den måten konkursloven foreskriver. Man får arbeidsro og klarer partene å etablere tillit, kan kanskje det være den mest lønnsomme veien å gå for alle.

Flere investeringer

Aas eier et investeringsselskap som ved utgangen av 2017 hadde 479 millioner kroner i bokførte verdier. De består av langsiktig investeringer i eiendom i Spania. Han har også boliger og hytter i Norge for 200-250 millioner, skriver Finansavisen.

Han eier også aksjer i ulike selskaper. Einar Aas har også lånt sitt eget selskap Toppen Invest 280 millioner kroner.

For å komme ut av uføret, må Aas inngå en avtale med alle kreditorer, som alle er enige om. Først da kan man begynne å selge unna verdier, slik som eiendommer i Oslo, Grimstad, i Nissedal i Telemark, i selskaper og eiendom i Spania.

Det vil neppe fullføres i år, ifølg avisen, men en gang neste år.

Les mer: Derfor tapte Einar Aas alt |

Saken er først publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært