Meny

Fra krabbefangst til millionbutikk på havbunnen

Envirex, her ved gründerne Kenneth Thunheim (f.v.), Kjetil Njærheim og Thomas Aunvik. Foto: Iván Kverme

Fra verkstedet på Jæren utfører det lille ­hydraulikk- og mekanikk­selskapet ­Envirex arbeid for aktører som Aker BP, Shell og Equinor.

Oljemessen i Stavanger er historie, og nærmere 70.000 deltagere har forlatt området bestående av ti idrettshaller og to hoteller. Oljeservicegründerne i Envirex har pakket ned standen sin, ryddet opp på festlokalet og dratt tilbake til verkstedet på Klepp på Jæren – hvor det hele begynte for syv år siden.

– Som gründer har du en indre motivasjon og et ønske om å skape noe selv. Jeg hadde i hvert fall tenkt på det i mange år før vi startet, sier Thomas Aunvik.

25 år gammel gikk han og Kenneth Thunheim fra industribedriften Malm & Orstad, med fagbrev som automatikere, til et tomt kontorlokale. Derfra ringte de Kjetil Njærheim, som holdt på å fullføre en mastergrad i Brasil.

– Jeg fikk beskjed om at de skulle i gang, og at jeg var den som skulle ta økonomi, administrasjon og kontorarbeid. Jeg svarte at jeg ikke kunne noe om hydraulikk og at jeg dessuten var i Brasil. Men da sa de at selskapet skulle til Brasil etter hvert, så det passet egentlig bra.

Fakta

Navn: Thomas Aunvik (32), Kjetil Njærheim (31) og Kenneth Thunheim (36).

Forretningsidé: Skape en oljeserviceleverandør som både tilbyr kombinasjonen av det hydraulisk mekaniske og kontrollsystemer.

Finansiering: Bygget stein for stein med selvfinansiering.

Ambisjoner: Fortsette å drive produktutvikling i høyt tempo.

Eiere: Aunvik og Thunheim eier 42,5 % prosent, Njærheim 10 prosent og stefaren til Aunvik eier 5 prosent av Envirex Group. De ansatte har eierandeler i noen av datterselskapene.

Sommerkrabber

I dag er Envirex Group en hydraulisk mekanisk bedrift bestående av tre datterselskaper, og med 20 ansatte. Selskapene designer, gjør ingeniørarbeid, monterer og bygger utstyr, verktøy og maskiner som i hovedsak gjør arbeid på havbunnen. I fjor omsatte gruppen for totalt 87 millioner kroner, en økning på 80 prosent fra året før, og tjente 11 millioner kroner.

Aunvik og Njærheim begynte med virksomhet på havbunnen for over 20 år siden, da de solgte krabber om somrene.

– Det var i tiden før Playstation og Apple, så vi drev med krabbefangst. Thomas fikset teiner, båt og bensin, mens jeg hang opp plakater og sto for salget. Inntektene gikk til mer bensin og flere teiner, forteller Njærheim.

De solgte krabbene for 20 kroner pr. stykk. Da naboguttene ville bli med, fikk de 10 kroner, til forargelse for en av fedrene.

– Han sa at det ikke var rettferdig at vi fikk 10 kr når de fikk de 10. Jeg påpekte at han også var bedriftsleder, som ordnet firmabil og arbeidsklær til de som arbeidet for ham, og at han også hadde rett på inntekter fra de som arbeidet for ham. Og det var han jo enig i.

Les også: Rentedommen er klar

– Sendte blomster til fruen

Ti år gamle bestemte de seg for at en dag skulle de drive selskap sammen.

Nå har de navn som Shell, Aker BP, Equinor, DeepOcean, Subsea 7, Reach Subsea og Aker Solutions på kundelisten.

Thomas Aunvik og Njærheim har navn som Shell, Aker BP og Equinor på kundelisten. Foto: Iván Kverme

– Det er nok grensesnittet mellom det hydraulisk mekaniske og kontrollsystemer som har gjort at vi har lykkes med prosjektene vi har bydd på, for det er ikke så veldig mange som har kompetanse på begge områdene. Vi har i tillegg et verksted med gutter som kan reise offshore og operere systemene, forklarer Njærheim.

Gjennombruddet kom med en større kontrakt fra IK Norway, som skulle ha produkt og personell offshore.

– Vi måtte produsere og bygge utstyr på syv uker, og hadde ikke tid til dokumentasjon, testing og brukermanual før avreise. De spurte om jeg kunne være med offshore og prøve det ut, og det gjorde jeg jo, forteller Aunvik.

– Seks uker senere sendte jeg blomster til fruen før jeg meldte ankomst, og kom hjem til barn som hadde lært seg å gå og som ikke kjente igjen den skjeggete faren sin på trappen.

Les også: Rekordår for Øystein Sunde

Fordelen med dårlige tider

Den siste tiden har de fått flere forespørsler fra andre sektorer, og levert systemer til fiskeoppdrett, bysykler og en plogfabrikk.

– Fellesnevneren er sentraliserte kontrollsystemer, så det stammer fra produktene vi har utviklet innen olje og gass, sier Aunvik.

– Tidligere sto olje- og gassnæringen for 90 prosent av omsetningen, mens nå står den for rundt 70 prosent, sier Njærheim.

Nedturen i oljenæringen har rammet en rekke underleverandører de siste årene. Envirex har tjent penger siden første driftsår og kommet seg ­gjennom uten røde tall på bunnlinjen.

– Fordelen med dårlige tider er at de større aktørene har tid til å lytte til de mindre aktørene, og er åpne for ny teknologi som kan gjøre operasjonene mer ­kostnadseffektive, sier Aunvik.

Les også: Felt for ulovlig overvåking av journalister

– Heier på disse

Det er likevel de mindre operatørselskapene som har vært helt avgjørende for Envirex.

– Det er veldig vanskelig når du kommer med et nytt produkt, og kunden vil ha prosjektreferanser, og her har Aker BP og Shell skilt seg ut. De har virkelig turt å satse på våre ting, fortsetter Aunvik.

– Nøkkelpersoner i både nyetablerte og større internasjonale operatørselskaper har vist oss tillit, gitt oss teknologiutfordringer og håndtert oss profesjonelt. Vi heier på disse, ettersom helt avgjørende for å ivareta de mindre leverandørene på sokkelen, sier Njærheim.

De trekker frem et produkt som de mener kan bli den nye bransjestandarden.

– Vi begynte å utvikle «Octopoda skid» i 2013, et verktøy som gir ROV (remote operating vehicle, red. anm) helt nye arbeidsområder og kapasiteter. Dette erstatter mye av det eksisterende subsea-utstyret, og benytter seg av eksisterende infrastruktur knyttet til juletrær på havbunnen for å utføre testing og installasjon, sier Aunvik.

– Det er ganske kult at et lite selskapet fra Klepp sitter og utvikler et verktøy som de større aktørene vil bruke i såpass stor grad.

Les også: – En skikkelig melkeku

Fremdeles i registolen

De har fortsatt kontrollen over selskapet selv. Aunvik og Thunheim eier 42,5 prosent hver, mens Njærheim eier 10 prosent og stefaren til Aunvik eier 5 prosent av Envirex Group. I to av datterselskapene har dessuten de ansatte eierandeler.

– Det har vært noen friere, men ingen som har ledet til noe mer seriøst. Vi har fortsatt et ønske om å skrive denne boken selv, og det er mange kapitler igjen, sier Njærheim.

Det dreier seg fortsatt om produktutvikling i høyt tempo.

– Vi snakker lite om størrelse, kroner og øre, og budsjetter har vi knapt. Eller, vi har budsjetter for hvor mye verktøy vi forventer å bruke på verkstedet. Og så har vi målsettinger når det gjelder kvalitet, prosjekter, teknologi, kunder og markeder, fortsetter Njærheim.

Fremover kan det også skje ting utenfor lande­grensene.

– Vi har noen internasjonale partnere som driver litt annerledes, og som fronter produktene andre ­utvikler. Det er fantastisk for sånne som oss.

Les også: Märtha Louise legger ned Engleskolen

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 8. september

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund
Siste nytt
00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund
Populært