Fra krabbefangst til millionbutikk på havbunnen

Envirex, her ved gründerne Kenneth Thunheim (f.v.), Kjetil Njærheim og Thomas Aunvik. Foto: Iván Kverme
Envirex, her ved gründerne Kenneth Thunheim (f.v.), Kjetil Njærheim og Thomas Aunvik. Foto: Iván Kverme
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra verkstedet på Jæren utfører det lille ­hydraulikk- og mekanikk­selskapet ­Envirex arbeid for aktører som Aker BP, Shell og Equinor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljemessen i Stavanger er historie, og nærmere 70.000 deltagere har forlatt området bestående av ti idrettshaller og to hoteller. Oljeservicegründerne i Envirex har pakket ned standen sin, ryddet opp på festlokalet og dratt tilbake til verkstedet på Klepp på Jæren – hvor det hele begynte for syv år siden.

– Som gründer har du en indre motivasjon og et ønske om å skape noe selv. Jeg hadde i hvert fall tenkt på det i mange år før vi startet, sier Thomas Aunvik.

25 år gammel gikk han og Kenneth Thunheim fra industribedriften Malm & Orstad, med fagbrev som automatikere, til et tomt kontorlokale. Derfra ringte de Kjetil Njærheim, som holdt på å fullføre en mastergrad i Brasil.

– Jeg fikk beskjed om at de skulle i gang, og at jeg var den som skulle ta økonomi, administrasjon og kontorarbeid. Jeg svarte at jeg ikke kunne noe om hydraulikk og at jeg dessuten var i Brasil. Men da sa de at selskapet skulle til Brasil etter hvert, så det passet egentlig bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta

Navn: Thomas Aunvik (32), Kjetil Njærheim (31) og Kenneth Thunheim (36).

Forretningsidé: Skape en oljeserviceleverandør som både tilbyr kombinasjonen av det hydraulisk mekaniske og kontrollsystemer.

Finansiering: Bygget stein for stein med selvfinansiering.

Ambisjoner: Fortsette å drive produktutvikling i høyt tempo.

Eiere: Aunvik og Thunheim eier 42,5 % prosent, Njærheim 10 prosent og stefaren til Aunvik eier 5 prosent av Envirex Group. De ansatte har eierandeler i noen av datterselskapene.

Sommerkrabber

I dag er Envirex Group en hydraulisk mekanisk bedrift bestående av tre datterselskaper, og med 20 ansatte. Selskapene designer, gjør ingeniørarbeid, monterer og bygger utstyr, verktøy og maskiner som i hovedsak gjør arbeid på havbunnen. I fjor omsatte gruppen for totalt 87 millioner kroner, en økning på 80 prosent fra året før, og tjente 11 millioner kroner.

Aunvik og Njærheim begynte med virksomhet på havbunnen for over 20 år siden, da de solgte krabber om somrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var i tiden før Playstation og Apple, så vi drev med krabbefangst. Thomas fikset teiner, båt og bensin, mens jeg hang opp plakater og sto for salget. Inntektene gikk til mer bensin og flere teiner, forteller Njærheim.

De solgte krabbene for 20 kroner pr. stykk. Da naboguttene ville bli med, fikk de 10 kroner, til forargelse for en av fedrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han sa at det ikke var rettferdig at vi fikk 10 kr når de fikk de 10. Jeg påpekte at han også var bedriftsleder, som ordnet firmabil og arbeidsklær til de som arbeidet for ham, og at han også hadde rett på inntekter fra de som arbeidet for ham. Og det var han jo enig i.

Les også: Rentedommen er klar

– Sendte blomster til fruen

Ti år gamle bestemte de seg for at en dag skulle de drive selskap sammen.

Nå har de navn som Shell, Aker BP, Equinor, DeepOcean, Subsea 7, Reach Subsea og Aker Solutions på kundelisten.

Thomas Aunvik og Njærheim har navn som Shell, Aker BP og Equinor på kundelisten. Foto: Iván Kverme
Thomas Aunvik og Njærheim har navn som Shell, Aker BP og Equinor på kundelisten. Foto: Iván Kverme

– Det er nok grensesnittet mellom det hydraulisk mekaniske og kontrollsystemer som har gjort at vi har lykkes med prosjektene vi har bydd på, for det er ikke så veldig mange som har kompetanse på begge områdene. Vi har i tillegg et verksted med gutter som kan reise offshore og operere systemene, forklarer Njærheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennombruddet kom med en større kontrakt fra IK Norway, som skulle ha produkt og personell offshore.

– Vi måtte produsere og bygge utstyr på syv uker, og hadde ikke tid til dokumentasjon, testing og brukermanual før avreise. De spurte om jeg kunne være med offshore og prøve det ut, og det gjorde jeg jo, forteller Aunvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Seks uker senere sendte jeg blomster til fruen før jeg meldte ankomst, og kom hjem til barn som hadde lært seg å gå og som ikke kjente igjen den skjeggete faren sin på trappen.

Les også: Rekordår for Øystein Sunde

Fordelen med dårlige tider

Den siste tiden har de fått flere forespørsler fra andre sektorer, og levert systemer til fiskeoppdrett, bysykler og en plogfabrikk.

– Fellesnevneren er sentraliserte kontrollsystemer, så det stammer fra produktene vi har utviklet innen olje og gass, sier Aunvik.

– Tidligere sto olje- og gassnæringen for 90 prosent av omsetningen, mens nå står den for rundt 70 prosent, sier Njærheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedturen i oljenæringen har rammet en rekke underleverandører de siste årene. Envirex har tjent penger siden første driftsår og kommet seg ­gjennom uten røde tall på bunnlinjen.

– Fordelen med dårlige tider er at de større aktørene har tid til å lytte til de mindre aktørene, og er åpne for ny teknologi som kan gjøre operasjonene mer ­kostnadseffektive, sier Aunvik.

Les også: Felt for ulovlig overvåking av journalister

– Heier på disse

Det er likevel de mindre operatørselskapene som har vært helt avgjørende for Envirex.

– Det er veldig vanskelig når du kommer med et nytt produkt, og kunden vil ha prosjektreferanser, og her har Aker BP og Shell skilt seg ut. De har virkelig turt å satse på våre ting, fortsetter Aunvik.

– Nøkkelpersoner i både nyetablerte og større internasjonale operatørselskaper har vist oss tillit, gitt oss teknologiutfordringer og håndtert oss profesjonelt. Vi heier på disse, ettersom helt avgjørende for å ivareta de mindre leverandørene på sokkelen, sier Njærheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De trekker frem et produkt som de mener kan bli den nye bransjestandarden.

– Vi begynte å utvikle «Octopoda skid» i 2013, et verktøy som gir ROV (remote operating vehicle, red. anm) helt nye arbeidsområder og kapasiteter. Dette erstatter mye av det eksisterende subsea-utstyret, og benytter seg av eksisterende infrastruktur knyttet til juletrær på havbunnen for å utføre testing og installasjon, sier Aunvik.

– Det er ganske kult at et lite selskapet fra Klepp sitter og utvikler et verktøy som de større aktørene vil bruke i såpass stor grad.

Les også: – En skikkelig melkeku

Fremdeles i registolen

De har fortsatt kontrollen over selskapet selv. Aunvik og Thunheim eier 42,5 prosent hver, mens Njærheim eier 10 prosent og stefaren til Aunvik eier 5 prosent av Envirex Group. I to av datterselskapene har dessuten de ansatte eierandeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært noen friere, men ingen som har ledet til noe mer seriøst. Vi har fortsatt et ønske om å skrive denne boken selv, og det er mange kapitler igjen, sier Njærheim.

Det dreier seg fortsatt om produktutvikling i høyt tempo.

– Vi snakker lite om størrelse, kroner og øre, og budsjetter har vi knapt. Eller, vi har budsjetter for hvor mye verktøy vi forventer å bruke på verkstedet. Og så har vi målsettinger når det gjelder kvalitet, prosjekter, teknologi, kunder og markeder, fortsetter Njærheim.

Fremover kan det også skje ting utenfor lande­grensene.

– Vi har noen internasjonale partnere som driver litt annerledes, og som fronter produktene andre ­utvikler. Det er fantastisk for sånne som oss.

Les også: Märtha Louise legger ned Engleskolen

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 8. september