Grensehandelen øker igjen

Grensehandelen øker videre. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Grensehandelen øker videre. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn grensehandlet for 15,1 milliarder kroner fra sommeren 2017 til sommeren 2018. Det er 571 millioner mer enn den forrige tolvmånederseperioden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grensehandelen på dagsturer til utlandet økte med 4 prosent fra tredje kvartal 2017 til og med andre kvartal 2018.

Antallet dagsturer falt imidlertid med 2,2 prosent, fra 8,3 til 8,1 millioner turer i den samme perioden, viser tall Statistisk sentralbyrå la fram torsdag.

Virke handel er bekymret over tallene og tror den storstilte utbyggingen på grensen tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler.

Les også: Grensehandel kan gi Jensen sukkersjokk

NHO bryter sukkersamarbeidet med regjeringen

Rammer alle

– Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek og sportsforretninger til dagligvare. Det er helt uakseptabelt at norske myndigheter legger til rette for eksport av handel og arbeidsplasser til utlandet, sier Harald Andersen, direktør for Virke handel.

NHO Mat og Drikke hevder grensehandelen svekker norsk omstillingsevne

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utviklingen burde bekymre regjeringen som stadig snakker om de 200.000 nye arbeidsplassene vi må skape for å sikre velferden for fremtiden, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

Krever handling

Det høye norske avgiftstrykket medfører, ifølge NHO, en uholdbar konkurranseulempe for norske mat- og drikkeprodusenter, og virker direkte drivende på grensehandelen.

– Økningen i særavgiftene på sjokolade- og sukkervarer har forsterket konkurranseulempen dramatisk for en stor del av norsk mat- og drikkenæring.

– Nivået på handelslekkasjen til Sverige er nå så stor at det gir negative strukturelle og langsiktige virkninger for mat- og drikkenæringen i Norge, og det krever rask handling fra norske myndigheter, sier Brubakk.

Les også: Søt avgift smaker surt for næringen

Millionene smelter bort for sjokoladeprodusent