Ryanair-tillitsvalgt oppsagt – forbundsleder lover konsekvenser

Paraplyorganisasjonen for mer enn 38.000 piloter i Europa har bedt om et møte med Ryanair etter oppsigelsen av tillitsvalgte Olav Leeman. Flyselskapet avslår invitasjonen til møte. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Paraplyorganisasjonen for mer enn 38.000 piloter i Europa har bedt om et møte med Ryanair etter oppsigelsen av tillitsvalgte Olav Leeman. Flyselskapet avslår invitasjonen til møte. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke ble tillitsvalgt og Ryanair-pilot Olav Leeman sagt opp. Forbundsleder Yngve Carlsen kaller det «fagforeningsknusing» og lover konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leeman representerer flyselskapets transnasjonale pilotgruppe og er sekretær for RTPGs (Ryanair Transnational Pilot Group) Master Executive Committee (MEC).

– Ryanairs forsøk på fagforeningsknusing gjennom avskjedigelsen av en sentral tillitsvalgt vil få konsekvenser for flyselskapet. Med dagens pilotmangel er nemlig tiden for fryktbasert ledelse forbi, sier forbundsleder Yngve Carlsen Norsk Flygerforbund til FriFagbevegelse.

Samtlige europeiske flygerforbund har gjennom European Cockpit Association (ECA), paraplyorganisasjonen for mer enn 38.000 piloter i Europa, bedt om et møte med Ryanair-ledelsen for å rydde opp. I brevet krever de blant annet at pilotene selv skal kunne velge sine representanter og få tilstrekkelig tid til å drive fagforeningsarbeid.

Ryanair har ikke svart på brevet, men sier til FriFagbevegelse at de avslår invitasjonen.

– Siden ECA (og RTPG) er en lobbygruppe (ledet av en Lufthansa-pilot) med piloter fra konkurrerende flyselskap, har de ingen juridisk status eller rolle i Ryanair, skriver selskapet i en epost.

De vil ikke kommentere oppsigelsen av Leeman.