Rapport: 100 millioner skattekroner betalt i overpris for boliger i Oslo

Flere hundre boligsalg og boligkjøp er gransket etter at Oslo kommune har betalt en betydelig overpris for kjøp av leiligheter. Nå skal kommunen forsøke å få pengene tilbake.
Flere hundre boligsalg og boligkjøp er gransket etter at Oslo kommune har betalt en betydelig overpris for kjøp av leiligheter. Nå skal kommunen forsøke å få pengene tilbake. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommunes boligselskap Boligbygg KF har betalt over 100 millioner kroner i overpris for boliger i Oslo, viser en granskningsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rapporten er svært alvorlig for Boligbygg. Granskningen av boligkjøpene beskriver en stor mengde feil, unnlatelser og disposisjoner som er i strid med en rekke lover, regler og standarder, sier den nye styrelederen i Boligbygg, Stig L. Bech, om rapporten.

Advokatselskapet Deloitte har siden november i fjor gått gjennom kjøp av 632 boliger og salg av 28 boliger.

Det er anslått at Boligbygg har betalt 80 til 115 millioner kroner over markedsverdi for de kjøp som det kommunale selskapet har gjort direkte fra selger.

Rettslig

Boligselskapets styreleder er tydelig i sin kritikk. Han mener at ledelsen i selskapet har sviktet og gjort en dårlig jobb.

– Dette er offentlige midler som skulle vært benyttet til å oppfylle Boligbyggs formål og viktige samfunnsoppdrag med å skaffe til veie boliger for vanskeligstilte i Oslo kommune. Saken har også svekket tilliten til at foretaket forvalter offentlige midler forsvarlig, sier Bech,

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommuneadvokaten har fått rapporten og vurderer rettslig oppfølging, som arbeidsrettslige saker og anmeldelser.

Aktuelt: Tidligere Veireno-sjef må møte i retten etter søppelkaoset i Oslo

Alarm

I fjor ble det slått alarm og satt i gang granskning etter at Dagens Næringsliv avdekket hvordan investorer hadde videresolgt bygårder og leiligheter til Boligbygg med milliongevinst.

En konkursgjenganger og en kommunekonsulent i det kommunale foretaket Boligbygg er siktet av Økokrim for grov korrupsjon etter avsløringene. I tillegg ble byråd Geir Lippestad byttet ut etter at skandalen ble kjent.

Saken er fortsatt under etterforskning.

Også administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg har fratrådt sin stilling etter at skandalen ble kjent, mens hele styret er byttet ut.

Aktuelt: Politiet: – Koblinger mellom skytingene i Oslo