Høy vannføring:  – Alt startet med en visjon

Mohamed sambou tapper Snåsasvann på flaske, med staten på laget. Foto: Håvard Zeiner.
Mohamed sambou tapper Snåsasvann på flaske, med staten på laget. Foto: Håvard Zeiner.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marokkanskfødte Mohamed Sambou har vunnet sjarmør­etappen. Snåsavann har nådd markedet. Staten har stilt opp med 10,7 millioner kroner for å få produksjonen i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansavisen: Troen på at det kan være penger i rent vann drukner aldri.

En flod av norske flaskevann-prosjekter preget 2000-tallet. Penger fra Sultanfamilien i Oman, Røde Kors-vannet og ville utenlandseventyr med Voss Water. Finansavisen og Kapital kunne fortelle om det ene spektakulære prosjektet etter det andre. I 2015 regnet vi oss frem til at 900 millioner var gått tapt i syv vannfiaskoer.

I dag er det langt færre, men fortsatt mange som prøver seg (se egen sak). Den mest optimistiske av dem alle er Mohamed Sambou. Han er født i Marokko, vokste opp i Belgia og kom til Norge på 1980-tallet. I 2011 lanserte han Snåsavann.

– Jeg må med ydmykhet konstatere at vi har fått det til. Det har vært mye jobb og mye flaks. Men flaksen kommer ikke av seg selv. Hvis du jobber hardt og omgir deg med gode folk, så øker sannsynlighetene for å oppleve flaks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snåsavann produserer i dag femlitersdunker som går til Rema 1000 og Europris. I tillegg lager de «logovann» til bedrifter og organisasjoner som vil ha flastflasker med sitt eget navn på. Men nå lysner det visstnok også for et gjennombrudd for eget merkenavn. Snåsavann skal ha landet et samarbeid med Norgesgruppen og Coop om distribusjon i Midt-Norge, under navnet «Snåsa. Naturlig mineralvann». I tillegg har Snåsavann inngått et samarbeid med et konsept som kaller seg «Bønder i byen», som skal sørge for at vannet kommer i 20 til 25 butikker i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt startet med en visjon, jeg hadde tro på at vi kunne bli en stor aktør.

Helt vanntett er ikke Sambous planer. Samlet underskudd siden oppstarten er rett under 10 millioner kroner. I 2017 omsatte bedriften for 3,1 millioner kroner. Resultat før skatt var 1,6 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal videre. Hittil i år har vi omsatt for 6 millioner kroner, sier han.

Les også: Pengene fosser ut av Voss of Norway

Støtte fra staten

Staten har bidratt sterkt til at vanneventyret er blitt til. Innovasjon Norge i Trøndelag har gjort 13 vedtak gjennom seks år knyttet til selskapet Snåsavann. Pengene har strømmen jevnt inn siden 2011. Totalbeløpet er 10,7 millioner kroner. 3,45 millioner er risikolån. Resten er ulike former for tilskudd.

– Mulighetene er blitt til gjennom de menneskene jeg har møtt underveis. Lokalsamfunnet, de første ansatte, de første aksjonærene og Innovasjon Norge.

Han anslår at det totalt er investert mellom 30 og 35 millioner kroner. Han har også fått penger fra kommunen. Offentlige midler har vært avgjørende for å vann til en vinner.

– Det ville være lett for dem å si nei. Det er mange som har prøvd seg i dette markedet. Men de må ha sett noe i visjonen min som gjorde at de ville satse. Ja, vi har hatt et fantastisk samarbeid med Innovasjon Norge, sier Sambou.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens flere vannprodusenter flytter vannet fra kilden til et sted hvor det tappes og merkes, har Snåsavann hele sin produksjon på samme sted. Sambou mener han allerede har oppfylt mye av tilliten samfunnet har gitt ham, gjennom å skape arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I begynnelsen var vi to – tre personer som holdt på her. Nå er vi til sammen ti stykker. Det er fantastiske folk. Ti arbeidsplasser i Snåsa er mye.

Les også: Slik vil Nils Marius bli rik - skal selge Snåsavann hos Reitan

Eksport

I tillegg til stor tillit har Sambou fått en og annen heftelse. Dnb Bank har pant for 3 millioner kroner, mens Innovasjon Norge har pant i varelager og driftstilbehør på 3,5 millioner.

Målet er eksport. Sambou peker på at bedriften har fått internasjonal oppmerksomhet. Vannet ble belønnet med bronse i smakskonkurransen «The International FineWaters Tasting Competition» i Equador våren 2018 får vi opplyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi startet med et hull i bakken i Trøndelag. Nå er markedet ute i verden blitt oppmerksom på oss. Jeg brukte hele kvelden i går på å svare på internasjonale henvendelser. Vi får enormt mye tilbakemeldinger. Kildevannet vårt er helt fantastisk, det er bare å smake.

Kilden til Snåsavann ligger ved Korsvollan, en drøy mil fra Snåsa sentrum. Den underjordiske grunnvannskilden har en kapasitet på om lag en milliard liter årlig. Kilden ble godkjent som «Naturlig mineralvann» av Mattilsynet i 2013. Omtrent samtidig som boken om Snåsamannen ble en bestselger i Norge begynte Sambou å jobbe med ideen om å tappe vann på flaske og selge det til verden.

– Du har høye ambisjoner om vekst. Greier du å finansiere denne veksten?

– Det er et godt spørsmål. Men hele vår historie har handlet om å ta det neste steget og å utvikle oss videre. Det startet med et lite stipend og noen tusenlapper i kapital. Senere fikk jeg mer. Nå har vi moment og vi ser positivt på å få inn mer kapital.

På hjemmesiden inviterer Snåsavann til samarbeid med nye investorer.

Les også:
Nei, det er ikke farlig å drikke flaskevann som har gått ut på dato Harrods selger norsk flaskevann for 840 kroner flaska
Denne saken ble først publisert i Finansavisen