Milliardresultat for SAS til tross for kanselleringer

Et Boeing 737-fly fra SAS tar av fra Flesland lufthavn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Et Boeing 737-fly fra SAS tar av fra Flesland lufthavn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross kanselleringer i sommer og dyrere flybensin, hadde SAS et resultat på 1,97 milliarder svenske kroner i perioden mai-juni. – Veldig bra, sier analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS-resultatet har økt fra samme periode forrige år, da det var på 1,77 milliarder svenske kroner. Inntektene steg til 13,1 milliarder fra 12,2 milliarder kroner i fjor.

– Dette er et av de sterkeste resultatene i SAS' historie, til tross for økte kostnader til flydrivstoff og operasjonelle utfordringer, skriver SAS-sjef Rickard Gustafson i en kommentar til kvartalsrapporten.

Han ber samtidig passasjerene om unnskyldning for de flere hundre flygningene som ble innstilt i sommer. Ifølge SAS skal «uforutsette kostnader» ha belastet kvartalsresultatet med 100 millioner kroner. De økte bensinprisene har bidratt med en ekstrakostnad på 500 millioner svenske kroner.

Les også: SAS-krisen: – Nøtteposer som nødrasjon for ikke å besvime på jobb

SAS kan få tvangsmulkt for dårlig tilrettelagt nettside

SAS-piloter kan tjene 25.000 kroner på en ekstravakt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økte prisene

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier til E24 at han synes tallene ser veldig bra ut. Han peker blant annet på at selskapet har «hedget» drivstoff, noe som har hatt positiv effekt på resultatet. I tillegg peker han på at SAS har klart å øke prisene.

– Noe skyldes at konkurransebildet i Europa ikke ble så tøft som forventet i sommer, delvis fordi Eurowings ikke fikk satt i drift alle flyene kjøpt inn fra Air Berlin-konkursen, og Ryanair har heller ikke økt sommertrafikken så mye, sier Elnæs.

Aksjeverdien øker

SAS oppgraderer nå utsiktene for regnskapsåret 2017/2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– SAS forventer å levere et resultat før skatt på omkring 2 milliarder svenske kroner. Utsiktene bygger på at ingenting uforutsett inntreffer, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

De gode nyhetene bidro til at SAS-aksjen gikk opp med over 12 prosent etter børsåpning fredag. Aksjen omsettes nå for over 20 svenske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer solgte den norske staten alle sine 37,8 millioner aksjer i SAS for om lag 597 millioner kroner. Salget tilsvarte 9,88 prosent av aksjene i selskapet, som staten har eid en andel av siden 1946. Staten fikk 17,25 svenske kroner per aksje.

Les også: Svensk forsker ut mot SAS-sjefen

SAS om over 1000 innstilte fly på seks sommeruker: – Utgjør noen små promille