Opposisjonen krever at Høie rydder opp i Aleris-avtale:

– Utilgivelig sløsing med skattepenger

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) blir bedt av opposisjonen om å granske statens kjøp av privat øyebehandling. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) blir bedt av opposisjonen om å granske statens kjøp av privat øyebehandling. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Opposisjonen reagerer kraftig på det offentliges kjøp av kostbar, privat øyebehandling og ber helseminister Bent Høie (H) rydde opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er hårreisende og en skandale at Helse sør-øst betaler så mye for en injeksjon, sier Tuva Moflag (Ap) i helse- og omsorgskomiteen til Bergens Tidende.

– Dette er en stor skandale. Det er utilgivelig sløsing med skattepenger, penger som kunne kommet mange pasienter til gode. Og saken viser hvor naiv den norske velferdsstaten kan være i møte med velferds­profitører og kommersielle selskap, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Les også: Staten kjøpte private øyeoperasjoner for seks ganger prisen

– Noe er noe hakkende galt

Både Lysbakken og Kjersti Toppe i Senterpartiet har sendt skriftlig spørsmål til helseministeren. Toppe ber om at saken blir gransket og at avtalen med Aleris sies opp.

– Dette kan ikke bare få pass­ere. Dersom Helse sør-øst har visst at de har betalt millionvis i overpris, så er noe hakkende galt, sier hun.

Olaug V. Bolle­stad i KrF ber også Høie reagere.

– Hemmeligholdet må opphøre

– For å sikre forsvarlig bruk av tjenester fra private må hemmeligholdet opphøre, sier hun.

BT skrev onsdag at staten de siste årene har kjøpt privat øyebehandling hos Aleris for 200 millioner kroner, mens offentlige sykehus kunne gjort jobben for 33 millioner.

Aleris mener utregningen ikke stemmer og at de aldri har forsøkt å skjule praksisen.

Personvernpolicy