Meny

Offentlig ølfest

Robert Johansen er grunnlegger og daglig leder av verdens nordligste bryggeri, Svalbard Bryggeri, som tappet sitt første øl august 2015. Han har fått betydelige midler av Innovasjon Norge. NTB scanpix.
Robert Johansen er grunnlegger og daglig leder av verdens nordligste bryggeri, Svalbard Bryggeri, som tappet sitt første øl august 2015. Han har fått betydelige midler av Innovasjon Norge. NTB scanpix.

Innovasjon Norge rakk å putte 27 millioner kroner i 28 ulike mikrobryggerier før markedet snudde. Nå skummer det av konkursene.

Malt, vann, humle og gjær. Blandingen fascinerer og forfører nordmenn. Kvern malten, varm opp kvernet malt i vann, ha i humle og la det koke. Kjøl det ned og ha i gjær. La gjæringsprosessen gå sin gang. Så er tiden kommet for å inspisere. Den jobben blir nå av og til gjort av en bobestyrer.

Voss Fellesbryggeri og Telemark Mikrobryggeri er to betydelige konkurser. Men bransjen venter at det kan bli flere. Mens Bryggeri- og drikkevareforeningen hadde 23 medlemmer i kategorien småskalabryggerier i 2010 er tallet i dag rundt 130.

I tillegg til malt, vann, humle og gjær er det én ­ingrediens til som har fått norske mikrobryggerier til å skyte fart: Penger fra Innovasjon Norge. I en oversikt Finansavisen har laget inngår tildelinger på 27 millioner kroner til 28 ulike mikrobryggerier. En del er lån og en del er tilskudd.

Les også: Bryggeri satser 90 mill. på Rema-samarbeid

Skjøt fart rundt 2010

Trenden med små bryggerier skjøt fart for åtte til ti år siden. Underveis har enkelte snakket om å gjøre norske mikrobryggerier til en eksportvare. Tidligere landbruks- og matminister Sylvi Listhaug dro med seg fem trønderske håndverksbryggerier til messen Grüne Woche i Tyskland i 2015. Samtidig la hun frem en strategi for å eksportere lokalt produsert mat og drikke fra Norge. Norske nisjeprodusenter skulle ut i verden. «Vi har ingen ambisjoner om eksport», innrømmet en av bryggerigründerne som var med til Tyskland, i et intervju med Finansavisen. Artikkelen hadde tittelen «Statsbrygg».

Distriktspolitikk

Innovasjon Norge opplyser at mikrobryggerier ikke har vært noe særskilt satsningsområde ved tildelinger.

– Det er potensialet i det enkelte prosjekt som vurderes. Det meste av midler til mikrobryggerier er distriktsmidler, sier kredittdirektør Nils Roald i Innovasjon Norge.

Han mener det ikke er signaler om noen konkursbølge.

– Konkursboet i Telemark Mikrobryggeri er ikke avsluttet, og det er ikke endelig avklart hvilket tap Innovasjon Norge vil få på prosjektet. Innovasjon Norge har førsteprioritetspant i selskapets verdier. Vi arbeider for tiden ikke med andre konkurssaker innenfor mikrobryggerier, sier Roald.

Det skummende statstilskuddet har uten tvil bidratt til å skape en del arbeidsplasser i Norge, i tillegg til enorme mengder lokalt brygg.

Lenge gikk det også oppover for de små bryggeriene, men som Finansavisen nylig kunne fortelle har salget nå snudd og gått tilbake. Tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at småskala­bryggeriene hadde en volumvekst på 16,6 prosent i fjor. Fra desember har imidlertid veksttrenden snudd, og nå er markedsandelen gått fra 4,4 prosent til 3,8 prosent. For to uker siden kunne Finansavisen presentere 2017-tall for 60 norske mikrobryggerier. Disse omsatte for til sammen 280 millioner kroner. 34 av bryggeriene gikk med underskudd i fjor. I gjennomsnitt var resultatet på 470.000 kroner.

De 28 bryggeriene på vår liste, som har fått tildelinger fra Innovasjon Norge, har en samlet omsetning på 76 millioner kroner. Det hjelper kanskje å få et klapp på skulderen fra saksbehandleren i Innovasjon Norge. Bryggeriene med statsstøtte hadde et underskudd på «bare» 443.000 kroner i gjennomsnitt.

Les også: Avgiftskutt for øl fra småbryggerier ute på høring

Konkurs

En av dem som har fått kjenne lukten av nybrygget øl er bobestyrer Øystein Malmgren, som har håndtert konkursen i Telemark Mikrobryggeri.

– Virksomheten er solgt videre, men bobehandlingen er ikke avsluttet, sier Øystein Malmgren i advokatfirmaet Wexels i Skien.

Ved konkursen var den samlede gjelden på rundt 15 millioner kroner. Innovasjon Norge hadde pant for et lån på åtte millioner kroner. De vil få dekket noe av kravet, men på langt nær alt.

Gjær fra Belgia ødela for mikrobryggeriet på Klosterøya. Ølet skulle produseres under navnet «Endelig», en belgisk saisson, men det gikk ikke etter planen.

Gjæren var infisert med villgjær. Det fortsatte å gjære etter at det var ferdig, ifølge en reportasje i avisen Varden. Flaskene eksploderte nesten da de ble åpnet. Rundt 150.000 liter øl gikk i sluket.

Saken fortsetter under bildet

VIL VÆRE MED PÅ FESTEN: Finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande serverte en budsjettlekkasje på Grünerløkka Brygghus i Oslo i mai i år. Regjeringen kutter i alkoholavgiften for norske småskalebryggerier. Her med Petter Nome (til venstre). Foto: NTB scanpix.
VIL VÆRE MED PÅ FESTEN: Finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande serverte en budsjettlekkasje på Grünerløkka Brygghus i Oslo i mai i år. Regjeringen kutter i alkoholavgiften for norske småskalebryggerier. Her med Petter Nome (til venstre). Foto: NTB scanpix.

Les også: Siv Jensen med gavepakke til småbryggeriene

Verdens nordligste

Kongen av Innovasjon Norges ølfest er Svalbard Bryggeri. Fra 2014 til 2017 har bedriften fått hele ni ulike tilsagn, på til sammen 7,8 millioner kroner. 4,1 millioner kroner er lån, resten er ulike tilskudd.

Som verdens nordligste bryggeri har det fått omtale verden rundt. Men det har vært en lang reise forsikrer primus motor og daglig leder Robert Johansen, som understreker at han har satset 6 millioner av egne penger. Det var en egen lov som sa at tilvirkning av alkohol på Svalbard ikke var tillatt. Etter mange års iherdig arbeid fikk han Stortinget med seg på å endre loven. I august 2015 kunne han servere Spitsbergen-øl fra eget bryggeri.

– Vi har fått en del tilskudd. Jeg tror nok ikke disse pengene hadde kommet om vi etablerte oss i Tromsø. Vi har nok fått ekstra støtte for den spesielle situasjonen vi er i er oppe, med nedleggelse av Store Norske, sier Johansen.

Gründeren har ingen ambisjoner om å erstatte ­arbeidsplassene som faller bort ved Svalbards hjørnestensbedrift, men han har greid å etablere fire faste jobber på øyriket.

– Vi er fullstendig avhengige av å få en viss ­offentlig støtte. Alt rundt bryggeridriften blir dyrere på Svalbard, sier han.

60 til 70 prosent av salget er lokalt på Svalbard. I tillegg har Svalbard Bryggeri en avtale med Norwegian, slik at «Spitsbergen Pilsner» er å få kjøpt om bord i flyene. Johansen sier han har ambisjoner om å selge mer til Fastlands-Norge, men at dette vil ta tid å bygge opp. I fjor omsatte bedriften for 7,3 millioner kroner og avsluttet året med et resultat på minus 350.000 kroner.

Johansen har fulgt med på den store etableringen av bryggerier i Norge.

– Det har vært en fantastisk utvikling og et gledelig tilskudd til bransjen. Men det har også gått opp for de fleste at dette ikke kan fortsette, og nå ser det ut som det er kommet til en form for stopp. Vi kan vel trygt si at det har vært overproduksjon. Det vil sannsynligvis komme en del konkurser, sier Johansen.

Han tror på dem som har en solid lokal tilknytning og som har greid å bygge bedrift på salg til sin egen region.

– Hvis du kommer inn i dag og tror du skal bli landsdekkende vil du nok gå på en smell.

Les også: Åpner for alkoholproduksjon på Svalbard

Jubler ikke over all pengedryss

Petter Nome i Bryggeri og Drikkevare­foreningen jobber for gode rammebetingelser, men jubler ikke nødvendigvis over at staten drysser penger over småskala-produksjonen.

– Innovasjon Norge må vurdere hver bedrift for seg, finne ut om prosjektet er seriøst og om det er realistisk å oppnå lønnsomhet. De skal kanskje ikke være like strenge som en bank eller en annen finansinstitusjon, men de bør vel gjøre en vurdering av utsikter til lønnsomhet.

På generelt grunnlag mener han det er positivt at Innovasjon Norge har vist interesse for sektoren.

– Det er bra at de støtter opp om lokale initiativer. Så må målet være at de skal gå i pluss.

Foreløpig er det bare Telemark Mikrobryggeri som har gitt staten et betydelig tap.

– Det kan jo hende at det i en periode var litt for lett å få tilskudd til mikrobryggerier. Jeg har lenge varslet om at det har vært en overetablering og at dette kan føre til konkurser. Men det finnes også eksempler på bryggerier som har startet opp i løpet av de siste par årene og som i dag gjør det bra, så bildet er ikke svart-hvitt.

Mikrobryggeriene får mer hjelp av staten. I revidert nasjonalbudsjett foreslo regjeringen et avgiftskutt for småskalabryggeriene, de som produserer mindre enn 500.000 liter øl i året. Avgiftslettelsen anslås til omtrent 15 millioner kroner.

Kanskje det kan hjelpe gjæringen av norske mikrobryggerier.

Les også:
Feirer 500 år med «rent» øl
Ringen er sluttet: – Det var her det hele startet i 1877

Denne saken ble først publisert i Finansavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Mulla Krekar varetektsfengsles i fire uker18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Hoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen06:15 Dette skjer i dag06:00 Mørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30 Ueland-familien håper på dom i Marokko05:29 Dette skjedde i natt05:15 Partiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12 Hundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22 Hetebølge i verdens nordligste bosetning04:15 Bitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43 Tidligere høyesterettsdommer i USA død03:42 Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26 Tidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02 Mann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25 Tre biler i brann i Langesund01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49 Iran bistår savnet tankskip00:08 Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49 Tre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19 Kramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10 Trollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43 – Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12 Instruktør omkom under dykking på Hitra21:27 Helse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25 Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23 Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21 Berlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17 – Perus ekspresident pågrepet i USA21:15 Kvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07 von der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41 Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36 «Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11 Sommerværet snur over hele landet17:45 Økende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43 Redningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35 Mann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33 Krekar har uendelige ankemuligheter16:58 Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56 Medieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37 Slik blir de nye Oslo-trikkene
Siste nytt
19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeMulla Krekar varetektsfengsles i fire uker18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerHoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen06:15NorgeDette skjer i dag06:00SportMørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30NorgeUeland-familien håper på dom i Marokko05:29NorgeDette skjedde i natt05:15NorgePartiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12VerdenHundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22VerdenHetebølge i verdens nordligste bosetning04:15NorgeBitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43VerdenTidligere høyesterettsdommer i USA død03:42NorgeNordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26VerdenTidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02NorgeMann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25NorgeTre biler i brann i Langesund01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49VerdenIran bistår savnet tankskip00:08NorgeFacebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49VerdenTre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19VerdenKramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10NorgeTrollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43Norge– Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12NorgeInstruktør omkom under dykking på Hitra21:27NorgeHelse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25NorgeItalia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23NorgePolitiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21PengerBerlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17Verden– Perus ekspresident pågrepet i USA21:15NorgeKvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07Verdenvon der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41NorgeKallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36Kultur«Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11NorgeSommerværet snur over hele landet17:45VerdenØkende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43NorgeRedningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35NorgeMann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33NorgeKrekar har uendelige ankemuligheter16:58PolitikkTrump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56PolitikkMedieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37NorgeSlik blir de nye Oslo-trikkene
Populært