Offentlig ølfest

Robert Johansen er grunnlegger og daglig leder av verdens nordligste bryggeri, Svalbard Bryggeri, som tappet sitt første øl august 2015. Han har fått betydelige midler av Innovasjon Norge. NTB scanpix.
Robert Johansen er grunnlegger og daglig leder av verdens nordligste bryggeri, Svalbard Bryggeri, som tappet sitt første øl august 2015. Han har fått betydelige midler av Innovasjon Norge. NTB scanpix.

Innovasjon Norge rakk å putte 27 millioner kroner i 28 ulike mikrobryggerier før markedet snudde. Nå skummer det av konkursene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malt, vann, humle og gjær. Blandingen fascinerer og forfører nordmenn. Kvern malten, varm opp kvernet malt i vann, ha i humle og la det koke. Kjøl det ned og ha i gjær. La gjæringsprosessen gå sin gang. Så er tiden kommet for å inspisere. Den jobben blir nå av og til gjort av en bobestyrer.

Voss Fellesbryggeri og Telemark Mikrobryggeri er to betydelige konkurser. Men bransjen venter at det kan bli flere. Mens Bryggeri- og drikkevareforeningen hadde 23 medlemmer i kategorien småskalabryggerier i 2010 er tallet i dag rundt 130.

I tillegg til malt, vann, humle og gjær er det én ­ingrediens til som har fått norske mikrobryggerier til å skyte fart: Penger fra Innovasjon Norge. I en oversikt Finansavisen har laget inngår tildelinger på 27 millioner kroner til 28 ulike mikrobryggerier. En del er lån og en del er tilskudd.

Les også: Bryggeri satser 90 mill. på Rema-samarbeid

Skjøt fart rundt 2010

Trenden med små bryggerier skjøt fart for åtte til ti år siden. Underveis har enkelte snakket om å gjøre norske mikrobryggerier til en eksportvare. Tidligere landbruks- og matminister Sylvi Listhaug dro med seg fem trønderske håndverksbryggerier til messen Grüne Woche i Tyskland i 2015. Samtidig la hun frem en strategi for å eksportere lokalt produsert mat og drikke fra Norge. Norske nisjeprodusenter skulle ut i verden. «Vi har ingen ambisjoner om eksport», innrømmet en av bryggerigründerne som var med til Tyskland, i et intervju med Finansavisen. Artikkelen hadde tittelen «Statsbrygg».

Distriktspolitikk

Innovasjon Norge opplyser at mikrobryggerier ikke har vært noe særskilt satsningsområde ved tildelinger.

– Det er potensialet i det enkelte prosjekt som vurderes. Det meste av midler til mikrobryggerier er distriktsmidler, sier kredittdirektør Nils Roald i Innovasjon Norge.

Han mener det ikke er signaler om noen konkursbølge.

– Konkursboet i Telemark Mikrobryggeri er ikke avsluttet, og det er ikke endelig avklart hvilket tap Innovasjon Norge vil få på prosjektet. Innovasjon Norge har førsteprioritetspant i selskapets verdier. Vi arbeider for tiden ikke med andre konkurssaker innenfor mikrobryggerier, sier Roald.

Det skummende statstilskuddet har uten tvil bidratt til å skape en del arbeidsplasser i Norge, i tillegg til enorme mengder lokalt brygg.

Lenge gikk det også oppover for de små bryggeriene, men som Finansavisen nylig kunne fortelle har salget nå snudd og gått tilbake. Tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at småskala­bryggeriene hadde en volumvekst på 16,6 prosent i fjor. Fra desember har imidlertid veksttrenden snudd, og nå er markedsandelen gått fra 4,4 prosent til 3,8 prosent. For to uker siden kunne Finansavisen presentere 2017-tall for 60 norske mikrobryggerier. Disse omsatte for til sammen 280 millioner kroner. 34 av bryggeriene gikk med underskudd i fjor. I gjennomsnitt var resultatet på 470.000 kroner.

De 28 bryggeriene på vår liste, som har fått tildelinger fra Innovasjon Norge, har en samlet omsetning på 76 millioner kroner. Det hjelper kanskje å få et klapp på skulderen fra saksbehandleren i Innovasjon Norge. Bryggeriene med statsstøtte hadde et underskudd på «bare» 443.000 kroner i gjennomsnitt.

Les også: Avgiftskutt for øl fra småbryggerier ute på høring

Konkurs

En av dem som har fått kjenne lukten av nybrygget øl er bobestyrer Øystein Malmgren, som har håndtert konkursen i Telemark Mikrobryggeri.

– Virksomheten er solgt videre, men bobehandlingen er ikke avsluttet, sier Øystein Malmgren i advokatfirmaet Wexels i Skien.

Ved konkursen var den samlede gjelden på rundt 15 millioner kroner. Innovasjon Norge hadde pant for et lån på åtte millioner kroner. De vil få dekket noe av kravet, men på langt nær alt.

Gjær fra Belgia ødela for mikrobryggeriet på Klosterøya. Ølet skulle produseres under navnet «Endelig», en belgisk saisson, men det gikk ikke etter planen.

Gjæren var infisert med villgjær. Det fortsatte å gjære etter at det var ferdig, ifølge en reportasje i avisen Varden. Flaskene eksploderte nesten da de ble åpnet. Rundt 150.000 liter øl gikk i sluket.

Saken fortsetter under bildet

VIL VÆRE MED PÅ FESTEN: Finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande serverte en budsjettlekkasje på Grünerløkka Brygghus i Oslo i mai i år. Regjeringen kutter i alkoholavgiften for norske småskalebryggerier. Her med Petter Nome (til venstre). Foto: NTB scanpix.
VIL VÆRE MED PÅ FESTEN: Finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande serverte en budsjettlekkasje på Grünerløkka Brygghus i Oslo i mai i år. Regjeringen kutter i alkoholavgiften for norske småskalebryggerier. Her med Petter Nome (til venstre). Foto: NTB scanpix.

Les også: Siv Jensen med gavepakke til småbryggeriene

Verdens nordligste

Kongen av Innovasjon Norges ølfest er Svalbard Bryggeri. Fra 2014 til 2017 har bedriften fått hele ni ulike tilsagn, på til sammen 7,8 millioner kroner. 4,1 millioner kroner er lån, resten er ulike tilskudd.

Som verdens nordligste bryggeri har det fått omtale verden rundt. Men det har vært en lang reise forsikrer primus motor og daglig leder Robert Johansen, som understreker at han har satset 6 millioner av egne penger. Det var en egen lov som sa at tilvirkning av alkohol på Svalbard ikke var tillatt. Etter mange års iherdig arbeid fikk han Stortinget med seg på å endre loven. I august 2015 kunne han servere Spitsbergen-øl fra eget bryggeri.

– Vi har fått en del tilskudd. Jeg tror nok ikke disse pengene hadde kommet om vi etablerte oss i Tromsø. Vi har nok fått ekstra støtte for den spesielle situasjonen vi er i er oppe, med nedleggelse av Store Norske, sier Johansen.

Gründeren har ingen ambisjoner om å erstatte ­arbeidsplassene som faller bort ved Svalbards hjørnestensbedrift, men han har greid å etablere fire faste jobber på øyriket.

– Vi er fullstendig avhengige av å få en viss ­offentlig støtte. Alt rundt bryggeridriften blir dyrere på Svalbard, sier han.

60 til 70 prosent av salget er lokalt på Svalbard. I tillegg har Svalbard Bryggeri en avtale med Norwegian, slik at «Spitsbergen Pilsner» er å få kjøpt om bord i flyene. Johansen sier han har ambisjoner om å selge mer til Fastlands-Norge, men at dette vil ta tid å bygge opp. I fjor omsatte bedriften for 7,3 millioner kroner og avsluttet året med et resultat på minus 350.000 kroner.

Johansen har fulgt med på den store etableringen av bryggerier i Norge.

– Det har vært en fantastisk utvikling og et gledelig tilskudd til bransjen. Men det har også gått opp for de fleste at dette ikke kan fortsette, og nå ser det ut som det er kommet til en form for stopp. Vi kan vel trygt si at det har vært overproduksjon. Det vil sannsynligvis komme en del konkurser, sier Johansen.

Han tror på dem som har en solid lokal tilknytning og som har greid å bygge bedrift på salg til sin egen region.

– Hvis du kommer inn i dag og tror du skal bli landsdekkende vil du nok gå på en smell.

Les også: Åpner for alkoholproduksjon på Svalbard

Jubler ikke over all pengedryss

Petter Nome i Bryggeri og Drikkevare­foreningen jobber for gode rammebetingelser, men jubler ikke nødvendigvis over at staten drysser penger over småskala-produksjonen.

– Innovasjon Norge må vurdere hver bedrift for seg, finne ut om prosjektet er seriøst og om det er realistisk å oppnå lønnsomhet. De skal kanskje ikke være like strenge som en bank eller en annen finansinstitusjon, men de bør vel gjøre en vurdering av utsikter til lønnsomhet.

På generelt grunnlag mener han det er positivt at Innovasjon Norge har vist interesse for sektoren.

– Det er bra at de støtter opp om lokale initiativer. Så må målet være at de skal gå i pluss.

Foreløpig er det bare Telemark Mikrobryggeri som har gitt staten et betydelig tap.

– Det kan jo hende at det i en periode var litt for lett å få tilskudd til mikrobryggerier. Jeg har lenge varslet om at det har vært en overetablering og at dette kan føre til konkurser. Men det finnes også eksempler på bryggerier som har startet opp i løpet av de siste par årene og som i dag gjør det bra, så bildet er ikke svart-hvitt.

Mikrobryggeriene får mer hjelp av staten. I revidert nasjonalbudsjett foreslo regjeringen et avgiftskutt for småskalabryggeriene, de som produserer mindre enn 500.000 liter øl i året. Avgiftslettelsen anslås til omtrent 15 millioner kroner.

Kanskje det kan hjelpe gjæringen av norske mikrobryggerier.

Les også:
Feirer 500 år med «rent» øl
Ringen er sluttet: – Det var her det hele startet i 1877

Denne saken ble først publisert i Finansavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform
Siste nytt
08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30NorgeSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30NorgeFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15NorgeInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00NorgeBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform
Populært