Meny

Dansk eiendomssmell truer Eitzen

Axel C. Eitzen - Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Det er knyttet vesentlig usikkerhet om fortsatt drift for Eitzen Invest.

Skipsreder Axel C. Eitzens Eitzen Rederi AS fikk et resultat etter skatt i 2017 på 952.500 kroner, mot 81,90 millioner kroner i 2016.

Driftsresultatet til selskapet som primært har investeringer innen shipping, i tillegg til investeringer i eiendom og kunst, beløp seg til minus 1,31 millioner kroner i regnskapsåret, mot minus 788.826 kroner året før.

Les også: Audi slipper mer info om e-tron

Usikkerhet om drift

Konsernet står oppført med en negativ egenkapital på 115,34 millioner kroner, mot minus 71,26 millioner kroner året før. Den negative egenkapitalen er ifølge regnskapet i sin helhet relatert til datterselskapet Camillo Real, som er eid 100 prosent av Eitzen Invest.

Eitzen Invest skal i forbindelse med et låneopptak i Camillo Real ha stilt en morselskapsgaranti, og ved årsslutt 2017 var det underdekning for gjelden i Camillo Real. Dersom Jyske Bank innkrever garantien, vil det ifølge en note i selskapet være vesentlig usikkerhet om fortsatt drift, da det ikke ligger tilstrekkelige verdier til grunn for å dekke forpliktelsen i Eitzen Invest.

«Eiendommene er bokført til historisk kost justert for avskrivninger. Etter balansedag har selskapet solgt en eiendom til betydelig over bokført verdi, provenyet gikk i sin helhet til nedbetaling av gjeld. Selskapet har nå en gjenværende eiendom i Danmark, estimert markedsverdi på denne eiendommen er ca. 30 millioner kroner lavere enn gjenværende gjeld i Camillo Real. Datterselskapet Eitzen Invest har stilt garanti overfor långiver i Camillo Real. Dersom långiver innkrever garantien, er det ikke tilstrekkelig verdier til å dekke denne forpliktelsen i underkonsernet Eitzen Invest og det vil være vesentlig usikkerhet om fortsatt drift for underkonsernet Eitzen Invest», heter det i styrets beretning.

Les også: Klæbos dom over Petter Northug

Sterkt comeback

I 2016 gjorde skipsrederen et kjempebyks med et resultat før skatt på 99,79 millioner kroner, mot 0,07 millioner kroner året før.

Av selskapets årsberetningen gikk det frem at resultatet kom fra en realisering av en investering i skipsselskapet Selandia Holding Ltd Pte.

Eitzen hadde en eierandel på en tredel i selskapet, som han solgte for 100 millioner kroner, skrev DN i fjor.

Det lyktes ikke Hegnar.no å få en kommentar fra Axel C. Eitzen onsdag ettermiddag. 

Denne saken ble først publisert på Hegnar.no

Privatøkonomi
Populært