Lakseoppdrett ga 2,4 milliarder i utbytte

Inge Berg.
Inge Berg. Foto: Anders Horntvedt/Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

23 oppdrettere stakk av med solid pott.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Finansavisen): Godt hjulpet av fortsatt høye lakse­priser og mindre sykdom blant laksen tok private oppdrettere ut et utbytte på 2,4 milliarder i fjor. Blant de som tok ut mest var Ola Braanaas. Oppdretteren bak Firda Seafood tok ut 365 millioner kroner.

– Jeg har kjøpt meg en god bruktbil og et hus på Byrknesøy fra 1950-tallet som skal rehabiliteres. Ellers må selvfølgelig formuesskatten dekkes gjennom utbytte fra selskapet, eller så kommer namsmannen og banker på døra, sier Braanaas til Finansavisen.

I tillegg til at mange poengterer at utbyttene ene og alene brukes til å betale formuesskatt, investerer også en rekke oppdrettere i lokalsamfunnet. Gerhard Alsaker er én av dem, skriver Finansavisen. I 2017 åpnet OnarTun, et senter i Onarheim på Tysnes, godt hjulpet av Alsakers fiskemillioner. I tillegg inviterer han årlig til laksefest i Onarheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik går det med lakseprisen

– Vi har brukt betydelig med ressurser i lokalsamfunnet der direkte avkastning ikke nødvendigvis har vært det viktigste, sier Alsaker til Finansavisen.

Inge Harald Berg, eier av Nordlaks Oppdrett og Nordlands desidert rikeste mann, har på to år tatt ut over én milliard kroner i utbytte. Ifølge Finansavisen skal dette trolig i stor grad brukes på prosjektet Havfarm, som selskapet har fått tildelt 21 utviklingstillatelser, tilsvarende 16.380 tonn laks, til å bygge.

Utbytte til private lakseoppdrettere:

* Nova Sea (Olaisen-familien): 650 millioner

* Nordlaks Oppdrett (Inge Harald Berg): 400 millioner

* Firda Seafood (Ola Braanaas): 365 millioner

* Bremnes Seashore (Olav O. Svendsen): 200 millioner

*Glakstadvåg Laks (Roar Karlsen): 170 millioner

Les også: Marine Harvest kan miste konsesjon etter lakserømming

Her finner du Kapitals liste over Norges 400 rikeste

Artikkelen ble først publisert på Hegnar.no.