Utlendingene investerer - Vi henger etter

Thina M. Saltvedt - Foto: Finansavisen
Thina M. Saltvedt - Foto: Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i hovedsak utenlandske selskaper som har investert i norsk vindkraft den siste tiden, skriver Sysla.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenlandske selskaper er allerede inne i norsk vindkraft med investeringer på rundt 20 milliarder kroner, viser en kartlegging Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Adresseavisen har gjort.

Ifølge BT, ser giganter som Google, Blackrock og storbanken Credit Suisse stort potensiale i norsk vindkraft og de jakter lønnsomme prosjekter.

Øyulf Hjertenes, sjefredaktør i Bergens Tidende, tror det er en frykt blant nordmenn for de voldsomme inngrepene som kreves.

Les også: Verdsettelsesguru: - Amazon forskrekker meg

– Vindkraft er kontroversielt i Norge. Det handler om de voldsomme inngrepene det vil medføre. Det er snakk om å bygge turbiner som er 180 meter høye, som det skal bygges mange hundre av langs norskekysten. Og det i et land som skal selge seg på turisme, som skal ta vare på dyre- og fugleliv, og ikke lage for mange veier på sårbare steder, sier Hjertenes til Sysla.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Anleggskjempe leverer bedre enn ventet

Thina Saltvedt, analytiker i Nordea Markets, tror norske bedrifter er redd for at merkenavnet kan ta skade av investeringer som potensielt kan være kontroversielle.

– Merkevarenavnet kan få en rift, og det tror jeg er større sjanse for et norsk selskap enn et utenlandsk selskap, sier analytikeren til Sysla.

Hun mener det har vært en holdningsendring blant internasjonale investorer de siste par årene.

– Der har jo Norge en fordel med å produsere grønn energi. Det er ikke tvil om at vi nå ser en trend om at produsenter ønsker seg grønn energi, rett og slett fordi kunder og investorer begynner å kreve det i en helt annen grad enn for kun to år siden, forteller Saltvedt overfor Sysla.

Saken er først publisert på Hegnar.no