Laserkrigeren
Å tjene penger på et budskap «ingen» tror på, har seriegründer Andreas Bjerkedal så stor tro på at han allerede har bygget en kjede med klinikker.
Andreas Bjerkedal var den skoleflinke Ullern-gutten som likevel laget mye leven og kvalm i klasserommet. Han legger ikke skjul på at han har ADHD. Etter videregående jobbet han noen år med salg, uten å vite hvor veien skulle gå videre. Han forsøkte seg på Norges Handelshøyskole.
– Jeg sluttet etter et halvt år. Jeg likte ikke miljøet der, og studerte heller pedagogikk en liten stund før jeg jobbet med salg noen år til.
Så begynte ballen å rulle raskt for Bjerkedal, som tok en bachelor på Copenhagen Business School. Der skrev han en eksamensoppgave om å starte eksamensforberedende kurs for studenter, og startet selskapet Aspiri. Et par år senere startet han opp Mentor Norge, og han var også involvert i oppstarten av reklamebyrået Yellow Banana.
– I fjor sommer startet jeg Vexo som fokuserer på den finansielle delen av blockchainteknologien, og var med på oppstarten av techselskapet Tøtsj.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFakta
Navn:
Andreas Bjerkedal (34).
Selskap:
SK Norge AS.
Forretningsidé:
Starte en landsdekkende klinikk-kjede med forebyggende helsetiltak.
Ambisjon:
Ha 50 klinikker og omsette for mellom 100 og 200 millioner kroner om tre år.
Finansiering:
400.000 kroner i aksjekapital og 100.000 kroner i lån.
Eiere:
Hovedaksjonærer er Andreas Bjerkedal (50 prosent) og lege Erik Stange Ankere (20 prosent).
Navn:
Christoffer Omberg (25) og Marius Røed Wang (24).
Tidligere i år var jeg også med på å starte opp Blodprøver.no, hvor man bestiller blodprøver på nett. Da tenkte jeg at nå driver jeg med nok!
50 kilo lettere
Slik gikk det ikke. Ved påsketider i år dukket Kaja Traavik Østvang opp. Hun var blitt 50 kilo lettere siden de møttes forrige gang. Bjerkedal spurte hvordan hun hadde fått det til, og Østvang fortalte ham at hun hadde brukt en maskin som behandlet fett uten kirurgiske inngrep.
– Jeg klarte ikke å la det ligge. Gründeren i meg våknet! 6 av 10 i Norge er overvektige, og fedme er et større problem enn sult. Det er paradoksalt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKaja Traavik Østvang ble selv bekymret da hun så hvilken virkning Eximia-maskinen hadde på kroppen hennes. Hun gikk ned over 20 kilo på noen måneder.
– Hadde jeg fått kreft? Hiv? Legen undersøkte meg, og alle verdier er bra. Men jeg hadde likevel vanskeligheter med å tro på dette, sier Østvang.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg trodde heller ikke på det. Det er jo egentlig umulig, men nå ser jeg jo resultatet, legger Bjerkedal til.
Les også: Fra superdame til rå forfatter
De forteller at maskinen bruker en kald, lavfrekvent laser som strykes over der du vil bli kvitt underhudsfettet. Der er det lite oksygen og dårlig blodsirkulasjon. Fettet gjøres mykt og brunt, og gjør det enklere å forbrenne. Etter behandling på for eksempel magen, er magen helt myk.
– Noen går ned 0,5 centimeter i livvidde etter en behandling. Andre 8 centimeter. Det varierer fra person til person, forklarer Bjerkedal, som legger til at de nå samarbeider med en fett- og genforsker på Haukeland sykehus for virkelig å finne ut av hva som skjer på blant annet cellenivå.
– Jeg snakket med han som har agenturet på Eximia og fikk ham til å forstå at vi skulle lage en kjede mot at vi fikk eksklusivitet. Da gikk det fort! Vi må kjøpe 18 maskiner i året i Norge og de andre landene vi skal starte opp i, sier den hyperaktive 34-åringen.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Er det bedre å trene om morgenen?
Uglesett branse
Han innrømmer at bransjen både er artig og utfordrende. Både fordi det de holder på med er uglesett, men også fordi bransjen ikke er kjent for nødvendigvis å tiltrekke seg de skarpeste hodene.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det betyr at vi kan få til latterlig gode avtaler, men også at de vi skal møte ikke dukker opp som avtalt. Men i denne bransjen er det ingen som satser skikkelig. Den eneste kjeden som er landsdekkende, er solariumskjeden Brun og Blid.
SK Norge har nå tre klinikker. De første seks maskinene kjøpte han for null egenkapital-kroner. Han inngikk en avtale med sin far som også driver eget firma. Gjennom en byttehandel stilte far og sønn sikkerhet i hverandres selskaper og fikk stablet 400.000 kroner på bena for å kjøpe de seks maskinene.
– Det er lite penger når man har 250.000 kroner i burning rate pr. måned. Vi bruker dette året til å få konseptet ferdig, og Kaja og jeg deler på å være daglig leder. Fra høsten av ansetter vi en daglig leder på heltid.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Hva er planene videre?
– Å hente inn kapital til 20 klinikker neste år med et snitt på to maskiner pr. sted. Vi skal åpne ytterligere 30 klinikker i 2020. Da får vi ta en vurdering på om markedet begynner å mettes.
Ser til Sverige og Danmark
Bjerkedal forteller at de allerede har fått investorhenvendelser, men at de er nødt til å ha inn folk som har kompetanse på kjedebygging. Målet er å legge Sverige og Danmark for sine føtter, og at USA også er interessant.
– Kanskje velger vi New York og Los Angeles før våre naboland. Vi tilbyr også lymfedrenasje på våre klinikker, og det tar av over hele verden. Det er mange som sliter med vann i kroppen og i knærne, og noen kan ikke lenger løpe. Etter et par behandlinger kan de løpe igjen, sier mannen som nå høres ut som en frelser.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan må ha lest våre tanker:
– Jeg har vært, og er fortsatt, skeptisk til dette. Det er mye humbug og mange rare folk i denne bransjen. Jeg føler meg helt teit som sier det, men det virker. Vårt mål er å drive forebyggende helsearbeid, og for å hindre skader. Vi skal motivere for varig endring. Vi sørger for at kundene våre gjør små endringer, men den store jobben må de gjøre selv. Hvis for eksempel midjemålet går raskt ned, blir det enda morsommere å gå trapper i stedet for å ta heisen. Og kanskje spiser de litt sunnere enn før. Det blir en positiv sirkel som vi gjerne vil være en del av.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Hva betyr dette i kroner og øre for SK Norge?
– Om tre år skal våre 50 klinikker omsette for mellom 100 og 200 millioner kroner.
Les også: 20 minutter styrketrening like bra som 45
Hvordan lykkes
Seriegründer Bjerkedal har noen tanker om hvordan man skal lykkes som gründer:
– Man bør være kreativ, løsningsorientert og ærlig. Det viktigste, men kanskje det vanskeligste, er evnen til å sette seg inn i og forstå andres situasjon og behov. Da får man bedre avtaler med leverandører, mer tilfredse medarbeidere og kan tilby bedre produkter og tjenester til kundene.
Han tror også at det er viktig for ham å gå utenfor komfortsonen:
– For å utvikle meg videre, er det viktig å finne nye utfordringer på ulike områder. Dette er ikke bare for å tilfredsstille min ADHD, men det hjelper også til å være ydmyk når jeg gjør nye prosjekter. Det er viktig at jeg fortsetter å lære nye ting hele tiden. Jeg tror at de som har godt med penger og den samme jobben hele tiden, er mindre kreative og tilpasningsdyktige.
Artikkelen fortsetter under annonsenNettopp denne frykten for ikke å utvikle seg videre, er en av grunnene til at han og hans kjæreste skal være uteliggere den første helgen i august. Planen er å gå ut av døren med slitte klær på fredag etter jobb, og ikke komme tilbake før søndag kveld. De er begge oppvokst i trygge omgivelser.
– Derfor vil det være interessant og lærerikt å oppleve det å ikke ha noen ting. Samtidig blir det spennende å se hvordan vi klarer oss.
Les også:
Nordmenn lures av «gratistilbud» på nettet - fanges i abonnementsfeller – Svært overvektige bør trene for å unngå hjerteflimmer 12 kreftformer knyttes til overvekt
Denne saken ble først publisert i Finansavisen.no