Heftige hotellplaner

«Hvis vi bygger det, vil du være vår gjest?» spør Harastølen Hotell. Entusiasmen har vært stor, særlig hos lokalbefolkningen.
«Hvis vi bygger det, vil du være vår gjest?» spør Harastølen Hotell. Entusiasmen har vært stor, særlig hos lokalbefolkningen.

Sykehussenger byttes ut med hotellsenger. For 90 millioner kroner skal den gamle bygningen på Harastølen bli et spahotell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen: Først et sanatorium for pasienter med tuberkulose. Deretter et psykiatrisk sykehus, senere et asylmottak da krigen herjet som verst på Balkan. Ikke nok med det. Den hvite, herskapelige bygningen i Luster Kommune har siden den gang fungert som bosted for en gruppe ungdommer, settet til skrekkfilmen Villmark 2, og ikke minst en attraksjon for skuelystne og modige turister. Men investor Terje Svindland vil gjøre slutt på alt som heter spøkelsesbygg og gjenferd.

FREMTIDSPLANER: Går alt som det skal kan investor Terje Svindland fra Lyngdal slappe av i et basseng 500 meter over havet mens han nyter utsikten utover Lusterfjorden. Foto: Kvåstunet.
FREMTIDSPLANER: Går alt som det skal kan investor Terje Svindland fra Lyngdal slappe av i et basseng 500 meter over havet mens han nyter utsikten utover Lusterfjorden. Foto: Kvåstunet.

Med om lag 50 millioner kroner planlegger han, Sverre Ophaug og en tredjepart å renovere den gamle bygningen på den isolerte, tilbaketrukne plassen, Harastølen. I første omgang skal de ta for seg uteplassen, bygningsmassen utvendig og to etasjer innendørs.

– Det skal være et hotell der gjestene kan trekke seg tilbake, nyte stillheten og slappe av, forteller Svindland.

Og har du problemer med å slappe av har investorene store planer om å hjelpe deg. På lang sikt ser de nemlig for seg et spahotell med basseng og andre fasiliteter, da med en totalkostnad på mellom 80 og 90 millioner kroner.

Les også: Petter Stordalen bygger nytt hotell i Oslo

Tom og med store skader

I 1902 åpnet Lyster Sanatorium på Harastølen (500 moh). Sykehusanlegget med tilhørende taubane, stall og eget vaskeri skulle koste om lag 456.000 kroner. Mesteparten av pengene ble skaffet fra Bergen kommune og «velstående byborgere». Det ble nemlig bygget på forespørsel fra St. Jørgens stiftelsen i Bergen og skulle fungere som tuberkulosesykehus for hele Vestlandet. Det ble sagt at den friske fjelluften, skogen og den isolerte beliggenheten ville virke helbredende på tuberkulosen som på den tiden var utbredt i Norge. Sykehusets drift ble nedlagt på midten av 1950-tallet blant annet som følge av tilgangen på vaksiner, da behovet for et sanatorium ikke lenger var like stort. I dag, 116 år senere står den store, hvite bygningen tom og har store skader både utvendig og innvendig.

Bygningsmassen og eiendommen på 970 mål eies i dag av Harastølen AS som er 100 prosent eid av kraftselskapet Tinfos fra Notodden. Harastølen AS kjøpte eiendommen av Stiftelsen St. Jørgens i 1999. Tinfos er involvert i en rekke kraftprosjekter over hele landet, og hensikten med kjøpet var å utvikle vannkraftressursene på eiendommen.

I en e-post til Finansavisen skriver imidlertid administrasjonssjef i Tinfos Øyvind Odden:

«Men det finnes også spennende løsninger for eiendommen forøvrig. Et attraktivt reisemål med hotell ser ut til å bli løsningen. Jeg fikk en henvendelse fra Terje Svindland, vurderte den som seriøs, og fikk satt opp et innledende møte høsten 2016. Vi ser for oss en lys fremtid for stedet, alt er ennå ikke på plass».

Les også: Utvider med nytt hotell på Geilo

Bergtatt av bygget

Investor Terje Svindland ble betatt av bygget, utsikten og området rundt. Han så Harastølen som en unik mulighet for å skape et hotell i en fjellside med panoramautsikt utover Lustrafjorden. Men også stedets historie, og ikke minst ønsket om å ta vare på et kulturminne motiverte ham til å sette i gang.

– Prosjektet er et spleiselag mellom statlige og private aktører. Det er også stor interesse fra flere statlige instanser for at bygningene med historien skal bevares for fremtiden.

I DAG: Knuste vinduer, ødelagt mur og store fuktskader. Til tross for mange år med forfall har Harastølen fortsatt et herskapelig drag over seg. Foto: Harastølen hotell.
I DAG: Knuste vinduer, ødelagt mur og store fuktskader. Til tross for mange år med forfall har Harastølen fortsatt et herskapelig drag over seg. Foto: Harastølen hotell.

Vil sette i gang 1. september

Hvor mye hver aktør har bidratt med er konfidensielt. I skrivende stund har de cirka 75 prosent av kapitalen på 50 millioner dekket. Blant annet støttet Kulturminnefondet dem med 3,8 millioner, videre har kommunen og Tinfos også bidratt. Svindland tror ikke det vil være noe problem å få dekket de siste 25 prosentene før de setter i gang med prosjektet 1. september i år.

– Dessuten vil vi legge et hyttefelt med førti til femti tomter i området rundt hotellet. Tomtene skal selges parallelt som vi setter i gang arbeidet, så vi tjener nok inn litt der og.

Investorene drar nytte av hyttefeltet også på andre områder. Tanken er at hyttegjestene kan besøke hotellets restaurant, og på sikt også benytte seg av andre fasiliteter.

– Harastølen har i dag kommunal lysløype med egen tråkkemaskin like ved bygget, men vi ønsker på sikt å tilby flere aktiviteter for vinterhalvåret også, sier Svindland.

– Vi får flere ben å stå på mens andre fjordhotell må stenge om vinteren.

Det er ikke første gang Svindland tar tak i en gammel bygningsmasse. I 2010 kjøpte han en sliten folkehøyskole i Kvås fra 1921. Kvåstunet består av 13 bygg på omtrent 6000 kvadratmeter. tilsammen. Svindland har renovert store deler av byggene, etablert et kurs og konferansesenter med overnatting, selskapslokaler og utendørs aktivitetsområder.

– Jeg hadde samme følelse da jeg kom til Harastølen som da jeg kom til Kvåstunet. Beliggenheten og plassen i seg selv vil skape atmosfæren så må vi fylle opp med aktiviteter.

Les også: Buchardt bygger for 900 mill. i Hemsedal

Kvåstunet omsatte i fjor for 1,2 millioner og hadde et underskudd på 465 000.

– Kvåstunet har store kostnader i forbindelsen med renoveringen som vi har tatt litt etter litt. Vi har avskrevet mye underveis, derfor går selskapet med tap. I 2018 er vi tilbake med svarte tall i regnskapet, ettersom vi er ferdige med de store investeringene. Harastølen vil totalrenoveres med en gang, og ha klare fordeler med en slik oppstart, forklarer Svindland.

Sanatorium

Harastølen er heller ikke alene om å gå fra sanatorium til hotell. Bygningen i kjent dragestil som i dag går under navnet Scandic Holmenkollen Park ble også opprinnelig satt opp som et sanatorium. Det sto ferdig i 1894. Hotellet er utvidet en rekke ganger siden den gang.

Og det finnes flere eksempler. Fefor Høyfjellshotell i Gudbrandsdalen, Tuddal Høyfjellshotell og Hankø Fjordhotell og spa ble alle i sin tid bygget som sanatorium. Selv fant Svindland mye inspirasjon hos det danske hotellet Vejlefjord fra 1900. Vejlefjord, som i dag tilbyr termalbad, spabehandlinger, har konferanse- og selskapslokaler ved siden av overnatting, ble bygget etter et initiativ av legen Chr. Saugman i 1895. Det skulle være et sted for de «brystsyge».

2020

Svindland sikter på å i alle fall ha noen rom åpne i 2020. Og dessuten tilby servering og muligheten for å utforske området rundt hotellet. Kommunen har gått med på å ruste opp den gamle grusveien opp til Harastølen, og planen er å sette opp turbusser fra hovedveien langs fjorden. Men veien er lang, og jobben er stor. Både med tanke på byggets tilstand og størrelse kan Harastølen Hotell se ut som et evighetsprosjekt. Flere har lurt på om 2020 er et realistisk tidsperspektiv.

– Hvis vi har mange som jobber samtidig tror jeg vi skal få det til. Vi begynner med taket nå til høsten, tar fasaden til våren og så jobber vi med det innvendige gjennom neste høst igjen. Det er viktig å sette seg høye mål.

Les også:
Disney vil åpne Star Wars-hotel
Hotellet med «verdens styggeste utsikt» er en besøks-hit

Denne saken ble først publisert i Finansavisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden