Ringen er sluttet: – Det var her det hele startet i 1877

Christian Kjellsby skal starte mikrobryggeri i det gamle lokalet til Ringnes Bryggeri.
Christian Kjellsby skal starte mikrobryggeri i det gamle lokalet til Ringnes Bryggeri. Foto: Ivan Kverme

Når Ringnes Brygghus åpner til høsten er ringen sluttet. Ansvarlig for det nye mikrobryggeriet er tippoldebarnet til Ringnes Bryggeris grunnlegger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): De originale søylene står fortsatt i rommet, i et hjørne henger en diger kobberhette fra en gammel vørtepanne og over en gammel maskeskrue i gulvet skal det legges glass.

Syv nye gjæringstanker er montert i de to etasjene, og det skal bygges bar og sittegrupper. Ringnes Brygghus begynner å ta form.

– Det var her det hele startet i 1877, sier Christian Kjellsby til Finansavisen, nærmest med ærefrykt i stemmen.

Det er kanskje ikke så rart, for Kjellsbys tippoldefar var med og startet det hele. Altså Ringnes. Bryggeriet på Grünerløkka. Ellef Ringnes (Kjellsbys tippoldefar på morssiden), broren Amund Ringnes og finansmannen Axel Heiberg stiftet Ringnes & Co i 1876, og året etter begynte bryggingen. I januar 2001 ble det siste ølet satt i lokalene før Ringnes flyttet produksjonen til Gjelleråsen i Nittedal kommune.

Les også: Ringnes må fjerne sperringer på egen Bygdøy-strand

Mikrobryggeri og ølkultursenter

Nå er Kjellsby prosjektleder når Ringnes til høsten åpner sitt nye mikrobryggeri og ølkultursenter, Ringnes Brygghus, i de opprinnelige lokalene på Grünerløkka.

– Vi har tre 2.000-liters gjæringstanker her oppe og fire 1.000-liters tanker nede. Ringnes Brygghus kommer til å ha en årlig kapasitet på 150.000 liter, forteller Kjellsby.

(Saken fortsetter under bildet)


GAMMELT OG NYTT: Over denne gamle maskeskruen skal det legges glassgulv. Her skal RIngnes Brygghus holde sine ølkurs. Foto: Ivan Kverme
GAMMELT OG NYTT: Over denne gamle maskeskruen skal det legges glassgulv. Her skal RIngnes Brygghus holde sine ølkurs. Foto: Ivan Kverme

– Er det ikke litt risikabel tå starte et mikrobryggeri nå når man snakker om hard kamp i butikkhyllene og overetablering i bransjen?

– Nei, for vi skal ikke inn i butikkhyllene. Vi skal selge ølet vårt her i baren, og muligens også tilby det til et par utesteder i lokalområdet, sier Kjellsby.

– Hovedidéen bak Ringnes Brygghus er å dele vår kunnskap om øl, ikke å konkurrere med andre mikrobryggerier. Vi planlegger i stedet å invitere mikrobryggerier inn hit slik at vi kan utvikle øl sammen. I andre etasje kommer vi til å kjøre ølkurs. I tillegg skal vi ha et kjøkken som vil servere enkle småretter, fortsetter han.

Kjellsby begynte å nøste i familiens ølhistorie for fem-seks år siden. Hans tippoldefar var omreisende selger for Christiania Bryggeri, før han sammen med broren bestemte seg for å starte eget bryggeri. Med seg fikk de Axel Heiberg, som stilte med kapital. Etter hvert ble Ringnes et av de fire store bryggeriene i Oslo, sammen med Schous, Frydenlund og Christiania.

– På slutten av 1800-tallet opplevde Norge en oppblomstring, og det samme gjaldt Ringnes. Min tippoldefar og hans bror hadde et slags motto: «Rikdom forplikter». Ringnes ble den første bedriften som opprettet sykekasse for de ansatte, forteller Kjellsby, og viser oss inn i Ringnes’ gamle festsal, bygget rundt 1930.

Les også: Casino-manøveren som ga Ringnes en pangstart

Redere for Fram

ØL, ØL OG MERE ØL: 141 år etter at tippoldefaren startet brygging av øl ved Ringnes Bryggeri jobber Christian Kjellsby med å etablere mikrobryggeri i de samme lokalene. Ringnes Bryggeri vil ha en årlig kapasitet på 150.000 liter. Foto: Ivan Kverme
ØL, ØL OG MERE ØL: 141 år etter at tippoldefaren startet brygging av øl ved Ringnes Bryggeri jobber Christian Kjellsby med å etablere mikrobryggeri i de samme lokalene. Ringnes Bryggeri vil ha en årlig kapasitet på 150.000 liter. Foto: Ivan Kverme

Her er veggene dekket av treverk fra gamle øltønner, og i inngangspartiet henger et maleri av brødrene Ringnes, malt av Erik Werenskiold. Selve festsalen er prydet med en rekke store veggmalerier av Per Vigeland (ja, nevøen til Gustav). De viser blant annet Ringnes Gård i Krødsherad, der Ellef og Amund Ringnes vokste opp. Gården ble bygget i 1325 og er fortsatt i familiens eie. I tillegg figurerer Fridtjof Nansen på bildene.

– Ellef Ringnes, Axel Heiberg og Thomas Fearnley påtok seg rollen som redere for Fram. Det innebar at de ikke bare stilte med finansieringen, men påtok seg å ordne med det praktiske rundt proviantering, samt med at familien til ekspedisjonens deltakere var sikret dersom det verst tenkelige skulle inntreffe, forteller Kjellsby.

– Da Otto Sverdrup skulle i gang med Fram II-ekspedisjonen, fullfinansierte brødrene Ringnes og Axel Heiberg hele ekspedisjonen, fortsetter han.

Ikke nok med det. Ellef Ringnes var dessuten involvert i byggingen av Grefsenkollen og Holmenkollen Park Hotel, i tillegg til at han var formann i komiteen for Holmenkollbane-utbyggingen.

Les også: Christian Ringnes blar opp: – I eiendom blir man jo gammel

Åtte til ti varianter

Tilbake til 2018. I juni fikk Ringnes Brygghus sin skjenkebevilling, samt tilvirkningsbevilling for å produsere alkohol. Forrige uke startet bryggeriet sine første testbrygg. I midten av september åpner mikrobryggeriet og ølkultursenteret for publikum.

– Lokalene er godkjent for 180 personer. Åpningstidene vil i utgangspunktet være fra kl. 12 til midnatt på hverdager og frem til kl. 01.00 i helgene. Søndag skal vi holde stengt, forteller Kjellsby og klapper kjærlig på det gamle meskefilteret i andre etasje.

– Hvor mange ølvarianter skal Ringnes Brygghus produsere?

– Våre egne brygg kommer til å bestå av åtte til ti varianter. Planen er å ha et par faste main stream-varianter i tillegg til malt-, humle- og gjærdrevne sesongøl, sier Ellef Ringnes’ tippoldebarn.

Bryggeriet Ringnes investerer 32,5 millioner kroner i byggingen av Ringnes Brygghus. Det kan man kanskje tillate seg når man er en del av verdens tredje største bryggerikonstellasjon, Carlsberg Group.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag, 14. juli.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden