Japansk stålgigant tiltalt for datajuks

Den japanske stålgiganten Kobe Steel tiltales for å ha forfalsket informasjon om styrken og kvaliteten på sine egne produkter. Foto: Yuya Shino / Kyodo News via AP / NTB scanpix
Den japanske stålgiganten Kobe Steel tiltales for å ha forfalsket informasjon om styrken og kvaliteten på sine egne produkter. Foto: Yuya Shino / Kyodo News via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den japanske stålgiganten Kobe Steel tiltales for å ha forfalsket informasjon om styrken og kvaliteten på sine egne produkter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En intern gransking avdekket sist høst at det var jukset med dataene for 19.300 tonn aluminiumsprodukter, 2.200 tonn kobberprodukter og 19.400 enheter støpegods av aluminium fra Kobe Steel.

Stålselskapet har tidligere beklaget jukset, men ønsker foreløpig ikke å kommentere tiltalen fra det japanske aktoratet. Tiltalen er ikke rettet mot enkeltpersoner, men selskapet som helhet. Dette på tross av at Kobe Steel har oppgitt at ledere innad i selskapet valgte å overse praksisen der informasjon ble forfalsket.

Store produsenter av fly- og forsvarsmateriell, som Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries og IHI har brukt produkter fra Kobe Steel. Det samme har bilprodusenter som Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi, Subaru og Mazda.

Da skandalen ble kjent i 2017, advarte EUs luftfartsorgan flyselskap mot å bruke produktene fra Kobe Steel. Selskapet har selv varslet at de skal øke kvaliteten på produktene sine for å vinne tilbake kundenes tillit.

Hiroya Kawasaki gikk av som Kobe Steels president som følge av skandalen.

Aktuelt: EU bekrefter at Norge får unntak fra toll på stålprodukter